Национална мрежа за децата обявява архитектурен конкурс за „Къща за децата“. Идеята за проекта възниква още през 2016г., когато организацията предвижда създаването на споделено пространство за деца, младежи, родители и професионалисти. Идеята е да се създаде национален център за обучение и застъпничество за правата на децата.

Къщата ще приема всички деца, независимо от техния статус или възраст. В нея децата ще се учат да бъдат активни граждани и ще могат на практика да изразяват своето мнение. Ще се провеждат обучения за правата на децата, ролята на институциите, финансова култура и предприемачество, здравна култура, екология и устойчиво развитие, лидерски умения и т.н. Също така, къщата ще е средище на събитията на 142 организации, част от Мрежа за децата.

Къщата ще функционира като социално предприятие, в което ще бъдат наемани за работа младежи, излизащи от институции и приемна грижа.

Мрежа за децата си я представя като приятелска и развиваща среда за всички деца; трябва да е просторна и да осигурява мобилност за различни занимания. В нея ще има: зали за събития и интерактивни занимания, стаи за срещи и обучения, спортни и игрови пространства, офис пространства за администриране на дейността на Национална мрежа за децата, кафетерия и кухня, които ще предлагат кетъринг и малък хостел.

Парцелът за къщата се намира на бул. „Христо Ботев“ в София и е закупен с финансовата подкрепа на фондациите OAK и Velux.

Очаква се строителството да започне през 2019г. и да бъде завършено за 2 години. Затова архитектите от цялата страна са подканени да дадат най-оптималните решения за атрактивна визия, функционалност, енергоефективност и лесно изпълнение.

Конкурсът ще бъде разглеждан от жури в състав:

 • Минчо Бенов – национален директор на Habitat for Humanity – водеща
  глобална нестопанска организация за подобряване на жилищните условия, член на Национална мрежа за децата;
 • арх. Анна Калинова – Детска архитектурна работилница;
 • Любен Георгиев – член на Управителния съвет на Национална мрежа за децата и председател на Сдружение „Реакт“ – София;
 • Валентин Съйков – управител на „Имоти“ ООД, основател на Националното сдружение „Недвижими имоти“ (НСНИ), както и на Международната федерация за недвижими имоти в България;
 • арх. Иван Генов – главен инспектор в Министерство на културата;
 • арх. Николай Трайков – мениджър „Проектиране и строителство“ към Фондация „Америка за България“, участвал активно в изграждането на „Музейко“;
 • арх. Пламен Братков, арх. студио Aedes,  носител на Награда на ЕС за съвременна архитектура Мийс ван дер Рое 2009 , Европейска архитектурна награда „Визар“ 2007;
 • инж. Весел Чушков – строителен инженер и ръководител на проекта „Къща на децата“;
 • Млад човек между 14-18 г., който ще бъде излъчен от младежка мрежа „МЕГАФОН“ към Национална мрежа за децата.

Ясни инструкции за критериите на оценяване са предоставени в Ръководството за участие, което можете да намерите на страницата на Национална мрежа за децата. Там ще откриете също и съпътстващи документи с допълваща информация. Срокът за подаване на проектите за първия етап на конкурса е 22.04,2019г. до 17.00 часа. Тримата финалисти ще бъдат обявени на 13.05.2019 г. В случай на подаване на твърде много проекти, срокът може да бъде удължен.  Разработките се предават на хартиен и електронен носител на адрес София 1463,  бул. „Витоша“ №58, ет. 4, офис на Национална мрежа за децата.

Източник: http://nmd.bg

 

Остави коментар с Facebook

Заредете още от Михаела Икономова
Load More In Новини

One Comment

 1. […] Архитектурен конкурс за „Къща на децата“ в София […]

  Reply

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Виж още

Еразъм за млади предприемачи
Една добра възможност да развием собствен бизнес с опит от чужбина

Прекъснатата връзка между образованието и бизнеса е проблем, който изправя дори най-умелит…