Skip to main content
search

Национална мрежа за децата обявява архитектурен конкурс за „Къща за децата“. Идеята за проекта възниква още през 2016г., когато организацията предвижда създаването на споделено пространство за деца, младежи, родители и професионалисти. Идеята е да се създаде национален център за обучение и застъпничество за правата на децата.

Къщата ще приема всички деца, независимо от техния статус или възраст. В нея децата ще се учат да бъдат активни граждани и ще могат на практика да изразяват своето мнение. Ще се провеждат обучения за правата на децата, ролята на институциите, финансова култура и предприемачество, здравна култура, екология и устойчиво развитие, лидерски умения и т.н. Също така, къщата ще е средище на събитията на 142 организации, част от Мрежа за децата.

Къщата ще функционира като социално предприятие, в което ще бъдат наемани за работа младежи, излизащи от институции и приемна грижа.

Мрежа за децата си я представя като приятелска и развиваща среда за всички деца; трябва да е просторна и да осигурява мобилност за различни занимания. В нея ще има: зали за събития и интерактивни занимания, стаи за срещи и обучения, спортни и игрови пространства, офис пространства за администриране на дейността на Национална мрежа за децата, кафетерия и кухня, които ще предлагат кетъринг и малък хостел.

Парцелът за къщата се намира на бул. „Христо Ботев“ в София и е закупен с финансовата подкрепа на фондациите OAK и Velux.

Очаква се строителството да започне през 2019г. и да бъде завършено за 2 години. Затова архитектите от цялата страна са подканени да дадат най-оптималните решения за атрактивна визия, функционалност, енергоефективност и лесно изпълнение.

Конкурсът ще бъде разглеждан от жури в състав:

 • Минчо Бенов – национален директор на Habitat for Humanity – водеща
  глобална нестопанска организация за подобряване на жилищните условия, член на Национална мрежа за децата;
 • арх. Анна Калинова – Детска архитектурна работилница;
 • Любен Георгиев – член на Управителния съвет на Национална мрежа за децата и председател на Сдружение „Реакт“ – София;
 • Валентин Съйков – управител на „Имоти“ ООД, основател на Националното сдружение „Недвижими имоти“ (НСНИ), както и на Международната федерация за недвижими имоти в България;
 • арх. Иван Генов – главен инспектор в Министерство на културата;
 • арх. Николай Трайков – мениджър „Проектиране и строителство“ към Фондация „Америка за България“, участвал активно в изграждането на „Музейко“;
 • арх. Пламен Братков, арх. студио Aedes,  носител на Награда на ЕС за съвременна архитектура Мийс ван дер Рое 2009 , Европейска архитектурна награда „Визар“ 2007;
 • инж. Весел Чушков – строителен инженер и ръководител на проекта „Къща на децата“;
 • Млад човек между 14-18 г., който ще бъде излъчен от младежка мрежа „МЕГАФОН“ към Национална мрежа за децата.

Ясни инструкции за критериите на оценяване са предоставени в Ръководството за участие, което можете да намерите на страницата на Национална мрежа за децата. Там ще откриете също и съпътстващи документи с допълваща информация. Срокът за подаване на проектите за първия етап на конкурса е 22.04,2019г. до 17.00 часа. Тримата финалисти ще бъдат обявени на 13.05.2019 г. В случай на подаване на твърде много проекти, срокът може да бъде удължен.  Разработките се предават на хартиен и електронен носител на адрес София 1463,  бул. „Витоша“ №58, ет. 4, офис на Национална мрежа за децата.

Източник: http://nmd.bg

 

Михаела Икономова

Архитект и любител на пътешествията, природата и дизайна за хората. Вярва, че писането за архитектурата е неделимият аналитичен елемент, който задълбочено осмисля дизайнерския процес.

Остави коментар

Close Menu