Skip to main content
search

Организацията на работното място, каква площ е отредена на всеки, дали планът е отворен, или всеки притежава самостоятелен офис, въпросите, касаещи осветлението, зоните за почивка, цветове и материалите… всичко това влияе пряко на продуктивността в офиса. Интериорът моделира поведението ни, а тук ще се спрем по-специално на условията в работна среда.

Проучвания доказват, че когато работещите са щастливи, успяват да отметнат повече работа. Отдавайки малко повече внимание на детайлите, работодателят е в състояние да поддържа духа и мотивацията на екипа си.

Изводът е следният – инвестицията в офис пространството е правопропорционална на продуктивността.

Не става дума за лукс и разточителство, а за комбинация от фактори на средата, които влияят на психологическо ниво. Организацията на пространството следва да се осъществи спрямо потребностите на неговите обитатели и целите, които компанията си задава.

Publicis Office Space by Cache ateliler, Sofia – Bulgaria

Цветовете

Ярко оцветените работни пространства може да излеждат модерни, но обикновено разсейват и забавят темпото на работа. Един от добрите начини да се избегнат грешки с цветовата гама и наситеност, е да се заложи на повече стъклени повърхности – както като външни витрини, така и като преградни стени.

В цветово отношение са нужни  акценти, но и основна гама, която да не натоварва зрението. Като неподходящи са посочени оранжевото и лилавото, както и голямата концентрация на един цвят. Нюансите на синьото повишават продуктивността. Психолози твърдят, че като цяло цветове, близки до тези, които наблюдаваме в природата, са най-благоприятни за работната среда.

Растенията също повишават качествата на работната среда, като внасят не само уют и естетика, но и са естествен източник на кислород. Важно е и да бъдат лесни за поддръжка и да подхождат на цялостното интериорно решение.

SiteGround office by Funkt, Sofia – Bulgaria

Осветлението

Изследвания показват, че ерата на флуоресцентната светлина е отминала.  Такава, която предизвиква отблясъци, създава прекалено висок контраст или е бяла на цвят, причинява визуално и ментално изтощение. При естествената светлина има едно основно правило – колкото повече, толкова по-добре. Въпреки това, при работа с компютър е важно тя да не идва нито срещу монитора, нито в гръб на него.

Що се касае до разпределението на офиса…

Големите отворени пространства и възможностите за трансформации в тях се настаниха трайно в разбиранията за модерен офис. Освен че са интересно решение, те повишават продуктивността. Когато работещите са съсредоточени в едно общо помещение, обикновено постигат по-високи резултати. Това позволява диалог за обмяна на опит и идеи.  В случаите, когато пространството е прекалено голямо и е необходимо да се отделят няколко зони, стъклените преградни стени са подходящо решение, което изолира шума без да разделя изцяло.

А способна ли е архитектурата да ни прави щастливи можете да прочетете тук…

Кристин Джалова

Архитект, който споделя силен интерес към различни мащаби на проектирането - от интериор, през жилищни сгради, до градоустройство. Анализира взаимовръзките между нивата и търси успешните намеси в сложния градски контекст. Смята теорията на архитектурата за необходима основа на успешната практика, а всяка една статия за малък проект, който отваря нови хоризонти, размисли и диалог.

Остави коментар

Close Menu