Skip to main content
search

Откриването на Академия Лидерите Сезон 5 се състоя в понеделник – 02.11.2020 на познатото място в Hobelix Hub. Доника, Христо и Александър – организатори на проекта, споделиха своите идеи и очаквания към участниците. Въпреки че петото издание се провежда при спазване на належащите мерки, с намален брой участници, те ни увериха, че форматът отново ще предложи интересни теми, полезни съвети и много практически казуси, които ще бъдат от полза за бъдещите кадри в строителния сектор.

След вдъхновяващо въведение, участниците представиха себе си пред останалите. Те имаха интересната задача да убедят един друг, но и себе си, кое е най-важното качество в работна среда. След последвалия бурен дебат като верен отговор се открои, че „личната сила на всеки е различна“. Тя, в комбинация с добра комуникация, логика и креативност ни прави по-добри професионалисти, а допълването на различните „сили“ са това, което превръща служителите в екип.

Първи гост в петото издание на Академия Лидерите

Срещата на участниците с Балкан Стийл Инженеринг се състоя в сряда, на 04.11.2020. Компанията беше представена от Мария Благоева – ръководител доставки, и Екатерина Попова – специалист продажби. Включвайки се онлайн от офиса си, те отправиха много мотивиращо встъпление към участниците на петото издание на Академия Лидерите, след което разказаха повече за това:

Кои са Балкан Стийл Инженеринг

Балкан Стийл Инженеринг е 100 % българска и семейна компания, една от трите най-големи в металургичния сектор. Тя не е ограничила предмета си на дейност само в търговия на стомана и стоманени изделия. Напротив. Компанията е изградила цялостен и завършен цикъл –  доставка на суровини, производство на изделия от метал и продажбата им към междинни и крайни потребители. Зад успеха и високите резултати на фирмата стои усилието на опитни специалисти и служители, както и всички необходими машини за производство, производствени цехове и складови бази.

Любопитна част за участниците беше да получат повече информация за доставката на материали, за конкуренцията в бизнеса, за пазара в България, Европа и света, както и предизвикателствата и добрите практики, които Балкан Стийл Инженеринг са установили през своя дългогодишен опит.

Основната тема на вечерта беше:

“Работата в екип. Ръководене на екип. Правилно общуване в работна среда.“

Мария Благоева представи подробно Теория за Сътрудничеството, разглеждайки различни фактори, стимули, характери на работа, стилове на управление, междуличностни взаимоотношения и др. Казаното от нея естествено доведе до извода, изразяващ се в следното равенство:

Ефективно сътрудничество = Увеличена производителност

Подробно бяха разгледани и видовете поведение в работна среда.

Следващата тема на вечерта беше:

„Решаване на конфликти“

Екатерина Попова постави първия реален, практически казус за вечерта. Предизвикателството към участниците, разделени на няколко отбора, изискваше преценката дали определено поведение на група служители, ги определя като ЕКИП. Разбира се, еднозначен верен отговор нямаше, целта беше представянето на различни гледни точки за ролята на отделните служители, за поведението им като група и как това се отразява на тяхното бъдеще.

Вторият казус постави участниците в ситуация с възникнал конфликт между различните нива и отдели в една фирма. Те трябваше да анализират проблема, което да ги отведе към правилната преценка за решението на конфликта и къде по веригата е възникнал той. Последваха много въпроси за това как се решават подобни проблеми в практиката, за поемането на отговорност и др.

След дискусия с лекторите, срещата с Балкан Стийл Инженеринг приключи, а специална благодарност беше отправена към участниците за чудесните разсъждения и добрата екипна работа, която демонстрираха.

Вечерта завърши с много положителни емоции, дългоочакваното разпределяне по отбори. Участниците получиха казус, по който ще работят до края на Академия Лидерите и ще защитават пред жури от всички компании, включили се в проекта.

Деница Батева

Архитект и мечтател. Вълнува се от устойчиви принципи, социални намеси и новаторски подходи в проектирането, които повишават качеството на средата, в която живеем и творим. Вярва, че архитектурата е средство в услуга на обществото и не бива да говори само на себе си.

Остави коментар

Close Menu