Skip to main content
search

В края на септември тази година беше официалното откриване на планираното от 2013 г. изложение Dubai Expo 2020, година по-късно от очакваното. Събитието е организирано около идеята да се осигури средище за обмен на идеи в сферите на устойчивостта,  мобилността и възможностите на настоящето и бъдещето. Нека разгледаме новата локация от World Expo и новоразкрития свят на съжителство между различни държави и мирогледи както и три от най-впечатляващите конструкции.

Какво е значението на експозицията?

В исторически аспект експозициите са обществени събития, представящи иновации от разнообразни сфери като наука, изкуство, технологии, архитектура. Предишни домакини на събитието бяха Милано през 2015 г. и Шанхай през 2010 г. Дубай написа нова история, когато през 2013 г. бе избран за бъдеща локация. Това е голяма стъпка напред в опит Близкия Изток да бъде представен като място на толерантност и културно обогатяване.

Експозицията може да бъде посетена до 31. март 2022 г.

Карта на събитието | Източник: Dubai Expo 2020

Събитието носи мотото „Connecting Minds and Creating the Future“ и се разпростира на площ от 438 хектара, където в т. нар. „квартали“ на Мобилността, на Устойчивостта и на Възможностите са издигнати над 200 павилиона на 192 различни държави, на партньори на изложението и на организации. Всеки един от тях приканва посетителите да се потопят в един нов свят на уникална архитектура, култура, кухня от различни държави и вдъхновяващи иновации, показващи, че границите на човешките възможности са необятни.

За пръв път всяка държава има собствен павилион

В бройката на държавите участници в експозицията влиза и България. Макар и да липсват официални снимки как изглежда нашият павилион, от страницата на събитието разбираме, че той се намира в квартала на Мобилността. Събитията, които България ще представи, могат да се намерят в страницата на Dubai Expo 2020.

Официалната страница на Dubai Expo 2020

Сантяго Калатрава и „ястребът“ на Обединените Арабски Емирства

Павилионът на ОАЕ | Снимка: Stephane Aboudaram за ArchDaily

Проектиран да наподобява крила на ястреб в полет, павилионът е метафора, която подчертава днешните успехи на държавата. Крилата свързват ОАЕ с историята и с националната цел към развитие на международните отношения. Приносът към устойчивостта в архитектурата и дизайна се изразява в интегрираните слънчеви панели върху крилата.

Конструкцията е типична за стила на испанския архитект и инженер Сантяго Калатрава с провокиращи размери и дръзки детайли. Монументът се състои от хибридна конструкция, от черупка и подвижна рамка, съставена от 28 крила. Крилата могат да бъдат разперени в рамките на 3 минути чрез хидравлични задвижващи механизми и достигат обхват от 110 и 125 градуса. Освен да постигат зашеметяващ ефект с размерите си , крилата служат и за защита от дъжд и пясъчни бури при затворено положение, и абсорбират слънчевите лъчи в отворено състояние.

Шареното кълбо на Русия – символ на мощ

Павилионът на Русия | Снимка: Iliya Ivanov за ArchDaily

С причудливата си форма и цветни нишки павилионът на Русия не остава незабелязан в квартала на Мобилността, където е и този на България. Отново метафората за силата на държавата е вплетен и тук. Архитектът Сергей Чобан се вдъхновява от светлината и от светлините на движещия се град. Нишките представляват символ на безспирното движение напред, на бъдещето, на Русия.

Конструкцията е съставена от две полукълба едно в друго – по същия принцип като руските матрьошки. Те въплъщават картинният образ на Планета Русия и символизират цялост и универсалност. Цветната фасада, наподобяваща кълбо прежда, защитава изцяло интериора от изгарящото жежко слънце.

 

Грандиозното представяне на Foster + Partners

Павилионът на Мобилността | Визуализация: Foster+Partners

Ситуиран също в квартала на Мобилността, павилионът на Foster+Partners не представя никоя държава, а самата Мобилност като дефиниция за настоящето. Грандиозният павилион носи името „Алиф“, както се нарича първата буква в арабската азбука и символизира началото на прогреса и новите хоризонти. Стъпаловидната му и заоблена форма, която се разширява във височина, провокира усещане за движение. Дизайнът е с мисъл към защитата от слънцето, като сградата хвърля сянка върху долните етажи, предпазвайки ги от него.

Във вътрешността си павилионът се разпределя на три основни зони, които оформят своеобразна трилистна детелина. Зоните са свързани в ядрото, където е разположен най-големият асансьор, правен досега. Подвижната платформа помества 160 човека наведнъж (38, спазвайки мерките за Ковид-19).

Павилионът на устойчивостта от Grimshaw Architects | Източник: Dubai Expo 2020

Списъкът на впечатляващите конструкции от тазгодишната локация на World Expo е безкраен. Планирането на част от павилионите продължава над 3-4 години, което надвишава многократно периода, в който те биват сглобени и отворени за посетители. Усещаме и повтарящ се елемент на грандиозност в проектите – очевидно основна дефиниция за напредналост и икономическа стабилност на представената държава или тема.

Dubai Expo 2020 е празник на човешката гениалност. Полагайки основите на едно ново бъдеще, експозицията е глобална дестинация, подхранваща обмена на идеи. Тези идеи са основен двигател за технологичното и културно развитие не само на човека като личност, надзърнал зад портите на бъдещето, а и на междучовешките взаимоотношения. За съжаление, окуражаването на съвместната работа на хора от различни краища на света остава размита на фона на грандиозните павилиони. Експозицията лесно може да бъде дефинирана и като негласно обявен конкурс кой ще построи по-мащабен проект. Да се надяваме, че зад бляскавите фасади наистина стои идеята за създаването на едно по-устойчиво и климанеутрално бъдеще на архитектурата.

 

Остави коментар

Close Menu