Skip to main content
search

Пирамидата на Лувъра, която предизвиква крайно противоречиви мнения с появата си преди 30 години, постепенно се превръща в едно от бижутата на Париж. Арогантната намеса на стъклената пирамида сред класическите фасади на най-големия национален музей на Франция сякаш бележи гласа на съвременното изкуство, който иска да бъде чут. Абстрактният елемент насред класическия двор вдъхновява много съвременни творци, сред които е и френския уличен артист JR (Жан Рене). В петък бе поставена хартиената му инсталация, която облече прословутата пирамида в такава премяна, че я направи на практика неузнаваема.

image: www.thisiscolossal.com

С помощта на около 400 доброволеца, JR прикрепя върху пирамидата и околното й пространство 2000 хартиени парчета. Хартийките са изрисувани и композирани така, че след поставянето им дворът на Лувъра придобива облика на гигантска оптическа илюзия. Сякаш пирамидата е уголемена многократно и е потънала в каменна кариера. Инсталацията, наречена „Тайната на великата пирамида“ , с внушителните размери от 17 000 кв. м бива разрушена само за 2 дни. Хартията бързо се разкъсва под краката на посетителите и до неделя вече няма и помен от първоначалната й визия. Това обаче не притеснява създателя й, напротив, той е приел преходността на творбите си, даже я намира за поетична:

image: twitter.com

„Изображенията са ефимерни, също като живота. Веднъж поставено на дадено място, произведението на изкуството заживява свой собствен живот. Слънцето изсушава лепилото и с всяка стъпка посетителите постепенно разкъсват крехката хартия. Това, което е от значение, е взаимното преживяване на посетители, доброволци и ловци на сувенири“

Явно краткотрайните ефектни творби на JR се харесват особено много на парижани, тъй като това не е първият път, в който канят прословутия артист да експериментира с най-прочутия им монумент. През 2016 г. той триумфира с инсталация, която кара Лувърската пирамида напълно да изчезне. Принтираните стикери, с които облепва пирамидата, са реплики на старите фасади на музея и така, ако погледнем под определени ъгли, можем въобще да не забележим, че е имало пирамида в двора на музея.

image: www.artbasel.com

Кой всъщност е JR?

Той е фотограф, който претворява страстта си към черно-белите снимки в гигантски стикери, които лепи на всевъзможни места из градската среда. Можем да срещнем работата му из целия свят. Той се определя като активист, който не създава произведения на изкуството, а социални актове. JR е разказвач на истории, които той пресъздава посредством симбиозата между съществуващия сграден фонд и черно-белите си картини. Всяка картина е отредена за специално място и носи обществено, политическо и артистично послание. Повече от работата му можете да разгледате на сайта www.jr-art.net

image: time.com

Основни източници: designboom.com, thisiscolossal.com

Михаела Икономова

Архитект и любител на пътешествията, природата и дизайна за хората. Вярва, че писането за архитектурата е неделимият аналитичен елемент, който задълбочено осмисля дизайнерския процес.

Остави коментар

Close Menu