Skip to main content
search

На 16 февруари УАСГ беше домакин на едно по-различно събитие. „Дневната на Университета“ е колаборация между ИКЕА България и студенти и преподаватели от университета. Шведската компания представи новата си колекция IKEA PS 2017, създавайки ново социално пространство за почивка, комуникация и четене. Какво по-добро място за това от фоайето на университета?  То е голямо, обикновено е празно, хората преминават и рядко спират за по-дълго.

Йоана Цонева, маркетинг мениджър на ИКЕА България, разказа какво представлява тази колекция. Тя е плод на работата на 17 дизайнери от цял свят и съвсем скоро е пристигнала в магазините на ИКЕА. Идеята за представянето й точно в УАСГ дошла спонтанно по повод на събитията, които се организират за 75 годишнината на университета.

Дизайнерите на IKEA PS 2017 представят своите идеи за бъдещето на продуктовия дизайн.

Съвременното градско пространство постоянно се променя и младите хора са тези, които диктуват темпото и тенденциите.

Всеки продукт от колекцията е експеримент, който е създаден именно за тях. Мотото й е „Свободата си ти“. Тя е за съвременния млад човек, който отказва да бъде роб на ежедневието. Тя е за тези, които са винаги в движение и не се притесняват да се противопоставят на правилата. Колекцията е символ на промяна, разнообразие и бягство от рутината. Мебелите и аксесоарите са комбинация от иновативен дизайн и нетипични форми и материали. Те са сгъваеми, изключително леки, преносими, непретенциозни.

Съчетават се много елементи и идеи, като започнем от мебели за дневна от стомана със сгъваема функция, което е много по-присъщо на градинската мебел, и приключим с одеало, което можеш да облечеш. В колекцията присъства още шкаф за дневна, който по-скоро прилича на клетка, спален чувал, постелка за йога, както и шведски подправки. Точно затова на пръв поглед е трудно да се определи дали става дума за къмпинг или за дневна.

        

Средата, в която живеем, ни определя и разгръща потенциала ни. ИКЕА подкрепя находчивите решения в обзавеждането и провокира с нещо различно. Колекцията е предназначена за тези, които искат да изразят идентичността си и да живеят в среда, толкова гъвкава и разнообразна, колкото и ежедневието им. Тя иска да им помогне да се почувстват на място.

Мебелите не са просто вещи – те в голяма степен определят качеството ни на живот.

Усещането, което ни дава интериора, е от много по голямо значение, отколкото на пръв поглед изглежда.

Понастоящем IKEA PS 2017 е вид инсталация, поставена като композиция на подиум във фоайето на университета. Тя ще продължи да бъде в този вид една седмица, като след това няма да бъде прибрана. Това са първите предмети, които се появяват. След няколко дни ще има нова комбинация, включително малко барче, които с течение на времето все по-успешно ще формират публично пространство.

IKEA PS 2017 е начин УАСГ да взаимодейства с града.

Организаторите са щастливи, че създават именно тук тази „дневна“. Студенти както от Архитектурния факултет, така и от инженерните факултети са взели участие в подреждането и организацията, показвайки знанията и отношението си към съвременното развитие на интериора. Резултатът е взаимодействие между образование и бизнес, предизвикателство към работа със специалисти и реални продукти.

Във връзка със събитията по повод 75 години УАСГ във фоайето ще се организират множество изложби, работилници, прожекции и други. Работи се върху идея за трансформация на осветлението.

Веригата ИКЕА често инициира колаборации и партньорства не само с дизайнери и специалисти в областта, но и с училища по дизайн. Това е само началото на партньорството на УАСГ със шведската компания. Университетът се стреми към визия, която да прекрати капсулования и затворен живот на институцията и да го отвори към външния свят и обществеността. Първата стъпка е пространството на „Дневната на университета“, което още дълго ще бъде част от ежедневието на студентите. От нас зависи как ще дефинираме и използваме това пространство. Едно е сигурно – повече места за почивка, четене и комуникация могат само да повишат мотивацията на учащите.

 

Кристин Джалова

Архитект, който споделя силен интерес към различни мащаби на проектирането - от интериор, през жилищни сгради, до градоустройство. Анализира взаимовръзките между нивата и търси успешните намеси в сложния градски контекст. Смята теорията на архитектурата за необходима основа на успешната практика, а всяка една статия за малък проект, който отваря нови хоризонти, размисли и диалог.

Остави коментар

Close Menu