Skip to main content
search

Вчера,  14.11 в Зала 3 на НДК от 19:30 ч. се проведе церемонията по връчването на наградите от конкурса „Фасада на годината 2018-2019“. Тя протече под надслов:

„Един спектакъл за улици и красиви фасади, за здравословен и енергоефективен живот.“

В залата присъстваха над 600 гости – архитекти, инженери, инвеститори, предприемачи и студенти. Екипът на Баумит България бе подготвил един истински спектакъл, който успя да събере на едно място голяма част от представителите на строителния сектор в страната.

Събитието протече вълнуващо с разнообразна програма, съпроводена от танци и музика. Кулминацията на вечерта бе награждаването на всички победители в различните категории. Тя завърши с коктейл и концерт, които предразположиха всички присъстващи да обменят опит и идеи и да се насладят на вечерта.

През годините конкурсът на Баумит се превърна в един от най-известните в сферата на архитектурата и строителството. „Фасада на годината“ се проведе за 17-ти пореден път през тази година и отново събра участници от цялата страна.

В него участваха общо 101 обекта, които се състезаваха в категориите: „Еднофамилни къщи – ново строителство“, „Реновиране на исторически сгради“, „Термично саниране“, „Нежилищни сгради – ново строителство“ и най-оспорваната категория „Жилищни сгради – ново строителство“.

Представяне на журито

Събитието започна с описване значението на улиците и фасадите в нашия живот спрямо вижданията на Баумит. „Те са елементите, чрез които ние възприемаме света около себе си. Средата ни въздейства неосъзнато от нас и формира нашето мислене.“

Чрез подобни тълкувания събитието проследи вижданията на Баумит за комфортен, енергоефективен, удобен и устойчив дом. В специално видео бяха представени експерименталните къщички за тестване на фасадните материали за осигуряване на най-добър и здравословен микроклимат на обитаване.

На събитието бяха представени по 6 подбрани номинации от всяка категория, които бяха избрани още през октомври месец. Всички те получиха шанса да се състезават в международния конкурс “Европейска фасада на годината – Life Challenge 2020”.

Първа награда в категория “Еднофамилни къщи – ново строителство”

От тези номинирани фасади професионалното жури отличи обектите, които бяха класирани на първо, второ и трето място и получиха почетна грамота, статуетка и парични награди. Призовете на челните места бяха поетапно раздадени от членовете на журито. Всеки отличен имаше думата да представи своите благодарности и да приеме наградите на Баумит.

Първа награда в категория “Реновиране на исторически сгради”

В края на събитието изпълнителният директор на Баумит България – Николай Бъчваров, лично раздаде и два поощрителни приза за постигнати оригинални структури с дизайнерски мазилки и бои. След края на награждаването той благодари на всички присъстващи в залата и разказа за пътя, който конкурсът е извървял през годините, за да достигне до тазгодишното му представяне чрез организацията на такова грандиозно събитие.

Първа награда в категория “Нежилищни сгради – ново строителство”

„Искахме да възвърнем отново Баумит духа, така че всички вие да го усетите заедно с нас. Затова след 10 години отново решихме да отбележим награждаването като едно знаменито събитие в строителния бранш.“

Бъчваров отбеляза, че от следващата година конкурсът на ще следва ритъма на международния конкурс на Баумит Интернационал „Life Challenge“ и ще се провежда на всеки две години.

Първа награда в категория “Термично саниране”

Той добави, че силно се надява този конкурс да може да бъде проведен и в България, което може да се случи след като номинация от държавата стане победител в конкурса. Бъчваров подкрепи това си очакване с големия потенциал, който той вижда в тазгодишните български номинации.

Първа награда в категория “Жилищни сгради – ново строителство”

След края на награждаването се премина към още музика, танци и позитивни емоции в съпровода на лайф концерт във фоайето около залата.

Всички желаещи могат да разгледат номинираните сгради, които ще участват в международния конкурс, през целия месец на моста на влюбените до НДК. Освен това, всички те ще бъдат публикувани и в специалното международно издание на Баумит, което ще се разпространява в цяла Европа.

Снимки: Баумит и Георги Мърхов

Зекие Емин

Архитект и изследовател със страст към историята, културното наследство и неговото адекватно преизползване и интегриране в реалностите на ХХI век. Вярва, че архитектурата е прякото отражение на човешката история. Тя е вечна - съществува физически от древността до наши дни. Аналогично писането е прякото отражение на нашите мисли и единственият начин да ги запазим във времето.

Остави коментар

Close Menu