Skip to main content
search

Днес ще се пренесем в Купертино, Калифорния, където се намира корпоративният център на технологичния гигант Apple. През 2017 г. там официално е открит новият кампус за служителите на компанията. Общата площ на целия комплекс е заета от над 80% зелени площи, а застроената част се дефинира от два обема – главната бизнес сграда с формата на пръстен с впечатляващия диаметър от 460 м, и аудиториумът – Steve Jobs Theater, който е построен на върха на най-високия хълм в кампуса.

Тя е олицетворение на един от най-иновативните архитектурни и конструктивни успехи в света на строителството.  

Steve Jobs Theatre и бизнес сградата с формата на пръстен. Снимка: ArchDaily

Утвърденият и разпознаваем архитектурен език на Apple

Архитектурното бюро Foster+Partners създава за Apple едни от най-впечатляващите им фирмени магазини. Въпреки разнообразието от локации по целия свят, всички дизайни безупречно имплементират качества като прозрачност и единство във визията си и се превръщат в архитектурното въплъщение на Apple.

Магазин на Apple в Чикаго. Снимка: Foster+Partners

Отличителните елементи на магазините най-често включват остъклена фасада, обхващаща целия периметър, както и различни видове колони или модули, върху които стои покривната конструкция – обикновено изключително тънка за голямата площ, която покрива.

Това води до една особена олекотеност във визията, която кара павилионите да изглеждат така, сякаш плават в градския пейзаж.

Магазин на Apple в Банкок, Тайланд. Снимка: Foster+Partners

Apple неведнъж си позволяват да използват иновативни материали, а с течение на годините имплементират и композити с карбонови нишки в множество от конструкциите на магазините си. За реализирането на аудиториума в Steve Jobs Theatre те използват пълния потенциал на два материала, с които имат дългогодишен опит – композит с карбон и конструктивно стъкло, като реализират невиждан до момента проект.

Първият свободностоящ карбонов покрив в света – Steve Jobs Theatre

Върху стъклен цилиндър с диаметър от 41 метра лежи 60 – метровият покрив на фоайето, което води до конгресната зала на Steve Jobs Theatre. Покривът тежи цели 80 тона, които се държат единствено върху пръстена, направен от структурно стъкло.

Върху площта от 167 000 кв.м няма нито една колона или друга опорна точка освен стъклената фасада.

Това на пръв поглед конструктивно чудо е възможно благодарение на карбоновия композит, който е използван като основен материал в покривната конструкция.

 

Еволюция на Apple архитектурата.

 

Карбоновите композити далеч не са нова технология. Те се използват от край време най-вече в автомобилостроенето и самолетостроенето, където изискванията за прилагането на леки материали предхождат тези в архитектурата. 

Композит означава материал, чийто конструктивни качества се дефинират чрез обединяването на свойствата на два или повече материала. В случая на карбоновите композити материалите са – плат, изтъкан от карбонови нишки и смола, с която се импрегнира карбоновия текстил.

Интериорът на Steve Jobs Theatre. Снимка: Dezeen

Едва в последните години карбонът намира практическо приложение в строителството, например за заздравяване на бетонови конструкции. В случая на Apple олекотеният покрив се състои от 44 идентични карбонови панела, сглобени на място в завършената си форма.

Карбонов бетон. Снимка: Ulrich van Stipriaan (TU Dresden)

И със само един единствен опит инженерният екип успява да позиционира перфектно 80 – тонната конструкция върху стъклените панели.

Монтирането на покривната конструкция на Steve Jobs Theater. Снимка: Foster+Partners

Конструктивната комплексност на радикалния минимализъм 

Дизайнът на атриума в сградата на Apple е плод на 8 годишна работа на усъвършенстване на материалите, приложени в него. Всеки може да забележи, че няма и следа от инсталационни елементи като например електрическо окабеляване, противопожарни пръскачки и аудио оборудване. Всички те са налични в сградата, но умело интегрирани в покривната конструкция и силиконовите фуги между стъклените панели.

Единствено видимо е осветлението, намиращо се между фугите на отделните интериорни панели. А звукът е осезаем, но невидим, също интегриран в покривната конструкция като микроперфорацията на панелите позволява разпространението му в пространството.

Монтирането на покривната конструкция на Steve Jobs Theater. Снимка: Foster+Partners

Купертино е високо сеизмична зона, а фоайето на Steve Jobs Theater е най-голямата структура в света, поддържана изцяло от стъкло. Именно затова темата за конструктивната сигурност на тази сграда е от изключителна важност. Съоръжението е обезопасено с антисеизмична платформа, която може да поддържа структурата цяла дори при трусове от 8 по скалата на Рихтер.

Многопластова завършеност – визуална и конструктивна

Steve Jobs Theatre. Снимка: ArchDaily

Steve Jobs Theatre e пример за това какво е възможно в конструкциите, архитектурата и строителството.

И че дори невъзможното може да се реализира с помощта на най-изявените професионалисти в сферата. Самата конструкция е символ на инженерната еволюция, която прескача познатите лимити на материалите и е твърдо решена да докаже, че чрез иновация и най-смелите архитектурни визии ще могат да се материализират в бъдещето. 

Даниела Солуева

Дипломиран архитект, който се интересува се от дизайн и обича да работи с различните му проявленията. Харесва да наблюдава дейностите на хората в градската среда и да ги анализира заедно с нея.

2 коментара

Остави коментар

Close Menu