Skip to main content
search

Dezeen ни разкрива тъжната истина, която дизайнерът Адам Фърман се осмелява да изкаже пред света. Фърман се застъпва зад младите архитекти, които са принудени да работят безплатно през първите години от кариерата си, за да натрупат необходимия стаж. За да изпишат бленуваното име на някое известно студио редом до квалификациите в автобиографията си, много млади специалисти са готови да работят по 6 дни в седмицата, по много над 8 часа на ден и напълно безвъзмездно, за да се научат да правят това, за което са учили 6 години в университета. Абсурдността на ситуацията се поражда от факта, че и двете страни – както студиата, така и стажантите, са приели тази политика като нещо съвсем нормално. И ако си мислим, че ангарията е била премахната със закон, то днес нещо подобно се осъществява на напълно доброволни начала.

image: bigappledreaming.wordpress.com

Някой би казал, че проблемът е във финансовото затруднение на младите архитектурни студиа, които тепърва „прохождат“ и нямат възможност да заплащат на служителите си. Защо тогава взимат служители без договори? Друг би попитал, защо младите специалисти се съгласяват да работят безплатно по време на следването си? Защото за намирането на платена работа е необходим стаж. А стажът често пъти се оказва неплатен. Инструментът, с който архитектурата си служи, за да подхранва този Параграф 22, е не само финансовият проблем, нито дори неопитността на кадрите, а престижът. Престижът, който големите архитектурни студиа притежават, сякаш им позволява да не плащат на стажантите си, тъй като вместо със заплата ги даряват с опит в професията, почерпен от най-добрите.

Адам Фърман  image: www.magzter.com

Възмутен от тази порочна практика, Адам Фърман публикува в своя Инстаграм писмо от прословутото архитектурно студио Ишигами, в което студиото разяснява условията, които предлага на стажантите си. Писмото гласи, че стажът в студиото е неплатен. Също така, стажантът трябва да използва собствен софтуер и техника, трябва да е съгласен на работното време, което е от понеделник до събота, от 11 часа на обяд до полунощ. Освен това, студиото не може да помогне на кандидата за придобиването му на Виза и евентуален отговор той ще получи след около 3 седмици, поради многото желаещи да постъпят на тази длъжност. А на вас не ви ли звучи също примамливо? Кандидатът, получил следния имейл, е бил шокиран и е решил да се откаже от невероятната възможност да бъде роб на Джуня Ишигами за няколко месеца.

Джуня Ишигами image: dezeen.com

За Фърман тази практика е недопустима. Той се съмнява Ишигами да е затруднен финансово, все пак тази година дори Лондонската галерия Serpentine го обяви за дизайнер на едноименния павилион за 2019г. След като практиката на Ишигами за набиране на безплатни кадри обаче излиза наяве, от галерия Serpentine заявяват, че не са знаели за нея. Говорителите на галерията се обръщат към Ишигами с молба да „поправи ситуацията“ и ясно заявяват, че подкрепят само студиа, в които позициите са платени.

Ишигами обаче далеч не е първият японски архитект, който прилага няколкомесечната ангария. Само преди няколко години Су Фужимото открито и гордо споделя, че всъщност неплатените стажове са „добра възможност“ (nice opportunity). През същата 2013г. Serpentine обявява безплатна позиция за стажанти, което предизвиква студенти да се облекат като Дядо Коледа и да се внедрят в лондонската галерия, за да протестират за правата си. Те посрещат гостите на галерията с мотото:

“Единственото, което искам за Коледа, е заплата“.

image: http://joypicta.pw

През 2011г. RIBA променя правилата си, като настоява на стажантите да се плаща поне минимална заплата. Същата година Британският институт по интериорен дизайн последва примера й. Dezeen също спира порочната си практика с наемането на безплатни стажанти в редиците на авторите си в края на годината. „Като институция, която защитава правата на студентите и младите специалисти, Лондонската галерия Serpentine също трябва да се замисли какво послание отправя с изборите си.“, заявява младият студент и представител на RIBA, Симеон Щебунаев.

Адам Фърман разобличава много от „звездните“ архитекти в практикуване на същата порочна система. Сред тях са носителят на „Прицкер“ Алехандро Аравена, както и известното индийско студио „Мумбай“. В своя Инстаграм Фърман е започнал кампания против архитектурното робство (#archslavery). Фърман окуражава младите архитекти да споделят своите лични истории за това къде и как са участвали в безплатен стаж. Според него за този проблем трябва да се говори и колкото повече тази тема се разисква, толкова повече млади хора ще осъзнават правата си, а наемането на безплатни кадри ще излезе извън комфортната зона на знаменитите студиа. Според Фърман архитекти, които не плащат на служителите си, не заслужават да бъдат награждавани. Ако не бъдат взети мерки, безплатният труд ще продължава да бъде световен стандарт и бъдещите поколения ще продължават да си мислят, че просто такава е реалността.

Източник: dezeen.com

Михаела Икономова

Архитект и любител на пътешествията, природата и дизайна за хората. Вярва, че писането за архитектурата е неделимият аналитичен елемент, който задълбочено осмисля дизайнерския процес.

Остави коментар

Close Menu