Изтича времето за подаването на проекти в конкурса за Карин дом. В края на миналата година центърът за предоставяне на комплекс от социални, здравни и образователни услуги за деца със специални нужди и семействата им обяви архитектурен конкурс за новата си сграда в гр. Варна. Крайният срок за изпращане на проектите е 19-ти февруари 2020 г. А защо да участваме?

Какво е Карин Дом?

Основаната през 1994 г. организация стартира работата си две години по-късно като Център за социална рехабилитация и интеграция на деца със специални потребности. Днес тя е водеща в предоставянето на професионални грижи за деца със специални нужди и техните семейства. Дейностите на Карин дом се реализират не само с центъра за социална рехабилитация, а и с центъра за ранна интервенция, и с центъра за семейно-медиирана интервенция. В него се извършват и квалифицирани обучения на организации и специалисти.

В момента Карин дом се помещава във вилата на рода на потомствения дипломат Иван Станчов, построена през 1908 г. | Снимка: Конкурс Карин дом

Какви са целите на конкурса?

Конкурсът търси най-подходящото решение за новата сграда и прилежащото дворно пространство на Карин дом в имот с площ от 2450 кв. м. в близост до стадион “Спартак”, Варна. Важни акценти в решението са:

  • да се създаде среда за ранно детско развитие;
  • да се предоставят комплексни услуги за деца със специални нужди и техните семейства;
  • да се създаде пространство за учене за деца, родители, студенти и специалисти;
  • да бъде център за обмен на знания и изследователска дейност;
  • да бъде място за събития и кампании, които да носят духа на добротворчество и толерантност.

Защо да участваме?

Конкурсът за Карин дом е хубава и силно необходима инициатива. Тя ни напомня, че архитектурата е в услуга на хората, а в случая на едни от най-уязвимите от нас. Именно чрез подобни инициативи можем да стимулираме архитектурната гилдия у нас да мисли и работи извън рамките на офис сградите, моловете и многофамилните блокове. А пък архитектурните конкурси са необходими за всякакви решения – от сградите за социални услуги до вековните площади на столицата.

Конкурсът е подходящ както за правоспособни архитекти, така и за студенти. Съгласно Заданието лица, които нямат проектантска правоспособност към датата на подаване на конкурсния проект, могат също да участват. В случай, че бъдат номинирани за финалисти, те се задължават да осигурят в екипа си проектант с пълна проектантска правоспособност.

Ситуацията е разположена в близост до стадион „Спартак“. | Изображение: Конкурс Карин дом

Заданието е ясно и подробно. То обхваща както информация за сегашното функциониране на Карин дом, така и проучвания на ситуацията. Това прави конкурса достъпен и за млади професионалисти с по-малък опит, но имащи желание да дадат и своето предложение. Наградите са три:

  • Първа награда: 5000 евро + договор + публикации;
  • Втора награда: 3000 евро + публикации;
  • Трета награда: 2000 евро + публикации.

Класираният на първо място участник ще бъде поканен да сключи договор за изработване на технически и работен инвестиционен проект и авторски надзор за изграждане на нова сграда с възнаграждение в размер 100 000 евро.

Крайният срок за получаване на проектите е 19-ти февруари.

Регистрацията в конкурса е свободна. Заявете своето участие и покажете чрез проекта си, че съвременната архитектура трябва да бъде в услуга на хората. Хубаво е да подкрепим инициативата, защото се нуждаем от все повече подобни конкурси у нас.

Повече можете да научите на страницата на конкурса на следния линк.

Остави коментар с Facebook

Заредете още от Георги Мърхов
Load More In Новини

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Виж още

Промениха проекта за пл. Света Неделя
Мнението на обществеността ще може да бъде чуто до 11-ти септември

Обществените обсъждания на проектното предложение за площад „Света Неделя“ в София започна…