Skip to main content
search

„Разположен в планините в сърцето на България, монументът Бузлуджа е импозантен пример за модернистичната архитектура на XX век. Сградата сега привлича увеличаващо се международно внимание. Построена през 1981 г. за дом-паметник на българската комунистическа партия, структурата се използва само в продължение на осем години. Скоро след края на комунистическия режим, паметникът бива изоставен и след това става жертва на кражби, вандализъм и сурови климатични условия. Показният завършек на неговата бруталистична архитектура, тежката иконография и цветните мозайки се разграждат. Никакви мерки не са предприети от отговорните власти досега, за да защитят обекта. …”

Така биват резюмирани обекта и състоянието му в сайта на Европа Ностра, организация, която допринася за развитието на свързаните с наследството политики на ниво Европейски съюз. Програмата „7-те най застрашени“ идентифицира паметници в Европа и мобилизира публични и частни партньори на локално, национално и европейско ниво, за да намери устойчиво бъдеще за тях. Стартирана е през януари 2013 г. от Европа Ностра. Партньори са института на Европейската инвестиционна банка и Банката за развитие на Съвета на Европа. Тя служи като катализатор за действия и промотира добрите примери в практиката на опазването на архитектурното наследство.

Монументът на Бузлуджа е финалист в предварителното класиране, което включва 12 обекта. Сред тях са историческият център на Виена, манастири в Грузия, датиращи от VI век, замъкът Самецано в Тоскана, Италия, казиното на Констанца, Румъния, както и праисторическо изкуство на над 20 000 години в Испания. Окончателните 7 ще бъдат обявени на 15-ти март тази година.

12-те кандидата | Image: Europa Nostra

Дебатът за реставрацията и адаптацията на дом-паметника на връх Бузлуджа стана особено актуален от 2016 г. насам, след като дипломираната в Берлин арх. Дора Иванова представи своя проект за монумента пред българската общественост. Тя е създател на фондация „Проект Бузлуджа“, която е направила номинацията за програмата „7-те най застрашени 2018“ и която смята, че паметникът на Бузлуджа може да стане пример за това как да се опазват други подобни обекти в източна Европа. В момента сградата е един от най-известните изоставени обекти в света и започва да се появява по-често в популярната култура.

Историческият център на Виена също е застрашен. Предложено е разширение на хотел “Интерконтинентал”, което ще увреди историческия градски силует. | Photo: Europa Nostra

Паметникът няма статут на недвижима културна ценност. Ако бъде избран за един от Седемте, за него ще се изготвят „спасителни мисии“ от културни и финансови експерти. Мултидисциплинарните екипи ще оценят мястото и ще спомогнат за сформирането на план за действие, съвместно с националните и местни публични и частни заинтересовани страни. Възможни са стратегии като предложения за алтернативно функциониране на сградата, техническа подкрепа за оценяване на възможностите на обекта, финансово консултиране и помощ при намиране на партньорства и спонсорства. Такава акция неминуемо ще повдигне въпроса относно боравенето с „неудобното“ културно наследство у нас.

 

Георги Мърхов

Архитект и любител пианист. Търси архитектурата във всички аспекти на човешкия живот. Стреми се да я разглежда и представя от различни гледни точки.

Остави коментар

Close Menu