© Gaurav Sawn

Въпреки че е един от най-големите производители на кафе в света, Индия винаги е била известна с чай културата си. Всъщност кафето е било на почит на субконтинента в миналото, но с пристигането на британците чаят се превръща в любимата напитка на индийците и остава такава и до днес.

Въпреки това през последните десетина години се наблюдава революция при употребата на кафе в страната. В този период консумацията на черната напитка в Индия се е повишило с 40%. Голяма роля в това изиграва появата на големи международни вериги кафенета на територията на цялата страна, които осигуряват добра атмосфера, безплатен достъп до интернет и олицетворяват желанието на по-младите поколения за свързване със западната култура.

© Mrigank Sharma

Това става причина на територията на страната непрестанно да се появяват все по-интересни и креативни дизайнерски предложения – винтидж кафенета, плажни, технологични, футуристични и т.н. Устойчивостта също е основен тренд в момента. Много заведения целят не само да осигурят добро преживяване за клиентите си, но и да дадат своя принос в опазването на планетата ни. Могат да се срещнат кафенета с рециклирани мебели, вертикални градини или такива, които произвеждат нулеви отпадъци. Един кофишоп в Мумбай обаче успява да преобърне всички представи и да промени разбирането за устойчивост и съвременен дизайн.

Целият интериор на кафенето „Кардборд Бомбай“ е изцяло изграден от картон.

От стените, мебелите, осветлението чак до менютата и поставките за кафе. Проектът е на мумбайския архитект Нуру Карим, създател на студио NUDES. Той е известен с работата си с параметричен дизайн в проекти с много по-голям мащаб. Всъщност идеята за използването на картона като универсален материал в реален проект се появява преди много време, но тук за първи път тук успява да я реализира на практика. Вдъхновен е от скулптурните качества на материала, както и от леката му структура.

© Sheena Dabholkar

Картонът е 100% рециклируем и биоразградим, съставен е от 50% въздух, което го прави изключително лек и гъвкав, но едновременно с това издръжлив. Освен това притежава и много добри акустични качества, благодарение на които е добър избор за хранителната индустрия, а ниската му цена става поредната предпоставка за намирането на перфектната комбинация.

© Gaurav Sawn

Преди да започнат работа с необичайния материал, архитектите от студиото са проучвали картона в продължение на месеци. По пътя до достигането на перфектната формула, която да бъде използвана за реализирането на проекта, са направени и тествани множество прототипи. Опитите са били свързани с устойчивостта на картона на влага, вода и разнообразни температурни влияния.

© Gaurav Sawn

След установяването на най-добрата комбинация студиото се заема с оформянето на „пейзажа” в заведението, образуван от скулптурните форми на стените, мебелите, осветителните тела и всички останали архитектурни елементи. За създаването на мебелите картонът е слепен на купчини, а повърхностите са ламинирани с восъчна обработка за създаване на водоустойчивост за предпазване от напитките и хранителните продукти. Елегантните форми на стените са продукт на параметричния дизайн и придават уникален дух на кафенето – свободните геометрични форми и необичайната текстура на картона осигуряват на посетителите уникално изживяване.

© Sheena Dabholkar

Цялостното изпълнение на проекта отнема на архитектите от NUDES седем месеца, като първите четири са посветени на подробните проучвания на материала, а останалите три – на оформянето и сглобяването на картонения интериор.

„Основната идея зад проекта не беше да покажем, че сме дръзки и различни в дизайнерските си решения, а че е възможно да се забавляваме с работата си и да бъдем иновативни без да пренебрегваме опазването на околната среда. Смятаме, че устойчивостта трябва да бъде норма за проекти от този мащаб!

Остави коментар с Facebook

Заредете още от Зекие Емин
Load More In Дизайн

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Виж още

Арх. Джагаров, който избра да живее на село и да реставрира стогодишна къща
Разговор за българското село и мотивацията да правиш това, което те вдъхновява

Срещам се с моя колега арх. Румен Джагаров, който преди година и половина реши да остави ж…