Skip to main content
search

Около един милион животни са убивани всеки ден по пътищата. За да се намалят колкото е възможно повече тези цифри, както и за да се направят пътищата по-безопасни за превозните средства и за да се запазят естествените местообитания на животните, преминаването на дивата природа се оказа важно изискване при магистрали в Северна Америка, Европа, както и в други части на света.

Известни като зелени мостове, ландшафтни мостове или надлези за дивата природа, тези съоръжения обикновено са засадени с разнообразие от местни дървета, храсти или друга растителност. Те позволяват на птици, бозайници и насекоми да продължат да се движат, въпреки пътните платна или железопътната линия, блокираща пътя им.

Тези съоръжения биха могли да станат важна част от устойчивостта на бъдещите транспортни проекти чрез:

  • създаване на безопасно място за пресичане на дивата природа
  • обединяване на местообитания и колонии
  • интегриране на пътища и железопътни линии в околния пейзаж

Не само, че зелените мостове осигуряват важна връзка между колониите за дивата природа, но и могат да осигурят собствен дом за нея.“, заявява Клеър Уорбъртън, старши специалист по транспорта в Англия

Също така, те съдействат за избягване на сблъсъци между превозни средства и животни, които в допълнение към убиването или нараняването на дивата природа могат да причинят нараняване на хората и имуществени щети. Сблъсъците между автомобили и животни струват на Съединените щати около 8 милиарда долара годишно.

Първите съоръжения за диви животни са изградени във Франция през 50-те години на миналия век. Европейските страни, включително Холандия, Швейцария, Германия и Франция, използват различни варианти на тези съоръжения, за да намалят конфликта между дивата природа и пътищата в продължение на няколко десетилетия и да използват разнообразни надлези и подлези за защита и възстановяване на дивата природа (земноводни, язовец, копитни животни , безгръбначни и други малки бозайници).

В канадския национален парк „Банф“ в Алберта са били построени 24 такива надлези над оживени магистрали, за да могат животните (мечки, лосове и вълци) да преминат безопасно.

Навсякъде в Нова Зеландия съществуват подземни проходи, особено за пингвините, за да достигнат от местното пристанище до гнездата си без да се натъкнат на препятствия.

В Холандия мостовете за дивата природа дори са част от националната мрежа от защитени територии. Тя има за цел да подобри биологичното разнообразие. Groene Woud ecoduct в Холандия има дори няколко малки басейна по съоръжението за достъп на земноводни.

Защо се нуждаем от еко мостове?

Човешката дейност и намеса в естествената природна среда прекъсва връзката между различните екосистеми. Това в крайна сметка води до разпадане на различните екологични процеси като миграция на видовете, опрашване на растенията и други естествени функции, необходими за „здравето“ на екосистемите. В резултат на това, местообитанието ще претърпи тежък спад на биологичното разнообразие и локално изчезване на видове.

Животните също могат да страдат, тъй като не могат да получат достъп до определени местообитания. Във времена на суша пътищата могат да възпрепятстват животните да достигнат до източници на вода.

Примери за еко съоръжения:

1.Мост за раци на Коледния остров, Австралия

Снимка: www.boredpanda.com

2.E314 в Белгия

Снимки: www.boredpanda.com

3.Тунел за костенурки в Япония

Снимка: www.boredpanda.com 

4.Тунел за пингвини в Нова Зеландия

Снимка: www.boredpanda.com

5.Мост в Национален парк Банф, Канада

Снимка: www.boredpanda.com

6. Еко мост в Сингапур

Снимка: www.boredpanda.com

Дарина Андреева

Студент във ВСУ "Любен Каравелов". Вярва, че вдъхновението е онзи порив на сърцето, който ни прави по-добри и ни кара да творим.

Остави коментар

Close Menu