Skip to main content
search

Въпреки мащабната революция в строителната индустрия и претрупването на пазарите с все по-съвременни строителни материали, един традиционен такъв винаги остава фаворит, както за архитекти, така и за любители, а именно – „вековната тухла“. Известно е, че тухлата е популярен строителен материал от векове насам, но поради нейната издръжливост и гъвкавост продължава да преформулира характеристиките си, за да остане актуална и до днес като един от основните дизайн елементи в много архитектурни стилове – древни и съвременни.

Тухлата е неизчерпаем естествен, издръжлив и екологичен строителен материал, който предлага постоянство, стабилност, сигурност, стил и цялост на дизайна.

Тухлите могат да бъдат променяни във форми, размери, както и цветове. Те играят многостранна роля като естетически, функционален, структурен, понякога дори и топлинен елемент на сградата. Статията илюстрира някои от необичайните методи, по които тухлата се използва в изграждането на архитектурна среда.

Екстериорни решения

Жилищна сграда #01 Кахризак, Иран /Студио СААТ/

Шестетажната сграда се намира в бързо развиващия се квартал Кахри в югозападната част на столицата Техеран. Екстериорният дизайн е повлиян от факта, че местните жители често адаптират еднаквите балкони на новите блокове с цветни стъкла или зидария, създавайки персонализирани места за окачване на дрехи и съхраняване на вещи. В случая, перфорираните тухлени паравани действат като щори в жилищен блок, осигурявайки вентилацията, която облекчава жителите от горещия и сух климат на града.

Тухлата, първо като местен материал и второ като модулен такъв, притежава много предимства за оформяне на различни аранжировки, така че се явява и като предпочитан материал в проектното решение. Зад концепцията стои и идеята за изграждане на всяко пространство зад южната фасада с подходящ модул на подреждане на тухли, с цел осигуряване на достатъчно дневна светлина и място за съхранение.

Тухлените модули са проектирани въз основа на ирански геометричен модел – всеки модул е подчинен на функцията на пространството зад него, но въпреки разновидностите на тухлените модули те говорят един и същ език, оформяйки гладката фасада на сградата. Друг момент, който архитектите споделят при работата с тухли, е колаборацията с местни работници, които имат вече изградения опит в изграждането на подобни структури и лесно възприемат геометрията, използвана в подреждането им.

Музей „Ив Сен Лоран“ Маракеш, Мароко /Студио КО/

Музеят съхранява важна селекция от впечатляващата модна колекция на Pierre Bergé – Yves Saint Laurent. Студиото се вдъхновява за своята концепция от архивите на известния моден дизайнер, както и от дълбоката му връзка с мароканския град. Проучвайки архивите на дизайнера в Париж, архитектите са заинтригувани от двойствеността между извити и прави линии и последователността от свободни и чисти кройки.

Проектирана да припомня основата на тъканта, подобна на извита дантела, тухлената фасада несъмнено е акцента в структурата. Екстериорът се състои от кубични форми, украсени с теракотена тухлена зидария, създавайки шарка, наподобяваща нишки от плат. Теракота, бетонът и земното терацо с марокански каменни фрагменти гарантират, че сградата потъва в контекста на заобикалящата я среда. 

Произведени от местен доставчик, тухлите са направени от мароканска пръст, докато терацото използва комбинацията от местен камък и мрамор. Интериорът, напомнящ за френския луксозен произход на марката, включва месингови детайли, сложна дървена ламперия и полирани каменни подове. Вътрешността е значително различна, като подплатата на луксозно модно сако: светеща, кадифена и гладка.

В интериора

Шоурум Органик, Хошимин, Виетнам /Студио TROPICAL SPACE/

Проектът представлява реновирането на стара къща, построена преди 1975 г., магазин за традиционни виетнамски органични продукти. Архитектите проектират последователна рамкова система, съчетаваща тухлa и метал както при изграждането на фасадата, така и в интериорното пространство. Системата играе ролята на рафтове за излагане на продукти, като лесно може да се променя или напълно да изчезва, в зависимост от размера, който стоката изисква.

Вътрешното пространство разполага и с мецанин, който също е покрит с тухлени рафтове. Дървена пейка, разположена в средата на шоурума в симбиоза с тухлата, позволява на посетителите да разглеждат продукти, докато седят. Въпреки че на всеки рафт е разположен различен продукт, цялостно рамката създава непрекъснат тухлен модел както отвътре, така и отвън.

С дълбокото разбиране на виетнамската култура и климат, Tropical Space се ангажира с използването на екологични строителни практики и устойчив избор на материали. Проектът освен гъвкавостта на рамковата система, почита и стойността на традиционната виетнамска глинена тухла, която е съществен елемент при изграждане на пространството.

Трите архитектурни студия представени в статията, представят проекти надхвърлящи стандарта  – на обичайното боравене с правоъгълен тухлен блок, изграждайки някои от съвременните шедьоври на тухлената архитектура.

Вяра Илиева

Бъдещ архитект, който умее да рисува. “Точно както в архитектурата, всяка картина започва със скица, мислена идея, оформяща се за първи път на листа, преминава през палитра от действия и стига до краен продукт. Разликата е, че ние трябва да обитаваме архитектурата. Разбира се, можем да обитаваме и картини, но само за миг в съзнанието си.” Бъдещ архитект, заинтересован от човека и обществените нужди.

Остави коментар

Close Menu