Skip to main content
search

На 22 май бе обявен победителят в конкурса Гугенхайм Хелзинки Дизайн – френското архитектурно бюро ’Moreau Kusunoki Architectes’. В конкурса, смятан за един от най-значимите за последните няколко години, са участвали 1751 проекта от цял свят. Журито е съставено от единадесет души, сред които основателката на Студио Ганг ( Studio Gang) – Джийн Ганг и Йошихару Тсукамото (Yoshiharu Tsukamoto).

Проектът съдържа в себе си няколко свързани помежду си павилиона, всеки от които е ориентиран спрямо устройството на града.

Студиото Moreau Kusunoki Architectes е основано през 2011 от Николас Муро и Хироко Косоноки. Преди да основе архитектурно бюро, Муро завършва в Ecole Nationale d’Architecture de Belleville в Париж и отваря първият френски офис на Кенго Кума през 2008, докато Куноноки получава образованието си в Shibaura Institute of Technology в Токио и започва своята кариера в Shigeru Ban Architects.

Според журито проектът е съобразен със ситуацията и особеностите и създава една фрагментарна хоризонтална композиция от взаимно свързани павилиони, където изкуството и обществото могат да се срещнат и да се смесят. Връзките между павилионите са добре обмислени, тъй като позволяват да бъдат използвани като галерии.

Местоположението на музея е в близост до центъра на града,а инвестицията за построяването му възлиза на 130 милиона евро с 12 100 квадратни метра площ на етаж и 4000 квадратни метра изложбена площ. Въпреки това в “Ню Йорк Таймс” смятат, че не е сигурно как ще бъде приет проектът на основаното преди четири години френско архитектурно студио, тъй като жителите на градът са обезпокоени от цената необходима за осъществяването му.

Карина Дикова

Студент по архитектура в УАСГ.

Остави коментар

Close Menu