Skip to main content
search

Специалисти или не, строителството съпътства живота на всеки от нас. Дали професионално ще се занимаваме с проектирането или строителния процес, дали ще взимаме решения за бъдещия ни дом, редно е да сме наясно с качествата на материалите, които се предлагат на пазара.

Макар че гипскартонът ни звучи някак по-познато, гипсфазерът несъмнено притежава някои специфични предимства, които го правят предпочитан в редица случаи. Решихме да Ви разкажем малко повече какви са точно те. Нека започнем с производството…

Каква е технологията на производство на гипсфазера?

Висококачествен печен гипс и целулозни влакна от избрани видове хартия се смесват в хомогенна маса. От нея се пресоват плочи, в които влакната играят ролята на армировка. За разлика от гипскартона, те не са облепени с картон, но също имат равна и гладка повърхност. Полученият продукт се отличава с висока плътност и якост. Има хомогенна структура, армировка, по-здрав е от гипскартона и е негорим.

Къде се използва гипсфазерът?

По-специфичните изискания, които покриват гипсфазерните плоскости, ги правят подходящи практически за всякаква функционална организация на сградите. Приложения можем да открием навсякъде – от жилищни, промишлени и спортни сгради чак до училища, болници, хотели. Причините са много – класните стаи се нуждаят от висока устойчивост на надраскване, стените на спортните зали – от устойчивост на удар, окачването на шкафовете в дома ни изисква механична здравина… Гипсфазерът отговаря на всички тези предизвикателства. Подходящ за облицовки на помещения, в които се случва активно движение, той гарантира изключителна здравина, дълготрайна ефективност и надеждна защита.

  1. Защо да изберем сухото строителство?

Гипсът, като регулатор на микроклимата, е паропропусклив, pH-неутрален, икономичен, негорим материал, без мирис и вредни съставки. Продуктите, произведени от него, са безвредни за здравето на човека по време на монтаж и експлоатация.

  1. Области на приложение и видове гипсфазерни плоскости
  • Преградни стени с Vidiwall и Vidiphonic – стенните плоскости имат дебелина от 10 до 18 mm, при специфични случаи са възможни 20 и 23 mm. Монтирани върху конструкция от щендерни профили те изграждат стени с дебелини 75, 100, 125 и т.н. mm. В зависимост от конкретните изисквания, на пазара се предлагат плоскости с допълнително импрегниране на повърхността (Vidiwall HI) и по-висока плътност. За оптимални звукоизолационни решения се препоръчва специално създадената плоскост Knauf Vidiphonic.
  • Фасадни стени с Vidiwall HI/ система за външни стени W333 – по-тънки, по-леки и по-бързи за изграждане от зиданите стени. Многослойната оптимизирана структура дава възможност за по-високи изолационни показатели. Конструкцията от стандартни щендерни профили се оразмерява в зависимост от геометричните особености на сградата и климатичните фактори, на които ще бъде подложена. Външните стени с импрегнираната плоскост Vidiwall HI са устойчиви на ветрови натоварвания и земетръс.
  • При сгради с дървена конструкция – гипсфазерните плоскости са универсален материал за облицовка. Благодарение на тях, диагоналните паянти, които се използват за хоризонтално осигуряване, могат да отпаднат. Самите гипсови плоскости поемат натоварвания и участват в конструктивното оразмеряване.
  • Сухи подове с подови елементи Vidifloor SOLO и Vidifloor DUOпредставляват подова облицовка от гипсфазерни плоскости, които се полагат върху подова конструкция. Имат малка конструктивна височина и ниско тегло. Не е необходимо да се предвижда време за съхнене, за разлика от подовете със замазка. В допълнение, този вид плаваща настилка редуцира ударния шум.
  • Подове с интегрирани системи за лъчисто отопление и охлаждане Vidicomfort Във фрезованите в гипсфазерните елементи канали се полагат тръби за флуид, който гарантира бързо реагиращото отопление/охлаждане. Освен като подови конструкции, системата позволява да се изпълнят и като окачен таван или стенна облицовка

Oгнезащита на метални конструкции с Vidifire A1 – един от успехите в развойната дейност на Кнауф България е плоскост, отличаващата се с клас по реакция на огън А1. Гипсфазерните плоскости се коват една към друга с кламери без да има необходимост от допълнителна конструкция.

  1. Сертификати – референтни обекти

 Да не пропуснем да отбележим…

Гипсфазерните плоскости са първият български строителен продукт с екологична продуктова декларация (ЕПД) от Института „Строителство и околна среда“ (Bauen und Umwelt), Берлин, Германия.

Привикнали сме с идеята, че строителството е тежък и труден процес. На пръв поглед, технологията за работа с плоскости от гипсфазер звучи твърде лесно. Да, такава е, но по нищо не отстъпва на традиционните практики. Стените от гипсфазер осигуряват отлична топлоизолация, звукоизолация и пожарозащита. Освен това, те гарантират между 2 и 5 % повече използваема площ в сградата поради по-малката им дебелина. Кратките срокове на изпълнение, по-малко тегло на сградата и разнообразни възможности за оформление допълват предимствата за инвеститора.

Самите плоскости се произвеждат у нас, в завода на Кнауф в град Видин. Повече от 25 години той произвежда тези екологични продукти с най-високо качество.

Разгледайте повече за възможностите на гипсфазера тук.

 

 

 

Hobelix

Every beginning is difficult but extremely essential.

Остави коментар

Close Menu