Skip to main content
search

3D артистът Алексис Христодулу се превърна в последната сензация в социалните медии, продавайки своите архитектурни визуализации онлайн като част от търг на NFT – нов вид криптовалута. Колекцията под заглавието Homesick обхваща анимирани видеоклипове на различни илюзорни пейзажи, обединяващи изградената и природната среда. Всеки от тях е свързан с „незаменим“ (non-fungible) токен, който проверява автентичността му с помощта на блокчейн технология.

Картината “Backyard”

Колекцията се продава за общо $ 340 000 на пазара за криптоизкуство

Сумата на продаденото за най-висока цена произведение от колецията достига 17 000 долара. Всъщност оригиналността на притежаваната творба се доказва с NFT. Този токен действа като сертификат за автентичност, тъй като е свързан с виртуалните произведения чрез блокчейн. Така, подобно на транзакция с криптовалута, се потвърждават произходът и собствеността на творбата.

Технологията позволява визуализации като тези на Христодулу, които съществуват само в дигиталния свят, да се колекционират и продават на търгове. Миналата седмица Christie’s стана първата голяма аукционна къща, която продаде чисто дигитално произведение на NFT – JPEG колаж на американския художник Beeple, който струва 69 милиона долара и се превръща в най-скъпо продаденото цифрово изображение. Също така наскоро един-единствен GIF от ранния мем Nyan Cat беше продаден за близо 600 000 долара.

Картина от колекцията Homesick

Откриват се съвсем нови перспективи пред архитектурните визуализатори

Обикновено 3D артистите разчитат на поръчки от архитектурни и дизайнерски студиа, модни брандове, крайни клиенти и други, за да монетизират работата си. Сега криптоизкуството открива безпрецедентен начин за това дигиталните дизайнери да продават произведенията си директно. NFT могат дори да бъдат програмирани с автоматична система за роялти, позволяваща на създателите да получават част от печалбата, когато работата им се продава на някой друг.

Самият Христодулу вижда това като възможност да направи някои необходими научноизследователски и развойни дейности между всички поръчки и работата в студиото. Дебютната му продажба на NFT включва три еднократни произведения, докато останалите произведения са продадени като ограничени тиражи от пет или 150 броя. Започвайки на фиксирана начална цена от $ 500 всяка, ограничените издания от 150 носят най-голям приход. В съответствие със заглавието си, колекцията изследва концепцията за дома и желанието да се забавляваме на открито, докато всъщност сме затворени вкъщи.

Сюрреалистичната визуализация “Saunders Rock” от колекцията

Някои дигитални произведения на изкуството могат да бъдат интегрирани в игри с отворен свят като Minecraft, както и например виртуална мода като спортните дрехи на Buffalo London могат да бъдат “носени” на снимки от купувачите си или да бъдат споделяни в социалните мрежи. Отварят се все по-различни възможности за създателите на дигитално изкуство. Всички тези тенденции все повече отделят архитектурната визуализация като съвсем самостоятелно направление и професия от архитектурата, която познаваме. Интригуващо е докъде ще се простират новите граници на виртуалното изкуство.

Георги Мърхов

Архитект и любител пианист. Търси архитектурата във всички аспекти на човешкия живот. Стреми се да я разглежда и представя от различни гледни точки.

Остави коментар

Close Menu