Skip to main content
search

Гаражните врати са важен елемент от сградите – част от тяхното лице и тяхната сигурност. Естетическата им функция се допълва с такива, свързани с ежедневната рутина на достъп до дома. От изработката и сигурното им функциониране зависи и комфортът при тази рутина. Водещите световни производители са сертифицирани по най-високите международни стандарти за качество и като цяло покриват изискванията за експлоатация при най-разнообразни климатични условия. Добре е все пак, в зависимост от региона и неговите атмосферни условия, да се прецизира и изборът на гаражна врата спрямо вида на сградата, в това число и когато е жилищна, разбира се.

Обилни снеговалежи

Тук начинът на отваряне е важен. Гаражните врати от типа „летящо крило“, както и класическите с две крила, се нуждаят от свободно пространство отпред, което трябва да се има предвид, ако гаражът се намира на място, чийто климат се характеризира с обилни снеговалежи. Преспите трябва да бъдат отстранени, за да може вратата да се отвори. По-подходящи в този случай биха били секционните и ролетни гаражни врати, които се отварят вертикално и нямат нужда от въпросното свободно място. Снегът, разбира се, трябва при всички случаи да се изчисти, за да излезе автомобилът, но безспорно е удобство да можеш да отвориш гаража максимално бързо при всяка ситуация.

Влажност на въздуха

Ако гаражната врата е в регион, характерен с обилни валежи или е изложена на суровия зимен морски или океански климат, тя трябва да е устойчива срещу ръжда, деформации или износване поради по-високата влажност. Изработените от винил и алуминий врати са по-издръжливи и подходящи за такива климатични условия. Фибростъклото е устойчив на корозия материал, но има лоши топлоизолационни характеристики и не е подходящ за студен климат. Гаражните секционни врати от най-висок клас, на Novoferm например, са произведени от горещо поцинкована фина ламарина и са с грундиращо покритие на полиестерна основа, устойчиво на атмосферно влияние; а ъгловите каси, водещите релси и всички обкови са галванично поцинковани, така че никъде да не може да се отложи ръжда.

Температура

За региони, в които зимите са студени и сухи, а температурите могат да остават под –20 градуса по Целзий в продължение на дни, гаражната врата трябва да е издръжлива и добре изолирана. Изработените от стомана и подсилени с полиуретан за превъзходна изолация гаражни врати, са препоръчван избор. Изолационните и уплътняващи качества на вратата влияят на температурата в помещението, която е важна за по-доброто функциониране на автоматиката и механизмите на продукта.

Гаражните врати, които трябва да функционират при много горещи климатични условия, е добре да са от материали, които са устойчиви срещу топлинни деформации – стомана, винил и фибростъкло. За съжаление е възможно фибростъклото с времето да пожълтее. В особено горещите периоди, температурата в гаража може да надхвърли 38-40 градуса по Целзий и да окаже влияние върху електрониката на вратата. Затова в региони с подобни високи температурни стойности се препоръчват гаражни врати с по-опростени задвижващи механизми. В този случай допълнителният елемент „врата във вратата“ е наложителен, защото позволява бързото влизане и излизане от гаража, без да се налага цялото му отваряне. Така се избягва навлизането на горещ въздух отвън и загубата на по-хладен отвътре.

Устойчиви на урагани?

В някои американски щати има специфичен сертификат за гаражни врати в крайбрежните райони и в такива с торнада. Там те трябва да са в състояние да издържат на ураганни ветрове и бури, и затова са специално проектирани и изработени за по-екстремни условия, устойчиви са на откъснали се отломки и предмети, които често се пренасят чрез тайфуните. Сертификатът на тези врати удостоверява, че могат да издържат на натоварване от вятър с висока скорост, както и пряк натиск с различна по степен сила. Изработени са от дърво, подсилена стомана и специални удароустойчиви стъкла.

У нас, за щастие, не сме изложени на ураганни бури и торнада. Умереноконтиненталният и континентално-средиземноморският климат, означават широка гама от атмосферни условия и понякога близки до екстремното температури и в двете посоки, но немският стандарт на Novoferm покрива всички изисквания за дълго и безпроблемно функциониране на всеки тип гаражна врата.

Съвременните технологии, в комбинация с международните сертификати за качество позволяват на производителите да предлагат гаражни врати, които са оптимално пригодени за работа в различен тип атмосферни условия. Правилно избраната спрямо тях врата е предпоставка за нейната по-дълга безаварийна експлоатация в безупречен естетичен вид. За крайните клиенти е достатъчно да познават спецификата на климата, при който тя ще работи. Специалистите на Novoferm, от друга страна, са наясно с важните детайли, касаещи материалите, типа задвижване и механизмите, които най-добре отговарят на конкретната нужда.

източник изображения: Novoferm

 

Ивайло Ганчев

С образование за писател (доколкото изобщо може да се говори за подобна връзка), редактор с интереси в литературата, сценарното писане и киното.

Остави коментар

Close Menu