Skip to main content
search

На териториите на Исландия ще откриете уникално разнообразие от пейзажи -безкрайни жълто-зелени полета , красиви водопади, кристално чисти езера, гейзери и вулкани.

Когато скандинавските и британските заселници емигрират там през 9-ти век, суровият климат на острова и ограничените ресурси се оказват истинско предизвикателство за тях. В Исландия, в продължение на много векове, практически няма гора. Липсва дървесина за строителство и отопление и няма откъде да се осигурят. Живейки в такива сурови условия, исландците са били принудени да използват за изграждане на своите жилища камъни и трева.

Така се създава едно приказно творение – триъгълни къщички с гъсторастяща трева и покрити с торф – тъмнокафява маса от частично разложени растения, образувани при блатни условия.

Снимка: www.wikipedia.org

Какво представляват?

Тези къщи имат голяма основа, изработена от плоски камъни, върху която е построена дървена рамка, която държи товара на почвата над нея. Стените също са от торф. Тяхната дебелина е около половин метър. От този материал много трудно биха се оформили отвори за прозорци и врати, затова те се разполагат на покрива, който е с наклон 30-45 градуса. Блоковете земя се полагат на два пласта. При първия, тревата се оставя целенасочено отдолу. Така се формира един проветрив слой между торфа и дървото, който предпазва корите от бреза от изгниване. След това се полага вторият, видим слой, с тревата нагоре. Помещенията обикновено са разположени под линията на замръзване, на около половин метър под нивото на земята, с цел задържане на топлината в тях.

Снимка: www.guidetoiceland.is

Къщите от торф се противопоставят на студения климат на страната, като осигуряват много добра топлоизолация, а освен това са почти неразрушими. В миналото църквите в Исландия също са били построени с използването на подобни технологии. Стените и покривите им са необичайно цветни и създават особена хармония. Така конструкция не контрастира, а допълва природата около нея.

Тези традиционни торфени жилища са толкова популярни, че има дори конкурс всяка година, на който се определя най-добрият проект за зелен покрив от Скандинавската асоциация за зелени покриви (SGRA).

Има още причини, поради които скандинавците харесват тези зелени покриви. Те са не само красиви къщи, но и предлагат многобройни социални, екологични и финансови предимства. Те поглъщат дъждовната вода, намаляват разходите за отопление през зимата, осигуряват изолация от зимните студове, охлаждане на дома през летните месеци и са почти неразрушими.

През последните години няколко архитекта са вдъхновени от екологичните качества на тези домове. Сред тях е исландският архитект Палмар Кристомънсон, основател на архитектурнoто студио PKdM Arkitektar, който черпи своите идеи от тях и построява няколко ваканционни къщички в този стил. Основният фокус е да се създаде архитектура, която да се слива с ландшафта и околните планини. Останалата земя от изкопните работи се използва за формиране на „бункер“ за защита от вятъра. Чимовете се запазват и поставят на покрива.

Снимка: www.archdaily.com

“Тези сгради са чудо.” – казва Hildigunnur Sverrisdóttir, исландски архитект и учен.

Къщите от трева са безкраен източник на вдъхновение за зелената архитектура.Тези традиционни жилища допълват разнообразието от красота, което Исландия може да предложи. Неслучайно този невероятен приказен чар привлича вниманието на хиляди туристи годишно.

Дарина Андреева

Студент във ВСУ "Любен Каравелов". Вярва, че вдъхновението е онзи порив на сърцето, който ни прави по-добри и ни кара да творим.

Остави коментар

Close Menu