Skip to main content
search

Заедно с новия семестър започна и вторият сезон на „Лидерите, които строят“. С нови сили, идеи и гости екипът на изданието продължава да разказва на студентите за нещата, които не могат да научат в университета. За да станеш истински специалист, не се иска единствено диплома. Но това е началото, при това важно начало. На това обърна внимание Иво Трингов, първият гост на „Лидерите, които строят“ за новия сезон.  На 12-ти октомври той се срещна с възпитаници на УАСГ и създаде приятелска  атмосфера, като още в самото начало пое инициативата и започна да задава въпроси на студентите. Той се интересуваше от тяхното мнение и им сподели много за проблемите в професията, както и за техните решения.

Завършил през 1988г. със специалност „Промишлено и гражданско строителство“ (към момента еквивалент на „Строителство на сгради и съоръжения“), Иво Трингов определено добре помни какво е да си студент. След 15-годишна кариера като проектант, като 13 от тях в Белгия, през 2004г. става изпълнителен директор на „Кордеел България“. Не е наследил компанията, а сам я е извоювал и разработил. Поради всичко това той е един изключително полезен пример за студентите – посредством своя опит и знания.

Представете си какво е усещането да се върнеш в университета си след повече от 20 години, като този път да бъдеш от другата страна – пред пълна зала със студенти. Личеше си чувството на респект у госта не само към институцията, но и към всички гости на срещата. Иво Трингов даде много лични примери от живота и професията и искрено се наслаждаваше на разговора. Без да бърза заникъде, той каза, че ще говори, докато има какво да каже.

befunky-collage

Иво Трингов е извървял изключително интересен път – от скамейката на УАСГ до мечтаната професия. Той наблегна на факта, че е тук, за да разкаже една истинска история. „Така ми се завъртя животът, че съм правил това, което съм искал и съм постигнал това, което искам.“ А не е ли това целта на всички нас?

Сподели мнението си, че строителите, в това число и той, са в известна степен егоисти: „Обичаме да си създаваме проблеми, да се изтезаваме, да се мъчим.“ Важното обаче е крайният резултат – достигането до успеха е страхотно удовлетворение. Разказа за преломния момент, когато твой собствен чертеж се превърне в реалност. По време на следването му негов преподавател го научил, че инженерът става инженер в момента, в който отиде „да си види гредата“. Защото не ставаш инженер с дипломата, която ти дават, а когато започнеш да изживяваш това, което правиш. Иво Трингов сподели силата на чувството за отговорност пред обществото и пред себе си – точно това те превръща в истински специалист. „Това е част от удоволствието на професията – че почти всички неща, които правим, после се виждат. И хубавите, и лошите.“  Защото в последствие поради недоглеждане „конструкцията може да си отмъсти“.

През целия разговор се усещаше удовлетвореността на Иво Трингов от практикуване на професията строител. Той разказа за възможностите за развитие след завършване на образованието. Сподели колко е важен за него пътят: „Не е най-важен крайният резултат, а как си го постигнал и какво си правил, докато го постигнеш.“

 

Следващата среща на „Лидерите, които строят“ ще бъде на 26-ти октомври. Следете канала ни във youtube тук, както и страницата ни във facebook  за повече информация!

 

 

 

 

 

 

Кристин Джалова

Архитект, който споделя силен интерес към различни мащаби на проектирането - от интериор, през жилищни сгради, до градоустройство. Анализира взаимовръзките между нивата и търси успешните намеси в сложния градски контекст. Смята теорията на архитектурата за необходима основа на успешната практика, а всяка една статия за малък проект, който отваря нови хоризонти, размисли и диалог.

Остави коментар

Close Menu