Skip to main content
search

В последния четвъртък от октомври “Лидерите, които строят” създаде своя “Машина на времето” във фоайето на УАСГ. Специални гости бяха арх. Пламен Братков, съосновател на архитектурно студио, инж. Красимир Христов, управител на RÖFIX България – реномиран производител на строителни материали и системи, и инж. Виктор Шарков, заместник-председател на Националния клуб на строителите ветерани. Те разказаха за предизвикателствата пред архитектурата и строителството в миналото, настоящето и бъдещето.

Инж. Шарков сподели, че изборът на строителната професия му е предопределен още в утробата на майка му. Ветеранът е живял в три епохи и определя строителството като незатихващ процес, който се развива непрекъснато. Началото е било трудно – липсата на механизация е била особено осезаема. Първите опити за панелно строителство са в края на 50-те, а широкоплощният кофраж се появява в края на 60-те години на миналия век.

Съдбата на столицата ни преминава през много трудности. Имало е пропуски, някои идеи не са били реализирани изцяло, но и времето е било такова. “Градът е нещо живо и не може да се изгради от нулата. Дори Нимайер се е провалил в това”, сподели арх. Братков. Едно от най-разпознаваемите лица в съвременната архитектура потърси отговори в миналото за това как изглеждат градовете ни днес. Драматичните намеси в средата, сред които са НДК и Ларгото, предопределят осите и бъдещето на града.

Какво ще се случи със сградите от миналото?

Има страхотни примери за реновации в чужбина, които включват преосмисляне на функцията. По отношение на материалите на бъдещето, инж. Христов сподели за едни от най-иновативните разработки на RÖFIX  – космическа технология, употребявана за изолация на скафандри. Материалът тепърва навлиза на нашия пазар и би бил изключително полезен за саниране на исторически сгради.

“Санирането не е просто лепене на стиропор и полагане на мазилка.”

В Германия цели блокове се изпразват, с къртач се разбива всичко до заварка и се прави цялостно реновиране на сградните системи. “Най-вероятно у нас ще продължим само да си ги украсяваме.”, добави инж. Христов. Той разказа още, че много от позабравените материали се връщат в строителството. Отчасти това се дължи на тенденции, от друга страна – на преосмисляне на качествата им. Компанията, която той оглавява, поддържа петте марки – FIXIT, HASIT, KREISEL, RÖFIX и GREUTOL. Инвестициите в иновации и развитието на нови материали, богатият асортимент от висококачествени продукти, гъвкавата логистична политика и най-вече фокусът върху клиента превръщат RÖFIX в предпочитан партньор на българския пазар както при строителството на нови обекти, така и при реставрация на архитектурни паметници.

Инж. Шарков отбеляза, че приемствеността между поколенията дълго време е била прекъсната, но сега започва да се възражда. “Младите се учат от старите и обратното.” Той изтъкна като негативно в строителното образование подготовката, насочена към изцяло самостоятелна работа.

„Строителството е колективен труд – не можем един без друг.“

Какво се е променило в законодателството през годините?

“Нямаме градоустройство, а законоустройство.”, каза арх. Братков. За разлика от законите от предишния век, където се е съблюдавал градският силует, цялостната естетика и единен образ, сега архитектурната професия е станала индивидуално начинание – всеки търси революционния момент и мнозина забравят за контекста.

Инж. Христов добави, че инвеститорите масово правят компромиси с качеството на строителните материали и това влияе върху крайния резултат. Изпълнявайки законовата рамка, проектите не отговарят на множество други важни условия. Арх. Братков изтъкна, че се влага твърде много мисъл в това как точно ще се построи сградата, а не в това как ще функционира.

„Ако се уповаваме само на законите, сградата на бъдещето е трафопост с два прозореца и рампа за инвалиди.“

Лекцията приключи с въпроси от публиката, които бяха последвани от съвети на професионалистите към младите. Университетите трябва да ни научат къде да търсим, но оттам насетне всичко зависи от нас. Постоянство, упоритост, любознателност, добра самооценка… “Не се пестете.”, добави арх. Братков.

Следващата среща на проекта „Лидерите, които строят“ ще бъде на 22-ри ноември на тема „Разликата между учебното и реалното проектиране“. Следете информацията на нашата Facebook страница.

Кристин Джалова

Архитект, който споделя силен интерес към различни мащаби на проектирането - от интериор, през жилищни сгради, до градоустройство. Анализира взаимовръзките между нивата и търси успешните намеси в сложния градски контекст. Смята теорията на архитектурата за необходима основа на успешната практика, а всяка една статия за малък проект, който отваря нови хоризонти, размисли и диалог.

Остави коментар

Close Menu