Цялостния вид на археологическия обект е на път да бъде разрушен заради решение на Бургаския районен съд, което беше публикувано в официалната страница на институцията. До това се стигнало, след като собственик на прилежащо сезонно заведение се оплакал, че гледката към морето е закрита от наличието на въпросната стена.

Стената

Созополската крепостна стена и кула са открити съвсем случайно при събаряне на стара къща, на чието място е трябвало да се построи нова. По време на разкопките археолозите намират добре запазен участък от югоизточната й част, правоъгълна стражева кула, както и огромна постройка, която служела за складиране на зърно през V-VI век. Зърнохранилището датира от 5 век, когато град Созопол е разполагал с най-голямото пристанище за износ на зърно по Черноморието.

Гледка от крайбрежната алея, следваща трасето на крепостната стена в Созопол. / Източник: Google Images

Въпреки историческата й стойност, претенциите са за около 6.5 кв. м – част от Архитектурно-исторически комплекс „Южна крепостна стена и кула” в старинната част на Созопол. Консервацията и реставрацията им бяха проведени в рамките на 17 години, а проектът беше финансиран от Европейския съюз. Освен това той кандидатства за награда  „Европа Ностра”, която се присъжда за забележителна дейност в областта на реставрирането и изследването на исторически обекти.

Противоречиви отзиви

Позицията на община Созопол е категорична – стената е архитектурно-строителен паметник на културата и дори частично премахване ще увреди на неговия смисъл и цялост. В документацията по делото обаче е вписано заключение на вещо лице, според което „на конкретното място не са били налични видими следи от оригинална крепостна стена, а съществуващата е била новоизградена от нивото на крайбрежната алея, без да представлява възстановка на основи от такава от Античността или Средновековието, чрез надграждане“.

Крайбрежната ивица в зоната на крепостната стена. / Снимка: Google Images

Според MEDIAFAX в неофициален разговор с други експерти – на мястото в действителност е имало следи от старинна крепостна стена, но поради практиката сред местните жители на Созопол да пренасят камъни от там за собствени нужди са били слабо запазени. Собственикът пък, от друга страна, не бил изпълнил изискванията да възложи пълни археологически проучвания.

Силуетът на част от стената, осветен от вечерните светлини. / Снимка: Google Images

Какво ще се случи?

Определено цялостният проектен силует на архитектурната забележителност би бил значително нарушен дори малка част от стената да бъде разрушена и трансформирана отново до ниво оригинал. В съдебното решение никъде обаче не е посочено дали въпросната част от зида ще бъде разрушена до основи, за да се открие цялостна панорама пред собственика на заведението или пък ще бъдат отстранени само вторичните интервенции по градежа. Въпреки това към момента решението не е окончателно и може да бъде обжалвано в двуседмичен срок.

 

Остави коментар с Facebook

Заредете още от Станимира Гетова
Load More In Новини

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Виж още

Как архитекти и строители ще се справят с глобалното затопляне
COP26: 60 от най-известните фирми в бранша подписаха споразумението на конференцията в Глазгоу

Двуседмичната конференция на Обединените нации, посветена на климатичните промени, или още…