Skip to main content
search

„Горите са първите храмове на Бога, а в тях за прът път мъжете разбраха какво е архитектура.“ Джейс Снайдер

В един свят на постоянно изграждащи се кули от стомана и стъкло нека погледнем към един материал, който е доказал своите качества във времето. Дървото е част от сградите и съоръженията на хората от векове редом с камъка. Много от сградите, в чиято конструкция е вложено, са издържали на ударите на времето, за разлика тежкия и масивен стоманобетон или леката стомана. Пример за това може да бъде църквата  Reinli Stave, Сьор-Аурдал на Oppland окръг, Норвегия. Първите сведения за нея датират от времето на крал Олаф Харалдсон през 1023г. Възрастта ѝ все още не е известна, но част от конструктивните елементи са на повече от 900 години! Днес тя функционира като музей, но все още в нея се състоят едни от най-важните събития за общността.

Църквата Reinli Stave (Снимка: ©www.visitnornormay.com)

В китайския квартал на Ванкувър едни от най-старите сгради са изградени от масивни дървени стени. Може да изброяваме и още, но какви са предимствата и недостатъците на дървесината?

Добро съотношение обемно тегло – носимоспособност

Дървесината има изключително добри конструктивни показатели, което я нарежда на първите места, редом до стоманата. Отношението на обемното ѝ тегло и носимоспособността  ѝ е 2,2.103m, което показва каква част от носимоспособността се използва за поемане на собствено тегло и каква за полезен товар. За сравнение, при стоманата то е 2,7.103m.

Лесна обработка и монтаж

Колко време ще ви отнеме изграждането на една къща от масивен стоманобетон? Година, две? При дървените конструкции се избягват мокрите процеси, както и заварките. Монтажът е лесен и бърз и статистиката показва, че може да се сдобиете с къща за месец! Изключително важно е и конструкциите да бъдат ремонтопригодни. Според Шигеру Бан, известен японски архитект, дървесината е единственият възобновяем строителен материал. Тя позволява лесен монтаж, демонтаж, характеризира се с лекота, ефективност и универсалност в процеса на изграждане.

(Снимка: ©http://www.matthias-studio.com/)

Екологична и енергоспестяваща

За добиването на дървесината не е необходима сложна технология; тя може да се обработва ръчно и в кратки срокове. Дървените конструкции са екологични, устойчиви при правилна поддръжка, възобновяеми и природосъобразни. Дървесината притежава много малък коефициент на температурно разширение, което означава, че не се влияе от температурни промени. Тя е изключително добър изолатор, а и е устойчива при действието на дим и газове при масовите производства.

Разбира се, дървесината има и недостатъци.

Тя има нееднородна структура –различни носимоспособности в зависимост от разположението на влакната, както и естествени повреждания от растежа – косовлакнестост, чепове и др. Като естествен материал, тя е атакувана при благоприятни условия от гниещи процеси. Освен това, дървесината е горим материал. Всички тези недостатъци се намаляват в новите модифицирани материали като  OSB, CLT и други.

Най-много дървени сгради срещаме в страните с голям ресурс на материала като Канада, Швейцария, Австрия, скандинавските страни. Вероятно вече в главата ви са изникнали красивите дървени къщи, но възможностите, които предлага дървесината, са далеч от това. Дървените мостове се отличават освен с изключителна носимоспособност, улеснено детайлиране, но и с естетика, присъща единствено на тях.

Пешеходен дървен мост (Снимка: ©www.pinterest)

Най-високият дървен небостъргач се извисява на 53м височина и приютява 404 студенти. Той се намира във Ванкувър и е проектирам от Acton Ostry Architects Inc, съвместно с редица водещи компании и консултантски фирми, включително Fast + Epp, архитект Херман Кауфман, Австрия и GHL Consultants Ltd.

“Открихме, че работата с дървесина може да намали сроковете за строителство. Сглобяването на дървената конструкция се случи невероятно бързо, по-бързо, отколкото дори очаквахме.” – обяснява Джон Метрас, управляващ директор по развитието на инфраструктурата в UBC.

В края на миналата година пред света се представи проекта на изследователи от университета Кеймбридж, архитекти от Perkins+Will и инженери от Thornton Tomasetti – River Beech Tower в Чикаго, Илинойс.

По време на изграждането на дървения небостъргач във Ванкувър (Снимка: ©archdaily)

А в началото на тази японската компания Sumitomo Forestry съобщи за плановете си за изграждането на новият най-висок дървен небостъргач  с височина от 350м. Неговата конструкция ще бъда хибридна – стомана и дърво ръка за ръка, комбинирайки най-добрите характеристики на материалите.

Проектът на най-високия дървен небостъргач (Снимка: ©inhabitat.com)

Дървото е изключително добър материал  от конструктивна, екологична, естетическа гледна точка. Време е да се поучим от миналото и да преоткрием неговите изумителни качества.

Заглавна снимка: http://www.matthias-studio.com/

Траяна Цветкова

Асистент в Университет по архитектура, строителство и геодезия. Мотивирана и амбициозна. Вярва, че най-големият враг на креативността е съмнението.

Остави коментар

Close Menu