Skip to main content
search

Преминавали ли сте табелата „Частна собственост“? Какво може да откриете зад нея? В близост до плажа край Приморско, сгушена в дива гориста местност, слушаща разбиващите се вълни на морето стои една мечта – Перла 2, прилепният хотел. Размахът, с който се е строила резиденцията, личи от пръв поглед. Размерите й са впечатляващи, три надземни етажа, няколко подземни, парокотелна станция, панорамна гледка от покрива са част от нещата, описани грижливо в проекта. Въпреки това хотелът е изоставен в края на 1990г. заради липса на средства. Ако сте преминали табелата „Частна собственост“ и сте продължили по калната пътека, накрая ще се озовете пред Перла 2.

Влизали ли сте в разрушаваща се сграда?

Прекрачвайки прага, усещате призрачната атмосфера, вятърът пронизва неканените посетители през зеещите врати и прозорци, усещате влагата по кожата си и падащите капки от бетонния под. Светлината прониква през разрушаващата се конструкция и показва тъжната гледка на трапезарии, още чакащи гостите си,  и огромните пространства, пълни само с несбъднати мечти. Сцената е като извадена от филм.

Ако продължите разходката си сред потъналия в забрава хотел, трябва да внимавате, защото крие голяма тайна. Когато хората са оставили мащабния проект на случайността, природата го е завладяла. В тъмните и влажни помещения на тавана с гордост висят новите му обитатели. На горните етажи в прорезите, шахтите и тръбите може да откриете муцунките на колонията от хиляди прилепи. Неприветливите коридори, страшните стълбища и бездънните шахти се превръщат в любимо място за летене на малките бозайници. Подземията са наводнени, а във водата весело подскачат жабки. Белка се крие, дебнеща поредната си жертва. На терасата гордо се извисява борче, а тревички с упорство пробиват бетона.  Животът кипи в разрухата – синтез, описващ кръговрата на живота. Покривът, проектиран заради спиращата дъха панорамна гледка, днес е своеобразен басейн, пълен с папур. В околност на хотела живеят земноводни и влечуги, защитени от закона.

Това ли беше представата ви за разрушаващ се хотел – сграда, оставена на произвола от човека, но прегърната от природата? Място, на което освен призрачните звуци, чувате прилепите, бухалите и жабките… Виждате не само разпадащата се конструкция, а раждането на един живот – сътворение и разруха.

Страх ли ви е още?

Участниците от Академия Лидерите, спечелили в казуса с проектиране на КУП (Компенсаторно убежище за прилепи), имаха възможността да видят прилепния хотел на живо. Те изминаха стотици километри, за да се докоснат до атмосферата на Перла 2. По пътя до желаната дестинация Боян Петров разказа за различните видове прилепи с огромна любов.

Участниците обиколиха безстрашно всяко кътче на огромната сграда, докоснаха се до най-съкровените ѝ тайни и откриха над 140 малки прилепчета от 6 вида. По време на обиколката, водени от височинния алпинист, те прескачаха пропасти, катереха се по стълби, минаха през мрачни помещения, за да могат накрая да се изкачат на покрива, пълен с вода.

В една от стаите, стоеше разпиляна цялата документация на хотела – всички записки, чертежи и количествени сметки. Цяла една мечта, разпръсната на пода…

Накрая на обиколката участниците посетиха и парцела за проектиране на Компенсаторното убежище на прилепи.

Недостроеният хотел е едно от най-значимите убежища за прилепи в България. Какво ще се случи с него и дали ще се построи КУП? Отговори днес няма. Но там, сгушен в гората, близо до морето, остава да стои един паметник на грандиозна мечта, който сега е дом за хиляди прилепи, бозайници и влечуги.

Траяна Цветкова

Асистент в Университет по архитектура, строителство и геодезия. Мотивирана и амбициозна. Вярва, че най-големият враг на креативността е съмнението.

Остави коментар

Close Menu