На 30-ти март в УАСГ се проведе публична лекция на тема развитието на качествени публичните пространства в градовете. Хенриет Вамбер и Лиза Мюлер от световноизвестните Gehl Architects бяха на работно посещение в София. Поводът са амбициите на Столична община за нова визия в развитието на публичните пространства в централната градска част. По покана на кмета на града Йорданка Фандъкова миналата есен се проведе среща с Gehl Architects, която постави началото на партньорство с цел развитие на София. Миналата седмица започнаха последващите стъпки за изготвяне на стратегия, подобряваща качеството на публичните пространства. Хенриет Вамбер и Лиза Мюлер от Gehl Architects, заедно с екип от български архитекти и урбанисти направиха работна обиколка на столицата и стартираха първоначалните си проучвания.

Лекцията по темата беше обявена за провеждане в зала 230 на УАСГ, но гостите надскочиха многократно първоначалните очаквания. След бърза намеса за преместване на тълпата от хора, срещата се състоя в „Аула Максима“. На пръв поглед броят на присъстващите напомняше средния брой гости на всяко дипломиране в университета.

Високият интерес към бъдещето на столицата показа съпричастността не само на студенти, архитекти и урбанисти, но и на гражданите, които са най-потърпевши от състоянието на градската среда.

Хенриет Вамбер е партньор, изпълнителен директор и ръководител на екипа на Геел. След десетките километри, извървяни по време на първите три дни и половина от посещението, тя разказа за впечатленията си и слабите зони на градската среда в София. Според нея градът има множество добри елементи – много зеленина, прекрасна планина, впечатляващи паметници на културата, минерални извори, но с течение на времето са се получили известни натрупвания, които са нарушили цялостта на публичното пространство. Основен проблем е пренасищането с автомобили, което нарушава качеството на живот на пешеходците.

София е една от европейските столици с най-много автомобили на глава от населението (а именно 600 на всеки 1000 души).

Множество проучвания показват, че градовете оформят нашето поведение и влияят върху ежедневието ни. Ян Геел е заложил в основата на своите трудове значението на човека в градската среда. Книгите му “Life between Buildings“ и “Cities for people” са задълбочен анализ, който цели да направи хората по-видими. Копенхаген е послужил като лаборатория за изпробване на модела. Първата пешеходна улица е била открита през 1962г. Резултатите, наблюдавани в наши дни, са впечатляващи. С две думи – хората избират да прекарват времето си навън.

Велосипедната мрежа е отлично развита и 70% от хората предпочитат да използват колела пред всякакъв друг вид транспорт.

Децата имат свободата да се придвижват на съвсем ранна възраст. Колелата продължават да бъде избирани дори през зимата. Този начин на придвижване се е превърнал от забавление в пълноправен транспорт. Хората го предпочитат, защото е бърз, лесен и надежден. Чак след това идва екологичността му и поддържането на общия тонус. От друга страна, увеличеното използване на велосипеден транспорт е и икономично, защото инфраструктурата е далеч по-евтина.

Gehl Architects са изработили стратегии за развитие на редица големи градове по света, сред кито Ню Йорк, Москва и Сао Пауло. Архитект Вамбер разказа на гостите на лекцията за част от впечатленията и предизвикателствата, с които се е сблъскала по пътя към регенерацията на градовете.

Презентацията представи и първите впечатления от теренните проучвания на екипа. Множество снимки показаха абсурди по улиците, с които ние сме свикнали, но далеч не правят добро впечатление на чужденците. Качеството на тротоарите, пейки и парково обзавеждане със съмнително качество, пренасищането с реклами и билбордове, причудливи цветове, форми и размери на елементите на градската среда, та дори и на самите сгради бяха само част от примерите, които предизвикаха смях, но и дадоха ясна представа за състоянието на централната градска част. Затрудненото преминаване на пешеходците и  „временните“ зимни градини в пешеходни зони, които постепенно са се превърнали в постоянни, бяха друг акцент, на който наблегна Хенриет Вамбер.

Докладът от теренните проучвания на Gehl Architects ще бъде готов през есента. Перспективите за развитие на столицата изглеждат обещаващо. Екипът е доказал своята компетентност и е изградил градове ЗА хората. София трябва да измине дълъг път, докато се нареди сред достойните образци за съвременна градска среда, но може би е възможно..? Все пак, всичко започва с една малко крачка. А тя вече е факт.

Остави коментар с Facebook

Заредете още от Кристин Джалова
Load More In Новини

One Comment

  1. […] за нейните жители. Възраждането на тази идея започна с предложенията на „Ян Геел архитекти” за подобряване на някои основни територии от градския […]

    Reply

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Виж още

Архитектурата на Интерхотел Велико Търново
Умелата намеса на Никола Николов в сложната тъкан на града

Ако веднъж преминеш през архитектурното образование и се впуснеш в професията, пътуванията…