Днес сякаш все повече сгради започват да придобиват еднакъв облик. Това се дължи основно на факта, че те трябва да отговарят на определени изисквания за функционалност, икономичност, пожарна безопасност и енергийна ефективност, а проектантите и строителите често се спират най-добре познатите, но често остарели решения.

Възможно ли е фасадата на една сграда да бъде красива и ефикасна?

Diamond City Hotel, Тулн, Австрия. На семплия обем на фасадата е придадена пластичност чрез ексцентрично рамкиране на прозорците. | Снимка: Austrotherm

Това е напълно реализуемо дори и с най-широко разпространените материали на пазара – топлоизолация от EPS и XPS, завършена с фасадна мазилка. Често срещан проблем у нас е, че в идейната фаза на проектиране по-рядко се отчита дебелината на топлоизолацията. Практиката показва, че за да отговаря на изискванията за енергийна ефективност, фасадната обвивка трябва да се сдобие с топлоизолация с дебелина поне 10 см, която да „обърне“ при отворите (врати, прозорци) с най-малко 5 см. Ако това не бъде съобразено в началните етапи на проекта, тогава се появява риск добре пропорционираните обеми и отвори да бъдат нарушени. Това пък води до разваляне на облика на сградата и превръщането й в поредната боядисана „кутия“

Този проблем се появява и при проектирането на козирки, еркери и балкони. В миналото тези елементи на сградата са играели положителна роля в оформянето на нейната фасада. Обикновено с дебелина 15-20 см, те са изглеждали като тънки и продълговати елементи, благоприятни за изграждането на фасадната геометрия. Днес тяхната дебелина се увеличава почти двойно и трябва да бъдат намерени други решения нейното оформяне. Какви могат да бъдат те?

Жилищна сграда във Виена, проектирана от ARTPLAN GmbH. | Снимка: Austrotherm

Профили от EPS в услуга на съвременните фасади.

Един от най-честите похвати за придаване на характер и дълбочина на фасадата е прокарването на детайл в нейните отвори. Той е познат на архитектите от практически всички исторически епохи – от Античността до днес. В миналото това решение е създавало известни трудности, тъй като е изисквало направа на армирани циментови первази, или различни мазилки, които обаче се разрушават по-бързо от останалите материали, а поддръжката им е сложна.

Днес съществува съвременно решение на този проблем –профили за рамкиране на прозорци от EPS. Освен че повишават енергийната ефективност на сградата, те лесно се монтират към прозорците така, че да завършат топлоизолацията с необходимото обръщане и да оформят рамката на прозореца. Компанията, която предлага такива профили у нас е „Аустротерм“. С покритие, готово за финишна мазилка, те могат да бъдат оцветени и в подходящия цвят така, че да придадат на фасадата индивидуален характер.

Пластичност и цвят.

Най-често срещаме предизвикателства в естетично оформяне на фасадите при жилищните сгради. С такъв проблем се е сблъскало и архитектурното студио Balázs Kovács, MSc при проектирането на жилищна сграда във Виена. С помощта на топлоизолация и фасадни плоскости от „Аустротерм“ обаче, сградата успява да придобие характерен облик. Оформени са големи, хоризонтални ивици от прозорците, като разстоянията между тях са обединени чрез използването на тъмна мазилка. За да балансира фасадната композиция, архитектът въвежда конзолни обеми, облицовани с фасадните плоскости така, че да изпъкнат с цвета и растера си.

Жилищна сграда във Виена, проектирана от Balázs Kovács. Снимки: Austrotherm

Подобно решение можем да открием в друга жилищна сграда във Виена, където архитектите ARGE SMAC Smart използват гладки и релефни топлоизолационни плоскости, произведени от „Аустротерм“. Разликата в цвета и фактурата на фасадното покритие придават пластичност на сградата, която без тях би била монотонна. Макар и принципните детайли в това и предното решение да са подобни, и двете сгради се различават визуално.

Жилищна сграда във Виена, проектирана от ARGE SMAC. Снимки: Austrotherm

Защо да повтаряме едни и същи решения?

Сградите, които издигаме днес, ще останат в градовете ни с десетилетия. Дали бихме искали да завещаем на идните поколения хиляди на брой еднакви сгради, боядисани в охра, червено и оранжево и сами да станем жертва на скучния градски пейзаж. Защо да го правим, когато можем да използваме съвременните материали в наша полза? За техните разновидности и приложения можете да научите повече тук.

Остави коментар с Facebook

Заредете още от Георги Мърхов
Load More In Архитектура

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Виж още

13 са победителите на петите Годишни награди на Imoti.net
Проведе се и експертна дискусия по въпросите на имотния пазар и социалните жилища

13 от над 120 включили се компании за недвижими имоти и брокери бяха отличени на петите Го…