Skip to main content
search

Скулптурата е важна форма на пространственото изкуство. Освен своето естетическо предназначение, тя съхранява памет, идеология и култура. Скулптурната намеса в пространството ни кара да се замислим, допълва градската среда и я насища с послание. Изкуството не принадлежи само на галериите. То намира място и сред обществените пространства.

Нека разгледаме някои примери за скулптури в България, открити през последната година.

Люлката на Салвадор Дали

През октомври миналата година беше открита скулптурата „Люлката на Салвадор Дали“ в пазарджишкия парк-остров “Свобода”. Тя заема място точно до „Люлката на Ван Гог“ и е част от проекта „Люлките на художниците“.

Снимка: www.pz-info.com

От едната страна на главата е картината „Упорството на паметта“, една от най-известните творби на Салвадор Дали. Рисувана е през далечната 1931 г. Oт другата страна на люлката е картината „Христос от кръста на Свети Йоан“, представител на католическия сюрреализъм. Тя е създадена през 1951 г.

Автори на скулптурата са Светозара и Марин Кузеви. Идеята е да образова и провокира и да бъде в синхрон с времето, в което е създадена. Проектът е финансиран от Община Пазарджик.

Живеем във време, в което забравихме нашите цивилизационни устои. По този начин поднесени нещата имаме целта да припомним кои са тези гении с важно място в нашата цивилизация.“, казва скулторът Марин Кузев пред БНТ.

Тракийския стрелец

На 01 март тази година бе открита „Статуята на тракийския стрелец“. Тя е най-голямата бронзова статуя на Балканския полуостров с височина 14 метра. Дело е на скулптора Дишко Дишков. Разположена е на 30 км от Варна, в село Неофит Рилски.

Снимка: www.bnr.bg

Тракийският стрелец е един символ, който показва непримиримостта на човешкия дух, който независимо от външните обстоятелства, независимо дали му казват, че е малък, че е незначителен, той знае, че съдържа в себе си богоподобната сила да промени всяко едно нещо и да го направи полезно за себе си и за другите.“, коментира Ивелин Михайлов, директор на „Исторически парк“ АД.

„Посрещане“

Нова статуя беше открита преди няколко дни във Варна. Скулптурната композиция, носеща името „Посрещане“, е на Андрей Лекарски и е отлята от бронз. Идеята за творбата е на арх. Владимир Попов. Плановете са по стената на вълнолома да бъдат изписани стихове за морето, както и да бъде обособена площадка за културни събития.

Всеки град в света притежава важна скулптура, която пресъздава духа на мястото. Една намеса в градската среда, под формата на художествена скулптура или паметник, може да бъде ценна за нея само ако e извадена от своя идеологически контекст. Taкa тя продължава да тежи, да бъде произведение на изкуството, фокус на възхищение и има истинска стойност.

Дарина Андреева

Студент във ВСУ "Любен Каравелов". Вярва, че вдъхновението е онзи порив на сърцето, който ни прави по-добри и ни кара да творим.

Остави коментар

Close Menu