На всеки от нас се е случвало да обикаля с часове в търсене на обществена тоалета, която да функционира и да бъде достатъчно чиста. Оказва се, че това така необходимо място често е тъмно, тясно и мръсно и заражда негативна представа. Новите прозрачни тоалетни се намират в два от парковете в токийския район „Шибуя“ и са част от проекта „Тоалетните на Токио“. Идеята е да се промени нагласата на жителите на града към обществените тоалетни, като се вдъхне сигурност чрез прозрачността на съоръженията.

Иновативните тоалетни

Тоалетните са дело на известния японски архитект Шигеру Бан. Ексклузивният им дизайн ги превръща в любопитна дестинация. Двете тоалетни от цветно стъкло са разположени в парковете Yoyogi Fukamachi и Haru-no-Ogawa Community Park. Дизайнът позволява човек да се увери отвън дали тоалетната е чиста и свободна, а като влезе вътре и заключи вратата да получи уединените благодарение на матиращото се стъкло. 

Тоалетните в Yoyogi Fukamachi, чиито цветове са вдъхновени от тези на детската площадка в непосредствена близост. / Снимка: Google Images

Тоалетните се състоят от три секции – мъжка, женска и мултифункционална по средата. За да подсилят нетипичното преживяване, архитектите от студиото решават вътрешните преградни стени да са изцяло от стъкло, за да създадат интересно усещане, че си на показ, но и да обърнат погледа към индивида и неговaта душевност. От друга страна, прозрачността е отражение на японското отваряне към външния свят след дългите години на изолация.

„Тоалетните нощем осветяват парка като красиви фенери.“

Това споделя в интервю Шигеру Бан, който смята, че дизайнът му успешно се справя с двата основни проблема на обществените тоалетни – сигурност и чистота.

Тоалетните в Haru-no-Ogawa Community Park . / Снимка: Google Images

Тоалетната в Haru-no-Ogawa Community Park е със стъкла в сини и зелени тонове като отговор на заобикалящите я дървесни видове, докато тази в Yoyogi Fukamachi е вдъхновена от цветовете на съоръженията на детска площадка в непосредствена близост – нюанси на оранжево, розово и лилаво.

Районът „Шибуя“

Това е един от най-известните райони в Токио, изключително цветен, оживен и изпълнен с магазини, заведения за хранене и нощни клубове, които посрещат нуждите на стотиците посетители всеки ден.

Вдясно: петте пресичащи се пешеходни пътеки в централната част на Шибуя./ Снимка: Google Images

За много хора контролираният хаос символизира ефективната „лудост“ на авангардния град. Тук могат да се наблюдават 10 пресичащи се пътни потоци, както и 5 огромни пешеходни пътеки, разстилащи се сред модерен неонов каньон от сгради в сърцето на Токио. А метростанцията се нарежда сред най-натоварените в света.

„Кръстопътната точка“ може да се разглежда и като сцена, на която се разиграват множество събития като новогодишно броене, хелоуински карнавали и дори заснемане на популярни филми.

Научете повече за станция Шибуя тук

Tokyo Toilet Project

Проектът е по инициатива на Nippon Foundation и цели да направи обществените тоалетни достъпни за всички независимо от техния пол, възраст и физическо състояние, като едновременно заложат японската гостоприемност и демонстрират възможността за промяна и подобряване на средата.

Сред участниците в проекта са и други широкоизвестни архитекти като Кенго Кума, Марк Нюсон,, Соу Фуджимото както и притежателите на наградата Прицкер Тойо Йото, Тадао Андо и Фумихико Маки.

Тоалетни в духа на оригами

Повечето тоалетни са все още в процес, но „Триъгълникът“ на Нао Тамура е вече факт. Нейният дизайн се отличава с ярък червен цвят и форма, произлязла от триъгълник, вдъхновена от японското изкуство на създаване на оригами. Триъгълната блокова структура се състои от отвори под ъгъл, направени от стоманени стени, служещи за вход и напомнящи на хартиените гънки.

„Триъгълникът“, дело на Тамура. / Снимка: https://naotamura.com/projects/triangle-japan-fundation/

По думите на Тамура ярко червеният цвят прави блока лесно забележим и едновременно провокира и насочва вниманието към нещата, имащи нужда от неотложна промяна. Той споделя още, че дизайнът е фокусиран върху безопасността и личното пространство в стремеж да прикани хората да припознаят и използват тоалетните като свои.

Изглежда, че обществените тоалетни не са напълно обречени и промяната към по-добра и приветлива средна е не само необходима, но и напълно възможна. А вие бихте ли използвали прозрачната тоалетна?

Свързана тема: Следата на Льо Корбюзие в Токио.

 

 

 

Остави коментар с Facebook

Заредете още от Станимира Гетова
Load More In Новини

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Виж още

Франсис Кере е новият носител на Прицкер
Ще се превърне ли социално ангажираната архитектура в ценност на 21-ви век?

Преди броени дни бе обявен тазгодишният лауреат на наградата Прицкер в областта на архитек…