Skip to main content
search

Реставрират първия хотел в България

Снимка: scyscrapercity.com

“Цар Борис” е първият хотел в България, построен след Освобождението. Издигнат през 1894 г., той е пример за модерна за времето си архитектура. Сградата днес е недвижима културна ценност. Тя ще бъде реставрирана от частно лице – Едмънд Бък, американец, който е поел подобни инициативи и с други обекти във Велико Търново. “Цар Борис” ще продължи да изпълнява функцията си на хотел, като фасадата му ще бъде запазена, а интериорът – осъвременен.

Изложба разглежда 5 важни аспекта в архитектурата

Снимка: citybuild.bg

До 14-ти януари 2019 г. в Експо Баня София може да бъде разгледана изложбата на архитектурно бюро “А и А Архитекти”. В нея са представени проекти, които провокират дискусия върху 5 аспекта на архитектурата: Вертикален град, Градове за хората, Мащаб и контекст, Пространство и светлина, Дизайн и технологии. Целта на изложбата е да разгледа въпроси като предизвикателствата пред съвременния архитект, неговата роля в обществото, както и посоките на урбанистичното развитие.
Изложбата е организирана със съдействието на “Рока България”.

Проектът “Signs of Sound” – архитектура, музика и пластика

Снимка: citybuild.bg

Стела Василева, с помощта на музиканти, сценографи и архитект, създава мултимедийния проект “Signs of Sound”, който синхронизира различните изкуства в честотата на една звукова вълна.
Инсталацията се състои от 9 двустранно огледални плоскости, огънати във формата на звукови вълни. Отразявайки и поемайки пространството, те се превръщат в обект, който рефлектира и материализира движението на звука от музикалните инструменти. Музиката се създава съобразно архитектурната среда, в която се осъществява проекта, а триизмерните “звукови вълни” се показват и осветяват по нов начин, превръщайки се в носител на информация за заобикалящата среда.

Осветяват архитектурни елементи над Темза

Снимка: Lео Villareal Studio

Артистът Лео Вилареал и базираната в Лондон архитектурна фирма Lifschutz Davidson Sandilands работят съвместно върху дизайна и инсталацията на първата фаза от осветяването на архитектурни елементи от мостовете над река Темза в Лондон.
Проектът беше обявен преди 2 години и се предвижда да бъде завършен през 2022 г., включвайки 15 моста, които да бъдат обединени в едно произведение на изкуството.

Начинаеща компания побеждава BIG и Henning Larsen в надпревара за проект

Снимка: tmrw.se

Фокусираната върху архитектура и урбанистично проектиране Lendager Group победи големи компании като BIG и Henning Larsen в състезанието за дизайн на ново еко селище в Копенхаген. UN17 е първият проект в света, който ще съчетава всички 17 цели за устойчиво развитие на ООН. Той представя как строителният растеж и вредните емисии могат да бъдат разделени, използвайки отпадъкът като ресурс без да компрометира качеството, естетиката или цената. Селището ще бъде изградено от рециклирани и подобрени отпадъци като бетон, дърво и стъкло. Материалите са разработени от компанията специално за индустриални цели и са нетоксични и сертифицирани. Те се добиват и обработват в района, създавайки нови работни места.

Сграда за многократна употреба

Снимка: © Jin Weiqi

Студио LUO, базирано в Пекин, създаде обект с универсално предназначение, който може да бъде напълно демонтиран и използван с нова цел. За осъществяването на проекта е използвана дървесина. Приложени са техники, които целят създаването на пространство, предоставящо безкрайни възможности, без да се ограничава в изпълнението на една конкретна функция. Цялата сграда и всяка една част от нея може да бъде преоразмерена, заменена или преместена, като материалите могат да бъдат използвани и за създаването на друга конструкция.

 

Вера Балабанова

Журналист по призвание и образование. Силно изразено любопитство към начина, по който са устроени света и хората в него. Очарователно вманиачена в книги и музика.

Остави коментар

Close Menu