Екипът на строително-инвестиционната компания BLD бе гост на модула на Академия Лидерите с тема „Управление на проекти в строителството“. Гост-лектори бяха Найден Петков, главен инженер, Аглика Стоянчева, директор строителство, Цветомир Цонев, търговски директор, Ива Балашева, HR, както и г-н Димитър Савов, изпълнителен директор на фирмата. Те запознаха участниците с основните акценти от темата, като им представи презентация, която самите те определиха като детайлна, с много информация „от кухнята“.

Казусът на седмицата бе решаването на актуално предизвикателство за компанията – изпълнение на външна канализация, което ще прекъсне единствената улица до разположен наблизо жилищен комплекс. Тя трябва да бъде изградена, за да може да се започне строителството на един от новите проекти на компанията. Комплексността на задачата се крие в това, че трябва да се разкопае цялата улица, а живущите в жилищния комплекс вече са под напрежение поради течащите строително-монтажни дейности.

На следващата седмица участниците представиха своите решения. Екипът на компанията даде подробна обратна връзка и отличи синия отбор като най-добър. За награда съотборниците бяха поканени да посетят офиса и всички обекти на компанията. Специални награди бяха връчени и на Кристина Илиева, Ива Бърдарска и Васил Атанасов. Решихме да чуем мнението на лектора и отличените участници:

  • Г-н Савов, какви са основните предизвикателства при управлението на проекти в строителството?

Те са свързани със законодателната и нормативната база. Общо взето времето, което отнема да се получи разрешение за строеж е почти равно на времето за изграждане на една сграда, а не би трябвало да е така. Все по-често в последно време се налага да решаваш казуси с активни граждани и съседи. Това няма как да се избегне и трябва да му се обръща внимание.

  • Оцениха ли участниците правилно рисковете в решаването на казуса?

Доста от отборите бяха открили кои са проблемите. Някои от тях бяха обърнали доста внимание на казуса със съседите и рисковете при строителството. От тази гледна точка се бяха постарали добре.

  • С какво най-много Ви впечатлиха участниците? Предложиха ли решение, което не бяхте обмисляли досега?

Това, което ми направи впечатление е, че като повечето млади хора, те се обръщат към новите технологии. Много често решенията са практични, трябва да се мисли малко по-опростено, а не толкова сложно. Някои от тях не бяха обмислили това, че решението трябва да бъде реализуемо в нашите условия.


Ето какво споделиха участниците:

  • Смятате ли, че ще можете да усвоите получените знания от казуса в практиката?

„Да, казусът беше реален и се наложи да мислим за най-ефикасното решение. Именно това ни накара да поискаме помощ от практикуващи компании и да поискаме цифри и съвети от тях. Това винаги ще бъде в наша полза.“, споделя Васил Атанасов. „Работата в екип е много важна, не само лекцията. Ние не сме от спокойните екипи, имаме много разногласия, а чрез този метод на работа много по-добре се усвояват знания.“, допълни Ива Бърдарска. За Селвин Нихат това е бил „един от най-полезните казуси, защото беше реален.“

  • Как вашият отбор се отличи в представянето на решението?

Васил смята, че синият отбор е бил „от малкото, които взеха предвид пешеходците и техния достъп, както и че предложихме конкретни числа“. „Самата екипна работа ни доведе до решението. Препрочитането на казуса ни наведе на мисълта, че не само достъпът е важен, но и укрепването, което сякаш не беше засегнато толкова от другите отбори.“, споделя Кристина.

  • След презентациите и обратната връзка, бихте ли подходили различно към решението?

„Вече знаем, че фирмата би могла да разполага с по-голям ресурс, с повече финанси за решаването на казуса и можем да си позволим малко по-грандиозни решения.“, сподели Васил. „В интерес на истината ние с Васко бяхме говорили да направим точно това, което те предложиха, но го отхвърлихме.“, каза Селвин. Според Кристина „понякога е по-добре да се отдръпнеш и да погледнеш нещата отгоре. Тогава наистина ще видиш решението.“

Снимки: Стилияна Стефанова

Остави коментар с Facebook

Заредете още от Георги Мърхов
Load More In Образование

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Виж още

Промениха проекта за пл. Света Неделя
Мнението на обществеността ще може да бъде чуто до 11-ти септември

Обществените обсъждания на проектното предложение за площад „Света Неделя“ в София започна…