Skip to main content
search

Документално българско кино, чай с архитекти, много лекции, Награждаване на „Национален конкурс – изложба за дипломни разработки в сферата на опазването“, Архитектурно – историческа разходка в квАРТал (Зона Г – 14), дискусия „Има ли наследство архитектурното бъдеще?“ , жива музика със Alex&Dessy и парти на DJ Djobry са  включени в програмата на Фестивал „Дни на архитектурното  наследство“.

Фестивал в такъв формат се провежда за пръв път в България и то неслучайно в Годината на европейското културно наследство – 2018 г. Домакини на събитето са “Дом на киното” и “CUSH.BAR” – двете локации, които помещават събитията от програмата, а основните дати за посещение – трети и четвърти февруари.

Пространството на втори етаж на Дом на киното вече посрещна откриването на V-та изложба конкурс за дипломни разработки в сферата на опазване на архитектурното наследство, а “CUSH.BAR” беше домакин на коктейла за отпразнуване на инициативата. Студентските разработки могат да бъдат видени до осми този месец. Още информация за откриването можете да видите тук.

Фестивалът ще подгрее съботно-неделната доза събития с порция документални филми в Архитектурен киноблок: рубрика “Архитектурно наследство” в петък 02.02. Сериите на БНТ разкриват многопластовия образ на бълагрската архитектура  от различни епохи и показват кадри от България, които вече са изчезнали или са променени до неузнаваемост. Част от невероятните истории, които разказват филмите са свързани със облика на Стара София, други онагледяват синтеза между архитектура и изкуство, трети ни връщат в Тракийско време. Повече за събитието и програма тук.

Последователно, и в двата дни на фестивала ще се проведе първото издание на инициативата „Чай с архитекти“.

Цел на срещата е да събере специалисти и посетителите, които имат въпроси към тях. Съвсем логично тема на беседата е „архитектурно наследство“. Поканени са всички, които имат или нямат връзка с недвижими културни ценности, които знаят или не знаят какво е „ културно наследство“ и всички, които имат нуждата да се посъветстват с професионалист по въпроса. В събитието във Фейсбук има и форма за записване.

Лекционният блок в събота (03.02) е с българско участие и отговаря на въпроси, свързани с опазването на архитектурното наследство. Докладите показват добри техники и материали при реставрацията от опита на Рьофикс, позабравения разкош на зона Г-14 в проучването на арх. Габриела Семова, значението на автентичността при опазването на културно наследство според арх. Валентина Едрева.

В унисон с темата за зона Г-14 се появяват и архитектурно- историческите раходки в квАРТал (името, с което зоната нашумява наскоро). Романтичния образ на мястото се разгръща в разходка по къщите-паметници на културата. Увлекателната беседа е водена от арх. Христина Каменова и Ангел Златков от Моята българска история, който ще допълва с любопитни истории, стоящи зад красивата архитектура.

Треската за кино продължава и в събота, когато ще се отправим към северозападната част на България, където местното население ще ни разкаже за земите покрай Дунава. Ще изслушаме историята на чешките преселници от с. Войводово, на ромските вишисти от с. Долни Цибър, както и на още дванайсет пустиняци от този забравен край. Архитектурата е посветена именно на хората и отразява тяхната култура. Тя е огледало на социума, който сам по себе си отразява състоянието на материалното културно наследство.

Първото издание на фестивала се радва и на чуждестранно участие. Като една от страните с особено внимание към архитектурата, опазването на наследството и иновацията, Германия ще бъде представена в лицето на арх. Тим Риниц, който ще пристигне в София специално за фестивала, за да участва в журито на конкурса на Дружество “Архитектурно наследство” и да изнесе лекция на 4 февруари от 14:30 в Дома на киното. Тим Риниц е директор на StadtBauKultur NRW – организация, която се застъпва за жизнената, устойчива и качествено планирана среда в провинция Северен Рейн-Вестфалия. Нейната задача се състои в това да засили съзнанието и ангажимента на граждани, собственици, специалисти и общности, както и да подпомага качеството и иновациите в строителната култура.

Редно е да се поддържа полемика по обширни теми като тази, свързана с опазването на наследството.

Архитектурата сега, повече от всякога, е диалог между модерни идеи, утопии за бъдещето и рамката на контекста на съществуващата среда. Във всяка една епоха резултатът от тази комуникация показва предпочитанията на обществото към една от трите страни. За щастие, и в архитектурата можем да говорим за понятието „еволюция“, но до какво разпределение на силите води тя? Отговор на този и други въпроси ще бъдат потърсени по време на дискусията: „Има ли наследство архитектурното бъдеще?“ в неделя, 04.02 в CUSH.BAR.

Акцент от „Дни на архитектурното наследство“ е награждаването на „V-ти национален конкурс за дипломни работи в сферата на опазване на архитектурното наследство“. Събитието се стреми да популяризира темата за опазване на културното наследство на България като част от Световното културно наследство. Проектите са разработени под ръководството на преподаватели-специалисти. В тях се предлагат оригинални решения и задълбочени концепции за опазването и  адаптацията на обекти с високо обществено значение. Набирането на участници за 2018 г. до момента показва голям интерес сред студентите по архитектура от цялата страна и не само.

Пространството на CUSH.BAR и небезизвестният фотограф Здравко Йончев пък подготвят изненада на посетителите на фестивала, която ще се разкрие в събота и неделя.

Инициативата се организира от Дружество „Архитектурно наследство“ към САБ, Сдужение Творческа Мрежа за Културното Наследство, с помощта на Гьоте инстирут България.

Генерален спонсор на фестивал „Дни на архитектурното наследство“ са строителни и реставрационни системи „Рьофикс“, събитието се провежда и с подкрепата на отоплителни и вентилационни системи „Чернев клима“, “Титан – Златна панега“ и „НикОм“.

           

                        

 

 

Кристин Джалова

Архитект, който споделя силен интерес към различни мащаби на проектирането - от интериор, през жилищни сгради, до градоустройство. Анализира взаимовръзките между нивата и търси успешните намеси в сложния градски контекст. Смята теорията на архитектурата за необходима основа на успешната практика, а всяка една статия за малък проект, който отваря нови хоризонти, размисли и диалог.

Остави коментар

Close Menu