Skip to main content
search

Първият модул на Академия Лидерите за 2018 г. започна с гостуването на „Фибран България“ АД – една от водещите компании за топлоизолационни материали в България. Темата на презентацията, която представиха, беше  „Фирмена култура и комуникации. Правилно общуване в работна среда“. Лектор бе Хараламби Калев, мениджър продажби на компанията. Той представи етичното общуване в работната среда в различните начини на изразяване, бизнес етикета, общуването с колеги в офиса и външната аудитория и сподели с участниците ценни съвети.

В началото Калев представи накратко 20-годишната история на фирмата у нас. „Фибран“ се е превърнал в нарицателно за качествена XPS изолация. Той спомена, че компанията държи на качеството и залага на презентации, обучения и на етично общуване във фирмата.

Правилно поставената цел на общуването трябва да се разбира ясно от отсрещната страна. За постигането й с различни хора – архитект, инвеститор, собственик, технически ръководител и други, е важно да ограничаваме количеството информация и да я специфицираме.

Според Калев нуждата от общностна принадлежност кара всеки да иска да се докаже професионално и затова решава да стане част работен екип или от фирма. Доказването става чрез нашите вербални и невербални начини на изразяване.

„Ти си това, което успееш да докажеш и отсрещната страна признае.“

Общуването на отделните хора от фирмата с външната среда изграждат и нейния имидж. Важни при комуникацията с колеги са спазването на личното пространство и правилното общуване, а при партньори и клиенти – проявата на уважение.

Лекторът спомена за начините на комуникация. Вербалната включва всичко в рамките на изказа, а невербалната – движенията, стойката, погледа, както и облеклото. Той допълни, че няма значение колко чести са работните срещи, а с кого са и дали са ефективни. В общуването по време на среща е най-добре човек да записва на лист и да установи обратна връзка в кратък срок.

Калев сподели с аудиторията ценни съвети за общуване по време на интервю. То започва още с автобиографията, важно е и човек да бъде точен и учтив с всички, да изключи звука на телефона си и да преценява тайминга на отговорите си. Носенето на допълнителни материали е преимущество.

След това бе възложена 5-минутна задача на участниците. Те трябваше да измислят решение на проблема, че името на фирмата се е превърнало в нарицателно за топлоизолация. Това е започнало да работи срещу нея, тъй като на пазара се появяват по-нискокачествени продукти, назовавани по същия начин. Екипите предложиха кратки послания към различни видове клиенти, с цел възстановяване доброто име на фирмата. Калев одобри посланията, като открои като най-добри тези, които включват „оригинал“, „качество“ и „комфорт“.

Лекцията продължи с информация за комуникационните канали като социалните мрежи, с които, според лектора, лесно могат да се достигнат правилните хора, но с тях не бива да се прекалява. Във връзка с писмената комуникация бе споменато, че тя има голяма полза в правилното адресиране, но има недостатъци като еднозначността си и липсата на прекия контакт.

За финал на лекцията Калев спомена, че лошата комуникация води до провали в бизнеса. Той отговори на въпросите на участниците относно общуването и самата компания. Според него фирмата е „трамплин за млади хора, които искат бързо да навлязат в реалния бизнес.“

Зададеният казус беше участниците да представят конкретен продукт на „Фибран“ пред различен вид клиент и на различно място, например каменна вата в офиса на архитект, пред дистрибутор, инвеститор, строител, както и на клиент – собственик на еднофамилна жилищна сграда. Целта беше обосноваване на приложението на материалите в конкретен детайл.

Отборите представиха своите презентации успешно, като взеха предвид препоръките от лекцията. Те подчертаха качествата и предимствата на материалите и съобразиха представянето с нуждите и разбиранията на клиентите.

Хараламби Калев благодари на всички участници за усилията и подготовката им. Той подчерта силните страни на отборите – добро влизане в разговора, предразполагане на събеседниците, боравене с визитки и фирмени материали. Отборите показаха също добър очен контакт, синхрон в подаване на реплики, добър език на тялото, подход с насочващи въпроси, обобщаване и връщане на информация, представяне на допълнителни ползи, делово облекло. Препоръки бяха отправени към притеснението, избягването на паразитни думи, както и настроението на участниците. Беше отбелязано, че трябва да изхождат от разпознаваемостта на материала. Като обратна връзка екипите споделиха, че ролевата игра в казуса ги е заинтригувала.

За финал лекторът отправи покана за посещение на една от производствените бази на „Фибран“. Той поднесе подаръци на най-изявените три отбора – на III-то място – зелен, на II-ро – син и на I-во – бял. Също така връчи специална награда на Христо Димитриев – почивка за двама в Пирин Голф & Кънтри Клуб, Банско.

Снимки: Карина Дикова

Георги Мърхов

Архитект и любител пианист. Търси архитектурата във всички аспекти на човешкия живот. Стреми се да я разглежда и представя от различни гледни точки.

Остави коментар

Close Menu