ИКЕА и БДЖ се съюзиха това лято, за да превърнат пътя ни до морето в едно по-пъстро и приятно приключение. Любителите на нощното пътуване вече могат да се насладят на новите спални вагони, които ИКЕА обзаведе и декорира в летни свежи цветове. Инициативата „Вагон турист“ цели да преобрази спалните вагони в много по-уютни и пъстри пространства, които да допълват приповдигнатото ни настроение на път за Черноморието.

image: facebook.com

Купетата са обновени с мебели и аксесоари от последната колекция на шведската фирма, като всяко от тях е тематично и има специално име.  Можем да се настаним например сред спокойните студени тонове на купето „Синята лагуна“ или в топлата шарена атмосфера на „Лятна мечта“, „Цветно лято“ и т.н. Още вратите ни примамват, облепени в цветни стикери с весели послания.

image: facebook.com

Инициативата е част от рекламната стратегия на БДЖ, според която ще се отдават площи във влаковете с цел реклама. Най-печеливши от кампанията са обаче пътниците, които ще могат да се радват на по-ведра и поддържана обстановка, която да им напомня, че  “Домът е там, където си в отпуск“. (надпис от стикерите).

image: facebook.com

Пътуването в нощен вагон е едно от най-предпочитаните преживявания за запалените пътешественици не само по икономически причини, но и често заради самата поетика на пътуването с влак. Често влаковете на дълги разстояния между популярни дестинации се състезават по удобства и оригинален интериор. Нека разгледаме някои впечатляващи примери от интериорния свят на релсовия транспорт.

image: boredpanda.com

Япония винаги успява да стъпи на челните позиции по оригинални интериорни решения. Дори в спалните си вагони те успяват да демонстрират типичния за тях минимализъм и майсторството си в използването на дървото. Сънрайз Изимо и Сънрайз Сето са два влака с по седем вагона, които обслужват маршрута Токио-Изумо.

image: boredpanda.com

Леглата в спалните вагони представляват просто плоскости на два етажа, които се разстилат по цялата дължина на вагона, като са разделени с дървени плоскости, които едвам стигат половината на леглото. Явно личното пространство не е сред най-големите потребности на японците.

image: boredpanda.com

За по-заможните сред тях са предвидени луксозни кабини, които или наподобяват типична японска къща с дървени прегради или са модернистично остъклени от две страни с огромни френски прозорци, през които можем да наблюдаваме движещите се пейзажи.

image: boredpanda.com

В контраст със семплия и изчистен интериор на Сънрайз Изимо можем да поставим пълният му антипод в лицето на помпозния венециански Симлон Ориент Експрес (Venice simplon-orient-express). Влакът обслужва едни от най-посещаваните европейски дестинации като Венеция, Париж, Истанбул, Прага, Виена, Будапеща и др.

image: belmond.com

Всъщност Ориент експресът отпътува за пръв път през 1883 г. от Париж за Инстанбул, като по това време е считан за най-луксозното превозно средство. И днес прословутият влак не е загубил присъщата си слава. Кадифе и мрамор обливат интериора на купетата, които приличат повече на стаи в скъп хотел, отколкото на спални вагони. Всяко купе има собствена баня, дневна част с диван, който става на първия етаж от легло, масичка и фотьойл. Както единичните, така и двойните стаи са оборудвани така, че нищо да не ни липсва по време на престоя.

image: hospitality-interiors.net

Очевидно пътуването в спален вагон е толкова привлекателно за някои пътници, че австралийски предприемачи решават да построят ваканционни селища от стари вагони на влакове. Дали от носталгия по пътешествията или от екологична гледна точка, австралийците  използват стари мотриси на влакове, за да посрещат гости от цял свят. Освен размерите на влака, алтернативните къщички пазят и усещането, че сякаш сме постоянно на път.

image: dailymail.co.uk

Да се возиш във влак е особено чувство. Пътуването е бавно, спокойно и протяжно. Сякаш можем да чуем и усетим всяко монотонно движение на машината. Ваканцията като че ли става по-дълга, както и очакването за нея. Заслужава си поне от време на време да си подарим малко независимост от отговорности и бързане и да се повозим във влака.

Основени източници: mediapool.bg, boredpanda.com

Остави коментар с Facebook

Заредете още от Михаела Икономова
Load More In Новини

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Виж още

Еразъм за млади предприемачи
Една добра възможност да развием собствен бизнес с опит от чужбина

Прекъснатата връзка между образованието и бизнеса е проблем, който изправя дори най-умелит…