Skip to main content
search

Стъклото е не просто строителен материал, а изкуство на едни от най-старите цивилизации на планетатата; не е единствено материал на бита, а изразно средство на архитектурата и изкуството.

Няколко интересни факти в историята на стъклото:

  • Ествествено стъкло се е използвало още през каменната епоха – формираният от вулканична лава обсидиан;
  • Първото производство на стъкло се датира около 3500г. пр.н.е.; открити са находки в Египет и източна Месопотамия;
  • Според римският хронкьор Плиний първите данни са по-рано – 5000г. пр.н.е. от финикийски майстори в района на Сирия;
  • През годините се появяват различни техники за обработка на стъкло, които развиват възможностите и разширяват приложението на материала;
  • Оцветени стъкла започват да се използват през ХІІІв.; изящни витражи красят катедралите на Средновековието;
  • Изобретяването на стъклената преса през 1827г. слага началото на масовото производство на стъклени предмети;
  • Crystal Palace в Лондон, построен за Голямото изложение през 1851, е една от важните стъпки на стъклото в архитектурата; използвани са големи листове стъкло, невиждани дотогава в сграда.
  • Древният процес на получаване и обработка на стъкло се превърнал в манифактура, благодарение на процеса на Пилкингтън. Въпреки че е много ефективен, той консумира голямо количество енергия.

Ролята на стъклото се развива и засилва през годините, за да му отреди място на един от най-важните строителни материали за човечеството.

Основните съставки са чист пясък, варовик, сода, а метали и метални оксиди се добавят за промяна на цвета. Крехко е и се чупи на остри парчета. В чистата си форма е прозрачно и създава усещане за дематериализация на субстанцията.

Мястото на стъклото в архитектурата

Вариациите на стъклото позволяват разнообразната му употреба в архитектурата. То е символ на развитие на много цивилизации.

То е бариерата, която свързва сградите с околната среда, доставя ни естествена светлина, но и ни защитава от външния свят.

То е чист и непретенциозен щрих, който не е просто необходимост, а и декоративен елемент, преграда или прозорец към света.

Apple Store, New York

За какво се използва в строителството?

Във фасада стъклото се използва при прозорци и витрини, фасадни покрития, отделни архитектурни детайли, а вътре в дома/помещението – преградни стени, стъклени подове, стълби, покривно остъкляване, стъклени тухли… Стъклото създава очите на една сграда, доставя светлина и живописни гледки. То е студен израз на съвършенство на небостъргач или мек преход към природата на малка, богато остъклена вила; вариациите са много и със сигурност няма да спрат дотук. Стъклени подове позволяват да се експонират древни останки, без да се наруши цялостта им (за повече виж какво са сътворили в Музея на Акропола в Атина), както и да създадат известна доза адреналин при преминаването над „нищото“ на прозрачната повърхност.

 

Кристин Джалова

Архитект, който споделя силен интерес към различни мащаби на проектирането - от интериор, през жилищни сгради, до градоустройство. Анализира взаимовръзките между нивата и търси успешните намеси в сложния градски контекст. Смята теорията на архитектурата за необходима основа на успешната практика, а всяка една статия за малък проект, който отваря нови хоризонти, размисли и диалог.

Остави коментар

Close Menu