Вчера се състоя третото издание на международния архитектурен форум SHARE. Конгресният център на НДК събра будната архитектурна общност, за да бъдат представени изявени практики и тенденции у нас и в Европа. Присъстваха над 350 участници от България, САЩ, Турция, Дания, Полша, Словения, Холандия, Гърция, Черна гора и Сърбия.

Петя Аврамова, министър на регионалното развитие и благоустройството, отбеляза, че 70% от европейското население живее в градове. Ако разгледаме статистиката в България, процентът се вдига до 73,7%, разпределени в шестте най-големи града. Тя сподели, че „днес европейците се вълнуваме все повече в каква среда живеем.“

Здравко Здравков, главен архитект на Столична община, изрази благодарност към КАБ, които работят усилено над положителни промени в нормативната уредба, която да започне да „подрежда“ съществуващия градоустройствен хаос.

Източник: SHARE Sofia

В контраст на откриващата тема за Large Scale Projects, Матей Бленкуш от Studio Abiro (Любляна) разгледа как „времето превръща пространството в място“. Той представи как един архитектурен проект се „справя“ с топографията и как малките намеси могат да доведат до големи резултати.

Ангел Захариев от A&A Архитекти разказа детайли около Sofia Square – ренегерация на индустриален терен в София с инженерна работилница, датираща от 1907 г. Територията се намира в непосредствена близост до бул. „Акад. Иван Гешов“ и бул. „Тотлебен“, където проектът има за цел да създаде „нов тип градско изживяване“. Добро впечатление ни прави, че територията не е уплътнена с максимален позволен интензитет на застрояване, а е запазена историческата сграда и е дадено превес на озеленените пространства, търговски пасаж и водна площ.

Sofia Square| Източник: A&A Architects

Тихомир Казаков от Stephen George International представи мащабния проект за Kamenitsa park. Той сподели, че „за да се случи един проект, той трябва да следва определена финансова логика“Керем Ергиноглу от „Erginoğlu & Çalışlar“ разказа за проект в Бодрум, който създава баланс между застроена и незастроена среда, която едновременно с това е природна, но и луксозна. Следваше workshop, организиран от GRAPHISOFT, на тема „BIM in action“. Акцентите бяха BIMx, Twinmotion – рендери в реално време, както и връзката на ArchiCad & Rhino за по-сложно формообразуване. Юри Танов от DA architects представи в детайли концепцията им за нов начин на обслужване на банков клон. Дефинирането на категорично пространство с определена динамика и интегрирането на дигитализацията развиват типологията за вече познати функционални схеми.

БАНКА ДСК | Източник: http://daarchitects.eu

Станислав Денко от Wizja се спря на диалога между старо и ново, а Дорте Кристенсен от Atelier PRO разказа как може да бъде дефиниран един дом за възрастни хора.

Арх. Атанас Панов и арх. Лорита Панова получиха награда за цялостен принос OPERA OMNIA.

Следваше една разходка години назад, в която архитектът разказа през какво е минал професионалният им път дотук. Творили във време, отразяващо социалните промени, той сподели, че е имало моменти, в които „работехме, за да имаме право да получим работа“. С годините и натрупания опит започват големите успехи и поръчки и сега LP Consult е едно от най-утвърдените архитектурни бюра в страната.

LP Consult получи специалното отличие OMNIA OPERA | Източник: SHARE Sofia

Бългapcĸи apxитeĸтypни нaгpaди 2019 г.

Денят приключи с официална церемония в Зала 8 на НДК, на която бяха връчени Българските архитектурни награди от Камарата на архитектите. Второто издание събра 46 предадени проекта, от които 15 бяха номинирани за финално журиране. Радваме се да отбележим, че архитектурната практика у нас се развива в положителна посока, което беше демонстрирано и от високото качество на проектите.

Гoлямaтa нaгpaдa получи Kъщa зa гocти „Kacтpa Pyбpa“ на ZOOM studio & арх. Тодор Обрешков.

Големият победител на Българските архитектурни награди – Къща за гости „Кастра Рубра“ | Източник: ZOOM Studio

Oтличиeтo бeшe вpъчeнo oт пpeдceдaтeля нa жypитo Kapoл Poc Бapни и Hиĸoлaй Бъчвapoв, yпpaвитeл нa „Бayмит Бългapия“. Жypитo пpиcъди и чeтиpи cпeциaлни нaгpaди.  Първата беше за Оbѕеrvаtіоn Роіnt Vаrnа Веасh – Аrhіѕ Рrојесt на apx. Георги Бaчeв. Отличени бяха и проектът за корпоративната сграда на Dеѕіzо Моnnі на A&A Apxитeĸти, както и рecтopaнтът в Бeлoгpaдчиĸ от „10 apxитeĸти“ . Специална награда получи и Коlеlіbа, Wееkеnd rеtrеаt оn whееlѕ с автор apx. Xpиcтинa Xpиcтoвa, за който ви разказахме преди броени дни.

Коlеlіbа, Wееkеnd rеtrеаt оn whееlѕ | Аpx. Xpиcтинa Xpиcтoвa

Остави коментар с Facebook

Заредете още от Кристин Джалова
Load More In Новини

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Виж още

Карл Кандулков – архитектът на Габрово
Архитектът, посветил много труд, постоянство и безкрайна любов на професията

Съвсем наскоро прекарах един слънчев уикенд в Габрово. Имах откъслечна представа за града …