Skip to main content
search

Международно известното студио за архитектура и дизайн Snøhetta обяви партньорството си с норвежкия стартъп Saferock, заедно с когото ще разработват въглеродно нетурален (net-zero) бетон за целите на бъдещото строителство. Екипът ще използва остатъчните материали от отпадъчните потоци на индустриалното производство. Резултатът ще бъде алтернатива на широко използвания портландцимент, която да се приготвя на място, за да редуцира емисиите, произхождащи от транспорта.

Image: Bjørnar Øvrebø

Фокусът: геополимерен бетон

Геополимерите представляват молекулярни материали, произведени от отпадъчни минерални частици от минната промишленост и енергетиката. Тяхното производство има с около 70% по-нисък въглероден отпечатък в сравнение с производството на традиционния цимент. В допълнение на това геополимерите притежават някои качества, с които превъзхождат портландцимента. Те имат по-висока температурна и химическа устойчивост, както и по-добра водонепроницаемост.

Прочетете още: Бетон от миди – възможно ли е?

Според екипа от компании, първата стъпка в процеса към въглеродно неутрално строителство е да се пилотира развитието на строителните материали на бъдещето. Следващата би била осигуряването на циркулацията на технологии и материали в една цялостна екосистема, която да повлияе силно на отпечатъка на индустрията върху околната среда.

Powerhouse Telemark, проектирана от Snøhetta, има славата на сграда с негативен отпечатък | Photo by Ivar Kvaal

Допълнителна цел е създаването на въглеродно неутрален бетон до 2025 г.

Освен редуцирането на въглеродния отпечатък на бетона с около 70%, Snøhetta и Saferock са си поставили допълнителна цел за производството на напълно въглеродно неутрален бетон до 2025 г. Като най-широко използваният строителен материал в света, в момента бетонът играе значителна роля в замърсяването от строителната индустрия. Химичните и топлинните процеси, свързани с производството му, го поставят дори пред авиационното гориво.

Image: Bjørnar Øvrebø

Възможно ли е въглеродно неутралното строителство?

Въвличането на все повече известни проектантски студиа в процеса за по-устойчиво строителство определено е полезно, а и крайно неизбежно. Проблемът е, че визиите за него все още се развиват в бъдещето (макар и не толкова далечното), докато конвенционалното строителство продължава да е водещо по света.

Това означава, че когато разполагаме с подходящите материали и екосистема, вече ще обитаваме още по-замърсена околна среда. Тук е моментът да се замислим дали не трябва да бъдат вложени повече енергия и ресурси също и в преизползването на съществуващите сгради, и генерално намаляване на консумацията в световен мащаб. Съвместимо ли би било въобще това с нашето съвремие, начин на живот и със световната икономика?

Георги Мърхов

Архитект и любител пианист. Търси архитектурата във всички аспекти на човешкия живот. Стреми се да я разглежда и представя от различни гледни точки.

Остави коментар

Close Menu