Skip to main content
search

На гости на Академия Лидерите в понеделник, 8 декември, беше Schneider Electric – компания, световен лидер в дигиталната трансформация на енергийния мениджмънт и автоматизация с цел енергийна ефективност и устойчиво развитие в домове, сгради, центрове за данни, инфраструктура и промишленост.

Кадър на участниците в Академия Лидерите по време на презентацията на Schneider Electric | Източник: личен архив

Инж.Димитър Манков, системен архитект за решения „Сградна автоматизация“ за Югоизточна Европа, беше лекторът от компанията за вечерта и успя да впечатли участниците с любопитна информация, сякаш идваща от бъдещето. Той представи работата на Schneider Electric по света и в България и основните точки на фокус от дейността на фирмата. Компанията има за цел да дава възможност на всеки да се възползва максимално от наличните енергия и ресурси, следвайки мотото

Life is On everywhere, for everyone, at every moment.

Schneider Electric има над 137 000 служители, обединени от идеята за подобряване устойчивото развитие и живот на хората. На българския пазар Schneider Electric е вече от 21 години и разполага със 100 специалисти, както и производствена база с над 1000 служители в Пловдив.

Източник: личен архив

Инж. Манков сподели също, че Schneider Electric е компания, изключително отворена да се учи от останалите, но голяма част от работата й е да научи останалите от какво имат нужда всъщност.
Energy дилемата – постоянното обновяване на информационните технологии  и устройства, ги кара да остаряват с всеки изминал ден. Много от устройствата се дублират. От компанията подчертават, че границата от разумен потребител да се превърнете в роб на определен тип продукти е много тънка. Именно заради това от Schneider Electric се опитват да бягат от това и да правят технологиите си адаптивни към промените. Тънката граница на автоматизация е да бъде прилагана там, където е необходима, доколкото е необходима.

Кадър на участниците в Академия Лидерите по време на презентацията на Schneider Electric | Източник: личен архив

Според компанията, понятия като умни сгради, автоматизация, енергоефективност – това са широкоизползвани, но на повечето крайни потребители те не говорят нищо конкретно. Важно е да се уточнява пред клиента на какво точно получава автоматизация – какво обхваща тя.

“Половината от работата на един търговец или специалист е да слуша какво иска клиентът.”

“Не губете границата между това кое е необходимо и кое е екстра и разяснете това на клиента.”, посъветва инж. Манков участниците в академията. Добър пример откриваме в следния казус по темата: клиентът иска всичко в къщата му да се управлява от неговия телефон. Какво се случва, когато клиента си забрави телефона?

Какво и как да автоматизираме?

Обикновените сградни системи за управление имат следните особености: всяко устройство управлява отделна функция. Ако функцията се смени, се сменя и устройството. Повече функции в този случай се равняват на повече кабели, следователно дори прости промени водят до сложни интервенции, а това на свой ред до лош контрол над общото цяло.

Кадър на участниците в Академия Лидерите по време на презентацията на Schneider Electric | Източник: личен архив

Bus System  е системно решение на компанията, предлагащо своите подобрения над тази сложна зависимост чрез внедряването на един контролен кабел за всички системи. По този начин функциите зависят само от програмирането на системата. Това дава възможност за смяна на функциите без смяна на инсталациите, тъй като едно устройство управлява множество инсталации и прави мониторинга на общото цяло лесен.

Кои системи могат да бъдат управлявани чрез Bus системата?

Това са светлини, вентилация и температурна регулация, щори и сенници, аларми, сигнализация, измервателни уреди и др. Контролът и мониторингът на всички тези системи бива в зависимост от нуждите на клиента: ръчен, гласов или автоматичен, той бива управляван от различни датчици съответно за светлина, температура, час, външни метеорологични условия и др.

Кадър на участниците в Академия Лидерите по време на презентацията на Schneider Electric | Източник: личен архив

В тази връзка инж. Манков направи бърза демонстрация пред участниците как само с гласови команди контролира осветлението в стаята, в която се намира. След това той разказа за софтуера EcoStruxure Building Operation – отворена интеграционна платформа в основата на системата за сграден мениджмънт, наблегайки на това колко е важен контролът в една сграда. “Не можем да управляваме нещо, което не измерваме.”, подчерта той.

Кадър на участниците в Академия Лидерите по време на презентацията на Schneider Electric | Източник: личен архив

Задачата пред участниците за вечерта включваше всеки един отбор да си избере офис от глобалното демо (Бостън, Париж, Хонг Конг, Бразилия, Сингапур) и да разгледат всички системи за контрол и измервания на средата в него. В заключение на интересната и обогатяваща среща бе казано, че превантивната поддръжка е бъдещето на сградите.

Биляна Апостолова

Студент по архитектура в Университет по архитектура, строителство и геодезия. Обича да пътува, да изследва нови места и да изучава нови култури, да анализира влиянието на архитектурната среда над обществените процеси. Споделя убеждението, че архитектурата е философия и синтез между наука и изкуство.

Остави коментар

Close Menu