Модул 15 от Академия Лидерите посрещна компанията TAL Engineering, специализирана в разработване и осигуряване на модерни решения за остъклени конструкции и сградни обвивки. Лекцията този път не беше в Американския университет, а на специално посещение на офис базата и производството им в Казичене.

На фокус: алуминият

Алуминият беше представен като подходящ материал за изработка на витрини, входни врати и вътрешни преградни стени, както и окачени фасади. Сред предимствата му са дълъг живот на експлоатация, висока здравина при относително тегло и устойчивост на корозия и други вредни въздействия на околната среда. Участниците имаха възможност да разгледат детайли от производствения процес, запознаха се с различни машини за рязане и обработване на алуминиеви профили, както и сглобяване на алуминиева дограма, някои от които – единствени в Европа. В Цеха за прахово боядисване те видяха процеса на химизация на профилите, тяхното боядисване и изпичане.

След това обиколката премина към теоретичната част. Инж. Мариан Петков разказа за историята на компанията от самото начало, когато първият обект е бил изграждане на дограма на малка къща. Заедно с управителя инж. Андон Тушев са започнали от малка стая в кв. „Студентски град“. Впоследствие офисът и хората във фирмата са се увеличили, а обектите вече са из целия свят. Инж. Иван Коджабашев продължи с различни реални примери от строителната площадка. Участниците успяха да видят какви грешки е възможно да бъдат допуснати при изпълнение на фасади. За най-активните имаше и поощрителни награди.

В третата част на Модул 15 инж. Андон Тушев, управител на TAL Engineering, говори по темата „Диверсификация и предприемачество“. В началото той не пропусна да спомене, че е постигнал всичко единствено благодарение на хората в екипа си. След това отговори на въпроса „Предприемачеството – вроден талант или придобито умение?“ и поясни понятието „диверсификация“. На финала Пламена Драголова, специалист човешки ресурси, представи казуса на компанията. Участниците трябваше в рамките на една седмица да влязат в обувките на ръководния екип на TAL Engineering и да проучат добре световните тенденции, като дадат предложения за диверсификация.

През следващата седмица представиха решенията си по зададения казус. Жълтият отбор бяха направили добро проучване. Синият въведе идеята за гаранционно обследване, а от компанията заявиха, че са единствената фирма в бранда, която вече има такъв отдел.

„ЕДИНИЦИ СА ТЕЗИ, КОИТО СТАВАТ ДОБРИ ПРОЕКТАНТИ, БЕЗ ДА СА МИНАЛИ ПРЕЗ ПРАКТИКАТА.“

Зеленият отбор бяха похвалени за положеното старание, а червеният се отличи със синхрон между участниците. Белият отбор приложи подход за рязка инвестиция и беше посъветван да вложи повече търпение и енергия в обяснението й.  „Не само ние трябва да се променяме, трябва да променяме и другите около нас.“

Лекторите споделиха, че участието в Академия Лидерите е било изключително вълнуващо и зареждащо преживяване. Участниците представиха изключително креативни идеи и компанията с радост ще продължи да си партнира и в бъдеще с тях.

Остави коментар с Facebook

Заредете още от Кристин Джалова
Load More In Образование

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Виж още

Туристически комплекс ще представи макет на Севтополис
Община Казанлък обяви обществена поръчка за изработване

Севтополис е първият и най-добре запазен тракийски град в днешна България, градът на траки…