През изминалата седмица на сесия на Столичния общински съвет бе прието четири софийски улици да се превърнат в свободни от автомобилен трафик. Целта на проекта е да се осигури повече свободно публично пространство за хората, да се мотивират разходките и времето, прекарано на открито, като се обвържат основни паркове и градинки чрез безопасен пешеходен достъп през историческия център на София. Така по време на летните уикенди част от улиците в центъра на София ще се превръщат в пешеходни, като по този начин ще се подпомогне малкият бизнес, както и социалните и културните събития.

Кои са „зелените“ улици?

Първоначалният план за „зелените“ улици в София./ Снимка: Google Images

Улиците, включени в проекта, са ул. „Леге“, ул.“Александър I“ , ул. „Иван Вазов“ и бул. „Цар Освободител“, който обаче ще остане затворен само през август. Решението ще влезе в сила на 31-ви юли и ще бъде валидно до 22-ри септември, когато е и Европейският ден на мобилността. Той ще бъде отбелязан с традиционно затваряне за автомобили на целия софийски център. Общинският съветник Симеон Колев обясни, че тези улици са най-безконфликтни, тъй като там има минимален брой на жилищни сгради.

Общественото мнение

Някои хора обаче приемат със смесени чувства решението, тъй като улиците не са затворени изцяло и водят до ул.“ Г.С Раковски“ и ул. „Шишман“, които на практика остават отворени за автомобилния трафик. По този начин идеята за пешеходната обвързаност между централните паркове и градинки остава неосъществена и е възможно да не предизвика желания ефект.

Въпреки че за живеещите в близост до въпросните улици, които имат винетни стикери, ще бъде осигурено безплатно паркиране на ст. „Васил Левски“ или на съседни улици, инициативата породи недоволство.

Допълнение от екипа на инициативата „Спаси София“, според което резултатът от идеята би бил по-пълноценен. / Снимка: фейсбук страницата на „Спаси София“

 Улиците следва да бъдат затворени за паркиране и преминаване от петък в 18:30 часа до неделя в 16:00.

Улиците „Шишман“, „Сан Стефано“ и „Ангел Кънчев“ бяха част от първоначалния проект за  „зелени“ улици, но след обществено обсъждане с живущите там, улиците отпаднаха от програмата.

Във финалния вариант ул. „ Иван Вазов“ ще бъде затворена в частта от ул. “6-ти септември“ до ул. „ Кузман Шапкарев“, а бул. „ Цар Освободител“ в участъка си между ул. „ Г. С. Раковски“ до бул. „Дондуков“

Идеята за оpen streets набира популярност по света

Европа е най-урбанизираният континент в света, като в момента над 80% от населението му живее в градовете. А за период от 20 години километрите, изминавани на ден от един жител, са се увеличили двойно. Това, разбира се, довежда до затруднена мобилност, шумни, замърсени и претъпкани улици, които са неблагоприятни за пешеходно придвижване или колоездене.

Поради тази причина една от целите в планът на Oбединените нации за устойчиво развитие на градовете и общността е до 2030 г. придвижването в градовете да се случва свободно и бързо, но не с помощта на коли или други моторизирани превозни средства.

Представете си, ако тук трябваше да се движат и автомобили!/ Снимка: Google Images

Въпреки това да накараш хората да слязат от автомобилите си, се оказва сложна задача не само в България, а и особено в градовете, където общественият транспорт е несигурен и скъп, а градската среда – пренаселена и изпълнена с престъпна активност.

С тази цел много страни започнаха да правят малки, но сигурни стъпки като „дни без коли“ или маратони по бягане и колоездене през централните градски улици, които се затварят за провеждането на инициативите. По този начин се „посява“ нова култура за обитателите на градовете, като се демонстрира ефекта от ограничаването на автомобилния трафик.

Първата следвоенна пешеходна улица

Улица Lijnbaan или още „ градската дневна“ , която се намира в централната част на Ротердам, е революционен ход в движението към улици, освободени от колите. През 1953 г. управлението на града решава да замени тесните и претъпкани ротердамски улички с нова, широка и модерна търговска улица, която да дава пространство на жителите на града, където те да се срещат и комуникират свободно. Първоначално търговците били изключително скептични, но впоследствие бизнесът разцъфтял, а улицата се превърнала в любимо място.

Улица Lijnbaan в сърцето на Ротердам, Нидерландия/ Снимка: Google Images

В бързо развиващия се свят усещаме все повече нуждата от спокойствие и близост до природата. Но защо това да не е възможно по улиците на собствения ни град? От нас зависи да трансформираме градската среда в такава, която да предлага здравословни, свободни и открити пространство, благоприятни за общуване и провеждане на културни, спортни и обществени събития.

 

 

 

Остави коментар с Facebook

Заредете още от Станимира Гетова
Load More In Новини

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Виж още

Франсис Кере е новият носител на Прицкер
Ще се превърне ли социално ангажираната архитектура в ценност на 21-ви век?

Преди броени дни бе обявен тазгодишният лауреат на наградата Прицкер в областта на архитек…