Едва ли има човек у нас, който да не е чувал за Арена Армеец – най-голямата многофункционална зала в България и една от най-големите на Балканите. Проектирането и изпълнението се оказват истинско предизвикателство пред екипа, който стои зад изпълнението на проекта. В същото време залата предлага поле за провеждане на различни спортни и културни мероприятия, попълва липси в културния живот на столицата и страната и играе важна социално-икономическа роля за града и страната.

Многофункционалната зала Арена Армеец непосредствено след официалното си откриване през юли 2011 година | Снимка: Stolica.bg

По повод десетата годишнина от изпълнението на покрива, фирма Иркон – един от основните проектанти на залата, организира коктейл в офиса на 8 октомври. На събитието присъстваха представители на бранша, проектантският екип от архитекти и инженери, както и студенти. По време на събитието Иркон представиха важни детайли за конструкцията и монтажа на сградния покрив и разказаха историята на сградата, повече за участието си в проекта, както и интересни случки от епицентъра на събитието – трудности и предизвикателства по време на монтажните работи на обекта.

Част от екипът, работил над монтажа на покрива на зала Арена Армеец | Снимка: Иркон

Митко Герашев разкри повече за включването на фирмата в работата над обекта. За конструктивно-обемното решение на покрива и цялостната му финална визия е обявен конкурс, провел се под надзора на инвеститорите и проектантите от Тилеви Архитекти. Обявяването на конкурса се случва в началото на 2008г. – през месец януари. Герашев сподели, че едно от най-големите предизвикателства е бил краткият срок за изготвянето на проектите – месец май същата година.

Кадър от монтажните работи по покрива на най-голямата многофункционална зала у нас – Арена Армеец в София | Снимка: Иркон

Въпреки малкото време, Иркон представят своето решение, с което печелят обявения конкурс за реализацията на покривното покритие на зала Арена Армеец. С това се поставя началото на строителните работи над обекта. Церемонията по откриването на строителната площадка се провежда под патронажа на Весела Лечева, а самото събитие и първата копка се случват на 26 юни 2008г. Само 4 дни по-късно – на 30 юни, политическата ситуация у нас се обостря и правителството подава оставка. Това поставя проекта пред нови трудности.  Строителните дейности обаче не спират.

Кадър от монтажните работи по покрива на най-голямата многофункционална зала у нас – Арена Армеец в София | Снимка: Иркон

Герашев споделя, че процесът е бил напрегнат и изпълнен с предизвикателства. При изкопните работи се оказва, че нивото на подпочвените води е високо. Сградата е проектирана да има няколко подземни нива със средна етажна височина. Поради появилите се пречки, свързани с високото ниво на подпочвените води на кота – 8 метра, се налага корекция на проектното решение по време на изпълнението на проекта, което се явява превантивна мярка срещу оскъпяването му още на този много начален етап.

Покривът е предварително сглобен и в последствие монтиран на мястото си | Снимка: Иркон

На 30 октомври същата година е подписан и договорът между Иркон и ГБС – основен изпълнител на строителните дейности. След близо година на упорит труд и работа, на 2 септември 2009 г. покривът е бил изцяло готов и монтиран.

Общата тежест на стоманената конструкция на покрива възлиза на няколко тона.

Повече информация за тънкостите на проектирането разкри проф. Михаил Цанков. Той сподели, че в екипа за проектиране са участвали редица видни български инженери и технологични специалисти, благодарение на чиито знания и дългогодишен опит покривът бива изпълнен.

Кадър от монтажните работи по покрива на най-голямата многофункционална зала у нас – Арена Армеец в София | Снимка: Иркон | Снимка: Иркон

Един от интересните факти за залата е, че цялостната евакуация на всички 17 000 седящи места се случва в рамките на 2 минути и половина, споделиха проектантите. Сам по себе си монтажът на покрива е иновативен. Той бива първо сглобен наземно, а след това с помощта на тежкотоварна техника повдигнат и поставен на място. Целият процес по методиката на работа над монтажа е създаден и координиран от Борислав Иванов.

Кадър от монтажните работи по покрива на най-голямата многофункционална зала у нас – Арена Армеец в София | Снимка: Иркон

На тържествения коктейл по случай десетата годишнина от монтажа на покрива присъстваха и Цветан Георгиев и Димитър Димитров – директор на строителния отдел на ГБС. Те приветстваха всички гости и благодариха за присъствието им, като споделиха, че проектът наистина е бил предизвикателство за проектантите, но колаборацията между Иркон и ГБС е дала отлични резултати при изпълнението на покривната конструкция на зала Арена Армеец.

Остави коментар с Facebook

Заредете още от Биляна Апостолова
Load More In Новини

One Comment

  1. […] Как е бил монтиран покривът на зала Арена Армеец? […]

    Reply

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Виж още

Охлаждането на интериорите – бъдещето на вътрешния дизайн?
Едно от основните предизвикателства за бъдещето на архитектурата

Проблемът с глобалното затопляне е все по-актуална тема, що се касае до бъдещето на човече…