Skip to main content
search

На 16-ти ноември се проведе петата международна конференция по фасаден инженеринг на ЕТЕМ. Събитието се провежда на всеки две години и представя най-актуалните технологични иновации във фасадния инженеринг.

Христо Ничев – архитектурен консултант в екипа за Големи проекти на ЕТЕМ, откри петата Международна конференция по фасаден инженеринг на ЕТЕМ

Залата на Sofia Event Center за пореден път беше изпълнена със световноизвестни имена в областта на строителството и архитектурата, а местата за събитието бяха изчерпани  няколко седмици преди провеждането му. Причината е подготвената интересна и разнообразна програма от страна на ЕТЕМ. Освен платформа за актуални технологични решения, през изминалите си издания събитието се е затвърдило като една от най-добрите нетуъркинг платформи на проектанти от бранша у нас.

Пирамидата на успеха според Джон Удън | Снимка: westwoodgroup.com

Събитието откри  Христо Ничев – архитектурен консултант в екипа за Големи проекти на ETEM. Той постави началото на петата международна конференция по фасаден инженеринг с пирамидата на успеха на Джон Удън. На нейния връх е позиционирано т.нар. “състезателно величие”, което според въпросната философия е последното стъпало към успеха. С това Ничев направи препратка, че за да имаме успех, е необходимо да преосмислим понятието си за “устойчивост” и “устойчиво развитие” – област, в която ЕТЕМ имат богат опит.

Мирон Мутияба от ZHA представи проекта на хотел Morpheus в Макао

Една от най-вълнуващите лекции беше тази на Мирон Мутияба, който е част от екипа на Zaha Hadid Architects. Той представи детайлно процеса по проектиране на една от най-нашумелите сгради на студиото – 5-звездният хотел Morpheus в Макао. Мутияба сподели, че екипът на ZHA е срещнал редица трудности при изготвянето на проекта. Те се простират от техническите рестрикции на парцела, до технологичните и конструктивни предизвикателства на така сложната фасадна повърхнина. Morpheus е известен най-вече с уникалните си конструктивни особености, породени от факта, че сградата е поддържана изцяло от екзоскелета.

Проект на SAOTA за къща в Лос Анджелис || Снимка: saota.com

Филипе Фуше, директор на SAOTA Architecture & Design, също бе част от събитието. Лекцията му беше посветена  на последните проекти на фирмата, ситуирани из целия свят. Той сподели как всеки проект има своята уникална визия, идваща от контекста на средата около него – независимо дали е градската или природна.  Фуше наблегна на това, че за SAOTA e от първостепенно значение да подчертаят и съхранят красотата на естествения природен свят.  Той сподели и един от основните композиционно-структурни похвати на студиото:

“frame the view”

Пабло Заморано, ръководител отдел „Геометрия и изчислителен дизайн” в Heatherwick Studio разказа пред аудиторията повече за стратегията на студиото при изготвянето на проекти. Според Heatherwick Studio дизайнът трябва да е пригоден за човека и да има човешки мащаб. Заморано сподели, че за него текстурите на материалите и цветовата гама са ключови за усещането, което ще изпита човек в сградата. Той разказа какви концепции седят зад Vessel, Hudson Yards, New York City и Coal Drops Yard, London.

Още с откриването на конференцията, от организаторския екип заявиха силното присъствие на ЕТЕМ в света на иновациите

Друг вълнуващ гост-лектор на конференцията беше Стивън Кенеди – асоцииран партньор в GRIMSHAW ARCHITECTS. Неговата лекция беше съсредоточена основно върху култовия за студиото проект в Оман – Oman Botanic Garden. Комплексът постига пълна симбиоза между природата и архитектурата.

Асоциираният директор на SOM – Георги Петров, разказа за инженерните иновации, които студиото прилага. Той разкри повече за цялостната практика на SOM, която до голяма степен е позиционирана в сектора на високото строителство на небостъргачи.

Владимир Маринов от Define Engineers разказа повече за дейността на компанията и конструктивните предизвикателства при съвременното строителство на сгради и съоръжения

Владимир Маринов, съосновател на Define Engineers, представи работата на студиото си, което развива дейността си в областта на инженеринга. Въпреки това съществуват и техни експериментални проекти, целящи да анализират модулярността в проектирането на маломерни проекти. Една от най-отговорните задачи за студиото е обектът Sagrada Familia. Шедьовърът на Гауди се строи в продължение на повече от век.

От българска страна, арх. Ангел Захариев представи историята на последните си сгради и предизвикателствата, които е срещнал той по време на фасадното им оформление. Той представи една от последните си разработки, с която приключва последната фаза на развитие на Бизнес парк София – Сграда 15. Тя е уникална поради високата си енергийна ефективност и приветлив партер, имащ за цел да увлече посетителя в пространството си.

 

На събитието бяха представени най-новите разработки на ЕТЕМ. Д-р Павлос Ватавалис сподели за аудиторията повече за бъдещата дейност на ЕТЕМ.

Освен тези и всички останали световноизвестни български и чуждестранни лектори, които представиха своите постижения и подходи към третирането на конструктивно-архитектурни проблеми, ключово за конференцията беше и представянето на най-новите продукти на ЕТЕМ. Те бяха презентирани от д-р Павлос Ватавалис – главен технически директор на компанията. Сред иновативните разработки в продуктовата гама имаше както невиждани досега системи, така и класическите за ЕТЕМ продукти, претърпели редица промени и подобрения.

Несъмнено за пореден път домакините провокираха стотиците гости на конференцията да преосмислят своята позиция относно фасадния инженеринг и бъдещето му в България. Лекторите и представителите на компанията презентираха най-новите тенденции в света на конструктивния и фасаден инженеринг.

Благодарим на екипа на ЕТЕМ за перфектната организация на конференцията! Очаквайте скоро интервюта на двама от чуждестранните лектори на събитието, взети от екипа на STROIINFO

Биляна Апостолова

Студент по архитектура в Университет по архитектура, строителство и геодезия. Обича да пътува, да изследва нови места и да изучава нови култури, да анализира влиянието на архитектурната среда над обществените процеси. Споделя убеждението, че архитектурата е философия и синтез между наука и изкуство.

Остави коментар

Close Menu