Skip to main content
search

През 2003 г. в Хамбург се приема идеята за проект на една зална сграда, за която се твърди, че ще се превърне в обект от национално значение и съвременен архитектурен символ на града. След множество премеждия, трудности и дълги години, тя успява да отвори врати за публиката през януари 2017 г., 7 години след предвидената дата и със 700 мил. евро надвишение на предвидения бюджет.

В момента „Филхармонията на Елба”, каквото е официалното наименование на сградата, е най-високата обитаема сграда в Хамбург и е едиствената „акустично перфектна” зала в света.

Снимка: www.getyourguide.com

Предистория

Идеята за залата се заражда след желанието на местен предприемач да открие нова алтернатива на мястото на предложената за построяване скучна офис сграда. Той се обръща към световноизвестните швейцарски архитекти Херцог и Де Мерон, които са проектанти на Алианц Арена в Мюнхен и на множество значими сгради по света. Те подхождат креативно към задачата и успяват да спечелят общественото одобрение.

Проектът стартира на 2 април 2007 с бюджет от 77 млн.евро. Още през същата година се обявява тройното увеличение на бюджета до 240 млн. евро, през 2008 до 450 млн. евро, през 2012 се достигат цифри от 500, а в края на строежа се достига до забележителните 790 млн. евро и с това проектът се превръща в един от най-скандалните на нашето време. Поради тази причина, начинанието търпи критики от германската и световна общественост. Изготвя се подробен доклад от 800 страници, свързан с паричните загуби, които генерира реализацията на проекта. Едно от най-скандалните изказвания в него гласи, че „за да бъде една публична сграда призната за световно архитектурно постижение, не е нужно четките в тоалетните да струват по 300 евро.

Преди случая с Хамбургската филхармония е смятано, че такъв огромен бюджетен скок е невъзможен в нашия век, но ето че в крайна сметка се случва. Закъсненията и огромните финансови промени се дължат на усложненията при изчислението на  конструкцията, скъпите детайли и футуристичните идеи на архитектите. Дори самите те споделят огромните си притеснения за реализацията на сградата:

Имаше моменти, когато си мислехме, че тази сграда ще унищожи цялата ни кариера” –  Херцог, цитиран от английския всекидневник „Гардиън“.

След дълги години и огромни суми, реализацията е факт и вече е неделима част от обществения живот на един от най-значимите европейски градове. След официалното откриване кметът на Хамбург Олаф Шолц споделя: „Хамбург се сдоби с толкова впечатляваща сграда в лицето на Филхармонията на Елба, че вече е невъзможно да си представим града без нея”.

Филхармонията в нощния силует на града. Снимка: www.fotocommunity.de

Архитектура

Сградата вече се е превърнала в един от най-забележимите обекти в градския пейзаж на Хамбург. Тя впечатлява със своята нетрадиционна фасада, имитираща движенията на вълните и бляскаво отражение на кварцов кристал.

Филхармонията е разположена на видна локация на Хамбургското пристанище. Тя е издигната върху съществуващата на мястото складова сграда „Кайшпайхер А” от 1963г., която е играела важна роля в търговската история на града. Тухлената фасада, покриваща първите 8 етажа, е остатък от нея, а следващите и 18 етажа представляват новата постройка. Конструкцията на сградата е стоманобетонна в по-голямата си част и стоманена при главната зала. Проектирането се следи пряко от външни лица и допълнително назначени инженери, като неколкократно се налагат повторни изчисления.

3D разрез на сградата. Снимка: www.rebrn.com

Стъклената фасада от извити панели създава впечатление на кристал, който сменя нюансите си, благодарение на постоянните отражения на небето, водата и града. Структурата и е комбинация от плоски и извити части стъкло, които да осигурят максимално добрия микроклимат. Най-голямата трудност е била извиването на стъклото в нужните сложни 3D форми, които не са постигани никога преди това. Сградата може да се определи както като жилищна, така и като обществена. В нея са разположени три концертни зали и хотелска част с 224 стаи и 45 луксозни апартамента. Също така, комплексът съдържа  конферентни зали, ресторанти, барове и спа център. Сградата осигурява 433 паркоместа на своите посетители, както и добра комуникация с целия град, благодарение на връзката с градски транспорт и ферибот.

Извитата стъклена фасада. Снимка: www.archdaily.com

Централният аудиториум, който е разположен в ядрото на сградата, е най-значимата част. Той демонстрира изключителна акустична среда, постигната чрез параметричен дизайн – начин на проектиране, който използва алгоритми за достигане на обемни форми. Той успява да осигури на залата плавното развитие на интериорното пространство, което придобива футуристичен вид. Точно над сцената са поместени 1 000 ръчно изработени крушки, разположени върху общ обем, който играе ролята на център на композицията. Интериорното пространство на залата е покрито с 10 000 панели, които за изградени от 1 милион вдлъбнатини, които оформят звука и позволяват перфектното му разпределение в пределите на цялата зала. Всеки един от използваните панели притежава индивидуален дизайн. За комбинирането на единствената по рода си акустична среда, архитектите са работили в колаборация с известния инженер-акустик  Ясухиса Тойота. Централната зала побира 2 150 човека и гарантира незабравимо звуково изживяване.

Главният аудиториум. Снимка: www.thelocal.de

Херцог и Де Мерон продължават да споделят изумлението си от факта, че проектът им успя да стигне до пълна реализация. Те твърдят, че малцина архитекти могат да имат възможността да оставят почерка си по този категоричен начин:

„Вероятно ние сме последното поколение архитекти с авторски стил, получили такъв шанс”.

Ако искате да разберете повече за важната рокля на акустиката…

 

Зекие Емин

Архитект и изследовател със страст към историята, културното наследство и неговото адекватно преизползване и интегриране в реалностите на ХХI век. Вярва, че архитектурата е прякото отражение на човешката история. Тя е вечна - съществува физически от древността до наши дни. Аналогично писането е прякото отражение на нашите мисли и единственият начин да ги запазим във времето.

Остави коментар

Close Menu