Skip to main content
search

SketchUp става все по-популярна програма за моделиране и при студентите, и в практикуващите архитектурни студиа. Неговото основно предимство е удобният и интуитивен интерфейс, както и това, че файловете му са по-малко натоварващи за хардуера, отколкото тези на други програми за тримерно моделиране. Често неговите потребители се притесняват от това, че не могат да работят достатъчно прецизно или детайлно с програмата. Всъщност има немалко „трикове“, които просто не са достатъчно добре познати на повечето потребители. Чрез тях моделирането и представянето на проектите ни става още по-удобно.

1.Eraser или просто гумата.

Всъщност тя не само може да трие обекти, а и да омекотява и изглажда такива. Например, не изглежда добре графично, ако имаме няколко обли елемента един до друг с видими линии. Ако ги изтрием обаче, ще изчезнат и лицата на обектите. Използвайки гумата, задържайки бутона Shift, ще премахнем линиите без повърхностите.

В ляво виждаме цилиндрите с линии, а в дясно сме премахнали някои от тях. Това е доста полезно при оформянето на пресичане на обли обеми.

2.Групиране на обекти.

Вероятно ви се е случвало да допрете две фигури, а след като искате да преместите едната от тях, придърпвате и точките на другата, което напълно разваля геометрията й. Решението за това е лесно – групираме. Избираме елементите, дясно копче – Make Group. Вече имате отделен обект, който не се влияе от околните.

Разликата между местене на негрупирани и групирани обекти.

3.Полето Measurements.

Долу вдясно. Правейки правоъгълник виждате, че размерите му започват да се изписват в полето. Не е нужно да го избирате и да въвеждате размерите в него. Направете желаната фигура и когато приключите с нея, наберете желаните параметри в клавиатурата и натиснете Enter. Обектът автоматично придобива желаните размери. Можете да ги променяте, докато не изберете друга команда.

Размерите се нанасят след поставянето на фигурата.

4.Follow me – последвай профил с обект.

Това е команда, подобна на Sweep в други програми за тримерно моделиране. Необходим ви е профил – линия с един или повече сегменти, както и обект, който да я последва. Избирате командата от менюто Tools, селектирате обекта, като предварително сте го допрели до линията и го водите по нея, докато не получите желаната форма. Така можете да реализирате сложни профили и рамки.

5.Динамични компоненти

Изключително времеемко е да изработвате всеки един обект във файла си. Улеснете работата си, използвайки динамични компоненти. В един модел често има елементи с еднаква типология, но различни размери. Такива са например вратите и прозорците. Потърсете подходящите динамични врати и прозорци в 3D Warehouse и ги поставете в модела си. Сега можете да променяте размерите им спрямо отворите, а някои от компонентите имат и контрол над други параметри. Такива можете да изработите и сами, макар че това отнема по-задълбочени умения.

6.Extensions – разширения.

В допълнение на базовите команди на програмата, в Extension Warehouse можете да откриете много разширения, които улесняват и обогатяват работата със SketchUp. Това се дължи на кодирането на програмата, което позволява и потребители с достатъчно знания да разработват допълнения към нея. Един такъв много полезен инструмент за архитекти например е разширението 1001 Bit Tools, което дори е безплатно. С него можете с един клик на мишката да създадете окачени фасади, покривни конструкции, стени, стълбища и други елементи със сложна геометрия.

Модел на промишлено предприятие, което студент по архитектура в трети курс в УАСГ успява да направи с 1001 BitTools, без моделирането да му е силна страна.

7.Плотиране

Не го правете с Print Screen. LayOut е програма към SketchUp, която е разработена специално с цел да представяте вашите двумерни или тримерни чертежи. В нея можете да покажете модела си в мащаб, да го оразмерите и да прибавите всички елементи, необходими за един представителен чертеж – лого, проектанти, таблици и допълнителна информация.

Чертеж на софит, плотиран чрез LayOut.

Тези и много други функционалности като VR за SketchUp можете да откриете и изпробвате сами. Скоро оторизираният представител на програмата у нас, AECO Space, ще ни запознае още по-отблизо с най-актуалните аспекти от популярния софтуер. Какви са новите функционалности на SketchUp 2019 можете да научите тук.

Георги Мърхов

Архитект и любител пианист. Търси архитектурата във всички аспекти на човешкия живот. Стреми се да я разглежда и представя от различни гледни точки.

Остави коментар

Close Menu