След края на пролетния семестър на 2020г. архитектурният свят е на път да претърпи известно сътресение поради затварянето на така емблематичното архитектурно училище, основано от самия Райт. Едната му част е ситуирана на територията на собственото му студио, а другата в зимната му резиденция в Скотсдейл, щата Аризона. И двата кампуса са проектирани от Ф. Л. Райт в началото на 20-ти век и са част от списъка с културно наследство на ЮНЕСКО.

В момента в програмата участват около 30 студенти, които, изминавайки своя творчески път по модела на „органичната архитектура“,  се оказват изправени пред труден избор.

Източник: change.org

През 2017г, след като училището прекратява oтношенията си с Frank Lloyd Wright Foundation (организация, отговорна за опазването на едноименното наследство), то бива преименувано. До решението да се прекрати покровителството на фондацията се стига, след като „Комисията по висшето образование“ заявява, че ако архитектурната школа иска да поднови акредитацията си, то тя следва да бъде изцяло финансово независима от каквито и да било външни организации.

Въпреки това фондацията успява да извоюва трансфериране на кредите на второ- и третокурсниците, така че те да могат спокойно да завършат своето образование.

Източник: change.org

„Сърцето ми се къса, че всички тези организации не успяха да достигнат до консенус относно правилното опазване на изключителното наследство на този велик американец.“, това заявява Джаки Лин, член на борда на губернаторите на „Архитектурното училище в Талиеси“.

Училището е основано през 1932г. от самия Франк Лойд Райт, който имплементира своите философски разбирания за симбиозата между човешкия хабитат и природната среда в процеса на архитектурното проектиране. Студентите му са обучавани по дизайн, според който сградата не само се интегрира хармонично в средата, но и се разглежда като единен и цялостен организъм.

Франк Лойд Райт до чертожната маса, заедно със своите ученици | Източник: cnn.com

Райт, заедно със своята съпруга Олгивана, канил студенти, с които да работят съвместно по дизайна на проекти, които впоследствие се оказали всеизвестните шедьоври на архитекта.

„Къщата на водопада“, 1935г. | Източник: archinect.com

Франк Лойд Райт е призовавал своите студенти да се стремят не само към проектиране на сгради, а и към идеи, които да променят света.  “Формата следва функцията – това е погрешно тълкувано.“

„ФОРМАТА И ФУНКЦИЯТА ТРЯБВА ДА СА ЕДНО ЦЯЛО, ПОДЧИНЕНО НА ВЗАИМЕН ДУХОВЕН СЪЮЗ.“

Студентите участвали в официални вечери, организирани от Райт и съпругата му, като помагали с приготвянето на храната и разигравали разнообразни артистични прояви, за да забавляват гостите. | Източник: archpaper.com

Остави коментар с Facebook

Заредете още от Станимира Гетова
Load More In Новини

One Comment

  1. […] неговия забележителен принос през 1932г. се добавя и училището за архитектура в Талиеси, което първоначално функционира като вид чиракуване, […]

    Reply

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Виж още

Франсис Кере е новият носител на Прицкер
Ще се превърне ли социално ангажираната архитектура в ценност на 21-ви век?

Преди броени дни бе обявен тазгодишният лауреат на наградата Прицкер в областта на архитек…