Skip to main content
search

portada_Luigi_Rosselli_Architects__The_Great_Wall_of_WA__001

Австралийското архитектурно студио Luigi Rosselli Architects проектират първата по рода си конструкция изградена от трамбована пръст. Проектът е награден сред една от най-добрите сгради за 2016 година в класацията на ArchDaily и е най-дългата сграда в Австралия със своите 230 метра. Построена в отдалечената Северозападна част на Австралия, архитектът използва местни материали с добри термални качества, които са устойчиви на променливия климат.

Материалите използвани за осъществяването на сградата са трамбована пръст в основната си част, както и стомана и бетон. Пейзажът на Северозападна Австралия, богатата на желязо почва, пясъчните дюни, както и острите климатични условия служат за вдъхновение при разработката на този проект. Отдалеченото и изолирано местоположение на сградата налагат използването на местни материали. Стената от трамбована пръст е изградена от богата на желязо, пясъчна глина, която е често срещан материал в местността, както и от камъчета и дребен чакъл, извличани от близката река и свързвани с помощта вода. Бетонната плоча съдържа чакъл и други примеси от близката река, които придават червеникав цвят на повърхността и. В този променлив климат, използването на трамбована пръст има смисъл, поради хигроскопичните характеристики на глината, която позволява на въздушния поток покрай стената да извлича влагата чрез кондензация. Тези изпарения охлаждат температурата на стената по естествен начин, както потта охлажда тялото.

Стената естествено следва кривината на терена като в същото време осигурява уединение на всяко от дванадесетте жилища вкопани в дюните. Използването на трамбована пръст и подземният характер на жилищата имат за цел да поддържат хладна и равномерна температура през цялото време. Използването на местни естествени материали прави този проект уникален по рода си и различен от всички други метални и бетонови конструкции, които познаваме.

Карина Дикова

Студент по архитектура в УАСГ.

Остави коментар

Close Menu