Skip to main content
search

Няколко години една уникална конструкция с форма на наклонена елипса привличаше погледите на всички преминаващи през югоизточния изход на бул. „Цариградско шосе“.

Проектант на Елипс Център е арх. Атанас Панов. Строителството на сградата започна през 2008 г. с изпълнител Аргогруп Екзакт ООД  и беше замразено през 2010 г. на етап груб строеж поради настъпила финансова криза.

Задавахме си въпроси като: Какво се случва с нея? Защо тази интересна конструкция спря на този етап? Какво се случи с идеята 7-ми километър на „Цариградско шосе“ да се превърне в зона с множество небостъргачи? Ще бъде ли някога подновено строителството ѝ? Или ще бъде само снимачна площадка на сериали и филми?

Седем години по-късно получихме отговорите на тези въпроси, когато през 2017 г. отново бе подновено строителството. Причина за това е разрастване на компании от IT сектора и центрове за споделени услуги, които вдигнаха рекордни нива за последните 10 години в търсенето на офис пространства. Близостта със 126-метровия небостъргач Capital Fort, 202-метровия Sky Fort и Бенчмарк бизнес център, където е централата на ЧЕЗ, също повлияха положително на наклонената сграда, намираща се в най-предпочитания район за разполагане на офис пространства в столицата.

Работата по проекта бе подновена с изпълнител Щрабаг АД, а нейното въвеждане в експлоатация е планирано за средата на 2018 г.

Идеята за наклон от 5 м. по посока булеварда е на архитектите, желаещи да създадат една по-различна архитектура, както и гъвкавост по отношение на офис площите, което се създава от осовото изместване на етажите по отношение на вертикалното ядро. Това решение, разбира се, има своята цена – наклонът на сградата вдига инвестицията с почти 50 %. Това не се оказва проблем за българската компания с белгийско участие Илпа Девелопмънт ЕООД, част от семейството на Табет Груп. За тях това е първи проект в България, а инвестицията му възлиза на 22 млн.евро.

Основен конструктивен елемент в сградата е външната наклонена стоманобетонна решетка, която всъщност представлява стоманобетонна пространствена рамкова конструкция. Интересното при нея е, че е приложено снаждане на всички армировъчни пръти в решетката със специални приспособления – муфи за равноякостно снаждане.

Бизнес сградата Елипс Център включва два подземни и 13 надземни етажа, включващи офис площи с площ 13 000 кв.м., ресторанти, шоурум, магазини, конферентни зали и подземен паркинг със 134 места.

Вложени системи и технологии:

  • HVAC Daikin двутръбна климатична система, позволяваща индивидуален контрол на температурата в помещенията. Включва VRV, климатични камери, сплит и мулти сплит системи;
  • Building Management System (BMS) – система за автоматизация;
  • Фасада по системни и проектни решения на Schuco – троен стъклопакет с прозорци от „френски тип“, с коефициент на топлопреминаване на фасадата 0,7 W/Km2. Средното стъкло между двете камери и вътрешното ламинирано стъкло има да цел да подобри шумоизолацията от натоварения булевард;
  • Вертикална градина;
  • Зелени площи и места за велосипеди;
  • 4 асансьора на фирма KONE, движещи се със скорост от 1,6 м/сек;

Остават само няколко месеца до пълното завършване на Елипс център. Разноцветното осветление по фасадата ѝ ще я превръща в незабравима гледка от нощна София.

Снимки от строителството на наклонената кула и неговия проект можете да откриете в нашата галерия:

Снимки: www.skyscrapercity.com , www.ellipsecenter.com

 

Дарина Андреева

Студент във ВСУ "Любен Каравелов". Вярва, че вдъхновението е онзи порив на сърцето, който ни прави по-добри и ни кара да творим.

Остави коментар

Close Menu