Skip to main content
search

Кухнята е известна като най-социалното пространство в дома.

Там се събира цялото семейство, общува, готви и прекарва дори повече време, отколкото в дневната. Важната роля на кухнята в дома може да се проследи до древни времена, когато са се образували огнища на открито, около които общността се е събирала, защото те са били източник на  топлина и светлина, както и средство за подготовката на една от най-важните човешки потребности –  храната. В днешно време, аналогът на огнищата в нашите домове са кухнята и дневната.

Статистиката сочи, че кухнята е най-използваното пространство в дома след спалнята. 

Ако в спалнята търсим уют, хармония и уединение, то в кухнята извършвайки ежедневни задачи като чистене, готвене и пране, ние търсим функционалност. Съответно кухнята става най-динамичната и “жива” зона в дома. С други думи, времето, което прекарваме в кухнята е в пъти повече от времето, прекарано в останалите стаи. Ето защо е важно да обърнем особено внимание на кухнята като социално пространство, когато създаваме нашия нов дом или обновяваме настоящия.

Ергономия и функционалност: Какво е важно да знаем?

Правилото на кухненския триъгълник e теория установена в началото на 20-ти век и е една от първите успешно приложени теории в проектирането на кухненски пространства. Тя цели добра ергономия и максимална функционалност на пространството. Какво гласи тя? 

Идеята и целта на теорията на кухненския триъгълник е да зонира трите основни компонента в кухнята : котлони, мивка и хладилник,  по такъв начин, че тяхното разположение да позволява на човека максимално комфортно движение из пространството.

Разбира се, този триъгълник може да бъде променлив в зависимост от архитектурното предразположение на кухнята. Ето и няколко примера за това:

П-образна кухня

Този тип разположение неоспоримо е най-ергономичното и функционално решение.

Въпреки това рядко жилищните апартаменти в сградите позволяват подобно решение. Дори да има възможност за организирането на такъв тип кухня, то е възможно тя да  породи усещане на затвореност, имайки предвид че човек се заобгражда от три стени покрити с шкафове. Ето защо

П-образните кухни са силно препоръчвани за къщи (понеже обикновено разполагаме с повече квадратура), от които на една от трите стени е препоръчително да се разположи прозорец, който да “отвори” пространството и да допусне нахлуването на естествена светлина. 

Друго възможно решение за внасянето на усещане за простор в П-образна кухня е избягването на монтаж на горни шкафове. По този начин оставяме стените “голи”, което създава илюзия за голямо и светло пространство.

Линейна кухня

Този тип кухни всъщност се отклоняват най-далеч от правилото на кухненския триъгълник, но остават едни от най-предпочитаните на пазара, поради безбройните функционални решения и идеи, които линейното разположение предлага.

Линейните кухни са доста предпочитани в по-малки пространства, каквито са голяма част от съвременните апартаменти у нас. В този случай с цел максимално оползотворяване на пространството се  препоръчва монтаж както на долни, така и на горни шкафове, тъй като разполагаме само с една стена за оптимизиране на съхранението в кухнята.

Източник: PFMJM Arquitectos

Г-образна кухня

Г-образните кухни са изключително функционално решение както за  жилищни апартаменти, разполагащи с по-малка площ, така и за по-големи къщи. Ето защо този тип кухни са водещи при избора на кухня сред потребителите.

По подобие  на П-образните кухни, триъгълникът за движение е достатъчно обширен. Съответно Г-образното разпределение придава голямо удобство за използване на кухнята от един или повече души.

Кухненският остров

Кухненският остров представлява свободностоящ шкаф (продължение на работното пространство из кухнята) и обикновено се препоръчва да бъде поставян на приблизително 1000 mm от кухненския плот. Този тип решения увеличават не само работното пространство на плота, но и могат да помещават уреди като миялна машина, мивка, свободностоящ аспиратор, както и солидно място за съхранение.  Ето защо островът се превръща в единодушен фаворит при проектирането на кухни.

Гъвкавостта в дизайна позволява и усвояването на острова като пространство за хранене, което трансформира кухнята в още една социална зона на дома.

Добра идея е да се вземе под внимание височината на острова при проектиране. Например, нека си представим, че мивката ни се намира на работния плот (h=850mm), то тогава издигайки острова с от 10 до 15 см (h=90-105mm) по-високо от кухненския плот успяваме да прикрием всеизвестната кухненска суматоха.Разбира се, проектирането на кухнята и желаният краен резултат са относителни за вкуса и желанията на всеки потребител. Всички ние имаме различни предпочитания и тип на работа в кухненската зона. Имайки предвид количеството време, което прекарваме в кухнята е важно да помислим максимално за комфорта и функционалността из пространството. 

Материали

Когато говорим за функционалност не можем да не споменем важността на материалите в кухнята. Това е зоната в дома, в която почистването е една от основните активности. Ето защо изборът на правилни материали е ключов за това как ще използваме кухнята.

Тук се нуждаем от материали, които са лесни за поддръжка, препоръчително и влагоустойчиви. Например, ако поставим на пода паркет, то при миене на съдове, попадналата вода на пода би причинила деформация. На какви материали да се спрем?

Гранитогрес 

Гранитогресът е добър избор при проектирането на кухня, поради многобройните качества, които той притежава- лесен за поддръжка, опции за non-slip, водоустойчив, голяма вариация от цветове и текстури. Тук намираме и гъвкавост, тъй като този материал е подходящ както за под, така и за кухненски плот.

Източник: Marazzi

Масивно Дърво

Един от най-издръжливите видове дърво за изработката на кухненски врати на шкафове е дъбът. Той е един от най-желаните на пазара поради редица предимства – високо качество, натурален вид, възможност за пребоядисване, лесно за поддръжка. Естественият вид на масивното дърво носи със себе си така желания уют, който винаги търсим да постигнем у дома.

Разбира се, при завършеност на кухнята има опасения за твърде класически вид, но в комбинация с други материали (мрамор, гранитогрес, технически камък) е напълно възможно да се постигне модерно-класически или изцяло модерен вид.

Източник: Arclinea

В света на дизайна решенията за разпределения, материали и цветови комбинации са безкрайни. Въпреки всички правила, които трябва да спазваме, е важно да помислим и за практичност, функционалност, усещане и стил, понятия които могат да бъдат индивидуални за всеки, но и трябва да се уповават на вече работещи принципи.

Габриела Василева

Дизайнер, завършил университет по приложни науки “Ханзе” със специалност Интериорна архитектура. Основен фокус на проучванията и е начинът, по който пространствата влияят на човека.

1 коментар

Остави коментар

Close Menu