Skip to main content
search

София чества 25 години от пускането в експлоатация на Софийското метро, което е неразделна част от живота в столицата днес. Вчера в Университета по архитектура, строителство и геодезия (УАСГ) в София се проведе Научно-техническа конференция с международно участие, посветена на 25-та годишнината на Софийското метро. Темата на събитието бе „Иновативни архитектурни, конструктивни и технически решения при строителството на метрополитени”. 

Към днешна дата в София има изградени четири метролинии, но всичко започва на 28 януари 1998 г., когато потегля първият влак на столичната подземна железница по трасе с дължина 6,4 км. и 5 метростанции – от МС “Сливница” до МС “Константин Величков”. През годините строителството на метрото се осъществява с променливо темпо в зависимост от финансирането на отделните участъци.

Въпреки бавните темпове, гражданите и посетителите на столицата бързо се убеждават в удобството на този вид транспорт. Развитието на мрежата на метрото и удобствата в него са постоянна част от публичния диалог за по-функционална и добре организирана столица. Днес метромрежата в София достига 52 км и има  47 станции,  делът на метротранспорта в системата на градския транспорт достига около 34%.

Събитието в УАСГ бе открито от кмета на Столична община – г-жа Йорданка Фандъкова, а в първата сесия от конференцията доклади изнесоха проф. д-р инж. Стоян Братоев – изпълнителен директор на “Метрополитен” ЕАД, който представи развитието и значението на метрото в гр. София, арх. Здравко Здравков – главен архитект на София, който онагледи промените, настъпили в развитието на града в следствие от наличието на метро в определени райони, проф. д.т.н. инж. Божидар Божинов представи инженерните предизвикателства при този тип строителство и д-р Марк Балоуз – президент на Международното дружество по земна механика и геотехническо инженерство (ISSMGE), чиято тема беше “Геотехническа връзка между науката и практиката”. 

Следобедните научни секции, с които продължи конференцията, бяха с по-практическа инженерна насоченост. Пред аудиторията бяха представени сложните инженерно-геоложки условия, при които се извършва метростроителството, както и редица специфични методи и иновативни решения за неговото по-ефективно извършване в бъдеще. 

През днешния ден честванията включват посещение на диспечерския център на метрото, запознаване със строителството на новия участък, както и откриване на изложбата „25 години Софийско метро”.Сред официалните гости е посланикът на Република Корея, който ще присъства на официалното въвеждане в редовна експлоатация на иновативна система за защита на пътниците с вертикално отваряеми прегради, изпълнена от корейски фирми на МС „Софийски университет”.

Тържествен концерт ще закрие празничната програма. Той ще се състои в Централен военен клуб и ще завърши с награждаване на участници в строителството и експлоатацията на метрото.

Георгия Кинева

Студент по специалност Строителство на сгради и съоръжения в Университета по архитектура, строителство и геодезия в гр. София. С изявен интерес в областта на строителните материали. Обича да пътува и да разглежда всяко място през погледа на строителите, които са го изградили.

Остави коментар

Close Menu