Skip to main content
search

Заглавна снимка: Ted Stanton

Следващата седмица започва поредният рунд на уъркшоп „Изграждаме заедно” в Столипиново. Инициативата продължава с много сила и мотивация да изменя градската среда и да осигури по-добър живот на местните жители, както и да предостави едно прекрасно изживяване на участниците в процеса. Проектът под надслов „Учим се от Столипиново” цели да мотивира студенти, архитекти и дизайн ентусиасти да работят съвместно с местните майстори и жителите на квартала за създаване на една по-хармонична и приятна градска среда.

Краят на втората архитектурна работилница в Столипиново. Снимка: Nestor Boli Galindo

Инициативата „Изграждаме заедно” се ражда по идея на немските архитекти Мартин Калтвасер и Майк Ронц, които често посещават Пловдив и се вдъхновяват да създадат тази концепция. Те вярват, че съвместните усилия и общата визия са най-прекият път към „заедността“ на обществото. С тази визия като основна опорна точка архитектите разработват идеята си за архитектурни работилници и инициативи, които да включат различни общности в града в съвместни проекти и занимания.

Хора от различни възрастови групи и етнически общности биват мотивирани да създадат обща цел и да я преследват заедно.

Това създава чувството на принадлежност и успява да размие граници, които често изглеждат трудни за преодоляване. Вярвайки в тази идея Гьоте-институт България застава зад проекта „Изграждаме заедно.” Те смятат, че „заедно” не е просто мотото на Европейска столица на културата 2019, а и мисия за бъдещето на Пловдивската общност.

Работа по вратата. Снимка: Ted Stanton

С уъркшопите в Столипиново вече се е заело студио Ателие 3, зад което стоят архитектите Доника Георгиева, Мирослав Велков и Десислава Ковачева. Към тях се присъединяват и Иван Бонев и Ленко Михов. Те споделят, че Столипиново всъщност е място, на което редица майстори развиват занаят, като работят с различни материали. В съвместна работа с тези майстори архитектите от Ателие 3 организират четири уъркшопа през април и май тази година.

Арт инсталация – вратата в Капана. Снимка: Ателие 3

Тогава те успяват да демонстрират как можем да „изграждаме заедно” с местните майстори – дърводелецът Берул и железарят Здравко. В техните  работилници те успяват да реставрират стара врата, която впоследствие се превръща в атрактивна арт инсталация в центъра на Пловдив. Също така проектират и изграждат маса с пейки, които активно се използват от жителите на квартал Изгрев, както стативи за рисуване на Младежкия хълм. Освен реалната работа по тези елементи, в рамките на дизайн уъркшоп през юли се генерират нови концепции за намеси в градската среда.

Те ще бъдат изпълнени на предстоящия строителен уъркшоп, който ще се проведе на два етапа през този и следващия месец.

Първата част от идеите ще се реализират между 12 и 15 септември, а втори рунд е планиран между 3 и 6 октомври. Тогава всички участници в уъркшопа заедно ще създадат градски мебели, детски съоръжения и малки намеси при ул. „Крайна” в Столипиново. Участниците ще боядисат и обновят съществуващите катерушки, ще изградят дълга пейка, навес и още една арт инсталация, ще работят с различни материали – метал, дърво, бетон, от грубата конструкция, през фините детайли до артистичните декорации.

Работа по масата при Здравко. Снимка: Nestor Boli Galindo

Да се включат могат както самите жители на Столипиново, така и всеки, който има желание, независимо дали има дизайнерски опит или не. Подобни инициативи са прекрасна възможност за сплотяване на местните общности със стремеж към обща цел и съвместна работа.

Социалната роля на дизайна може да бъде разпозната както в продуктите му, така и в процеса на създаването му.

Ако и вие искате да бъдете част от този прекрасен проект, да работите заедно за една обща цел, да научите повече за дизайна, архитектурата и майсторските умения, заявете участието си на този линк. Освен с прекрасни изживявания, в края ще бъдете възнаградени и със сертификат за участието си. Всеки ентусиаст е добре дошъл да „изгражда заедно” и да разгърне въображението си.


Предстоящият рунд на уъркшоп „Изграждаме заедно”- тук.
Проект „Изграждаме заедно” – тук.
Запишете се за уъркшопа.

Зекие Емин

Архитект и изследовател със страст към историята, културното наследство и неговото адекватно преизползване и интегриране в реалностите на ХХI век. Вярва, че архитектурата е прякото отражение на човешката история. Тя е вечна - съществува физически от древността до наши дни. Аналогично писането е прякото отражение на нашите мисли и единственият начин да ги запазим във времето.

Остави коментар

Close Menu