Skip to main content
search

789 проекта от 53 държави участват в конкурса Brick Award 22. С това, десетото му издание отбелязва рекорд с най-много подадени кандидатури в историята си, показвайки значението на наградата на международната архитектурна сцена. Финалната фаза на конкурса се състоя това лято, като в нея бяха избрани петдесет проекта в пет основни категории.

Победителите ще бъдат обявени във Виена през юни 2022 г.

Първенците в категориите „У дома съм“, „Живот заедно“, „Споделяне на публични пространства“, Работа заедно“ и „Строителство извън рамките“, както и победителят в конкурса ще бъдат обявени на официалната церемония Brick Award. В тазгодишното издание се наблюдава силно участие на европейски студиа, като 34 от номинираните проекти са от европейски архитекти. 12 са от архитектурни студиа в Азия, а номинациите от Латинска Америка са 4.

Baumschlager Eberle Architekten, Zurich

„Фокусът остава върху конструкциите с висока ефективност на ресурсите.“

Хаймо Шойх, главен изпълнителен директор на Wienerberger AG споделя: „Запазва се тенденцията за развитие, наблюдавана през последните години, като фокусът остава върху конструкциите с висока ефективност на ресурсите. Това важи както за иновативното конструиране, така и за сградите, построени в традиционен стил, с локални материали и техники. Комбинация от повтарящи се елементи и въображение в използването на тухлите. Този почти игрив подход води до стегнати, запомнящи се конструкции. Съотношението на различните категории е почти балансирано, показвайки, че тухлата присъства във всички аспекти на строителството.“

Neri & Hu Design and Research Office, Shanghai

Реномирани архитекти участват в журирането на конкурса

Журито на Brick Award се състои от архитектите Ингрид ван дер Хайден (Нидерландия), архитект и съосновател на Civic Architects, Джаспър Готлиб (Дания), архитект и съосновател на Gottfried Paludan Architects, Тина Грегорич (Словения), архитект и съосновател на Dekleva Gregorič Architects, Уилфред Кюен (Германия), архитект и съосновател на Kuehn Malvezzi, Бригите Шим (Канада), архитект и съосновател на Shim-Sutcliffe Architects в Торонто.

TRANSFORM, Aarhus, Pluskontoret Arkitekter, Aarhus

Разпределението на номинациите е както следва:

  • У дома съм: 8 проекта
  • Живот заедно: 12 проекта
  • Споделяне на публични пространства: 13 проекта
  • Работа заедно: 8 проекта
  • Строителство извън рамките: 9 проекта

Разгледайте всички 50 номинации на страницата на Brick Award!

Георги Мърхов

Архитект и любител пианист. Търси архитектурата във всички аспекти на човешкия живот. Стреми се да я разглежда и представя от различни гледни точки.

Остави коментар

Close Menu